hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hősnő éppúgy csaló, mint a hős
Beszélgetés Tamási Erzsébet kriminológussal férfiakról, családon belüli erőszakról és a feminizmus tévedéséről

2013. 12. 05.
Miért találjuk a társadalom csúcsán és legalján is a férfiakat? Miért jár egy férfi prostituálthoz? Mivel lehet „agyonütni” egy férfit? Ki a felelős a családon belül erőszakért? Miért nem működik a nemek egyenlőségének feminista értelmezése? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Tamási Erzsébettel, az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársával.

A statisztikák szerint a férfiak sokkal veszélyeztetettebbek a nőknél, legyen szó bűnözésről, drogról vagy hajléktalanságról. Mi ennek az alapvető oka?

– Nemcsak a férfiak, hanem a nők is veszélyeztetettek, de egy olyan világban élünk, amely a nőkre sokkal jobban figyel, egyszerűen történeti-társadalmi okokból. Az eddigi világokban ugyanis a férfi volt a túlélés oszlopa, ő felelt a család egzisztenciális biztonságáért. Eközben a nő a család érzelmi oldaláért volt felelős, az intim szféráért, az abban zajló mindennemű viszonyért, beleértve az anyagi javak biztonságos felhasználását-elosztását is. Mindennek a célja pedig az volt, hogy a gyerek megszülethessen, és legyen utódlás. A modern felfogás azonban azt mondta, hogy ezekben a keretekben az emberek nem voltak boldogok, mert a társválasztás alapja nem a szerelem volt, hanem a túlélés, és különösen nem voltak boldogok a nők, akik számos lehetőségtől el voltak zárva. A gazdasági fejlődéssel azonban a nők élete könnyebbé vált – köszönhetően többek között a férfiak által felfedezett háztartási gépektől az antibébi tablettáknak. Az élet meg is hosszabbodott, számos terhet átvett az óvoda, az iskola, így az életüket már nem töltötte ki teljes egészében az otthonról és a gyerekekről való gondoskodás. Ha úgy tetszik, elkezdtek unatkozni. Eközben felmerült az igény – teljesen logikusan –, hogy vállaljanak szerepet a megélhetésért folytatott küzdelemben, és tegyenek a közjóért is: egyre nagyobb jelentősége lett a tanulásnak és a munkának.

Ez rossz?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!