hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az utolsó falash mura
Véget ért az etiópiai keresztény zsidóság alijázása

2013. 09. 12.
Múlt hét szerdán érkezett meg az etiópiai keresztény zsidók bevándorló-csoportjának utolsó hulláma a tel-avivi repülőtérre. Az afrikai diaszpóra e közösségéből így csaknem 8 ezren tértek vissza Izrael ősi földjére, ahol a zsidó újév hajnalán már 8 millióan laknak az alig Dunántúlnyi területen.

Az ellentmondásokban nem szűkölködő etióp kivándorlási hullám utolsó fázisa Gondar városából indult. Gabisba burkolózott alakok sokasága indult el a hajnali órákban, hogy az istentisztelet után az ország legnagyobb városában, Addisz Abebában repülőre szálljanak. Ők a Béta Iszraél, az etióp zsidó közösség különálló csoportja: a falash mura, mely az etiópiai ge’ez nyelv pejoratív kifejezése, keresztény hitre áttért etióp zsidókat jelöl. Sok közöttük ánúszím, akiket áttérésre kényszerített valamely misszió.

Az évszázados üldöztetések és gazdasági válságok miatt áttért, de továbbra is különálló kommunaként élő zsidóknak 2003-tól áll jogában, hogy hazatérjenek Izrael állam területére, amihez több izraeli szefárd rabbi állásfoglalása is hozzájárult. Az állampolgárságra azonban még várniuk kell majd, mert Izrael visszatérési törvénye eredetileg nem biztosít számukra alijázási lehetőséget. Azoknak, akiknek legalább egy nagyszülője zsidó, tehát ő maga egynegyed részben annak mondható, a kormány külön rendelettel biztosította a hazatérés jogát. Az ilyen státusszal rendelkezők a Belügyminisztérium határozatára várnak.

A Zsidó Ügynökség 2012 ősze óta gőzerővel dolgozik, hogy a közösségből közel 8 ezer főt Izraelbe költöztessen, és egy év alatt a kitűzött tervet sikeresen teljesítették is. Az ügynökség hároméves projektje, a Galambszárnyak akció (Operation Dove’s Wings) összesen 7846 személyt telepített át légi úton. Az utolsó 450 fő múlt szerdán landolt a Ben Gurion repülőtéren, és ezzel egy harmincéves alija zárult le, mivel a zsidó állam egyelőre lezárja kapuit további etióp bevándorlók előtt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!