Kereső toggle

A hét, amikor minden összejött

Kis hely, nagy foci és ingyen sör

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kondás Elemér a 26. percben ugrik fel először a kispadról, amikor csapata, a Debrecen TEVA gólt kap az MTK-tól. Lesgyanús szituáció, de hát gól az, amit a bíró megad. Még pár perc, és nekünk is fel kell állnunk a kényelmetlen ülésről, mert vár Felcsút, vár a Puskás Akadémia FC–Sopron Gysev NB II-es mérkőzés. Ezen a ponton persze megkérdezhetnénk, hogy miért hagyunk hátra egy jó színvonalú első osztályú meccset – végül 3–1-re nyert az MTK, ám mivel a Honvéd ikszelt, így is lemaradt a nemzetközi kupaszereplést érő dobogóról –, szóval miért hagyjuk ott az MTK–Debrecent a Puskás Akadémia–Sopron kedvéért. Nos, legfőképpen azért, mert az eredménytől függetlenül a Puskás Akadémia már feljutott az NB I-be, így a mérkőzés végén komoly ünneplés várható. És ki tudja, talán ott lesz az akadémia alapítója is.

Felcsúton szakadó eső fogad, néző egy szál se, igaz, még háromnegyed óra van a kezdésig. Nem jön, mondja egy helyi lakos, különben már itt lenne a slepp is.

Minden nem sikerülhet, ezt már a pocsék idő kapcsán gondoljuk: a túlzottdeficit-eljárást megszüntetik, a Puskás már bajnok, az alapító a héten volt 50 éves, második kormánya három, és még népszerű, a Videoton ezüstérmes az első osztályban. Mi ez a kis eső ehhez képest? Aztán, láss csodát, eláll. Mire a fiúk kifutnak a kezdésre, el is lehet tenni az ernyőket. Várhidi Péter korábbi szövetségi kapitány is kiszáll elegáns autójából, és lebaktat a fából készült lelátóhoz. Már vagyunk vagy kétszázötvenen, amikor Nagy Róbert sípjelére – az asszisztensek Márkus és Bozó – elkezdődik a találkozó.

A domboldalról meglepő a látvány: tíz futballpálya fekszik szép rendben a lábaink előtt. És persze a stadion, az akadémia és Felcsút büszkesége. A tervek szerint jövő májusban már ott játsszák a meccseket. A munkálatok szombaton is folytak, a Makovecz Imre álmodta létesítmény íves betonpillérei, mint távoli lakótelep emelkednek a zöldellő tájban. Nem is gondolná az ember, hogy a kész stadion csak 3500 néző befogadására lesz alkalmas. Igaz, ez sem kis szám, ha a falu 1800-as összlakosságát vesszük alapul. Ráadásul fedett lelátókkal, nemzetközi minősítéssel.

De vessünk közben egy pillantást a meccsre, mert Kleinheisler szalad el a bal oldalon, jó ütemben ível középre Zsolnai felé – aztán kimarad a hazaiak helyzete.

A stadion egyébként Orbán Viktor házától mintegy 15 méterre épül, úgyhogy nem sokat túloznak, akik úgy látják, ősztől házhoz jön az NB I. Amikor Brüsszel sokadjára is beszólt, hogy nem lesz tartható a hiánycél, Varga Mihály meglebegtette a stadionépítések leállítását. Felcsút azonban nincs veszélyben, mert itt nem – illetve nem közvetlenül – közpénzből finanszírozzák a beruházást. A kormánytöbbség 2011-ben vezette be a sportcélú társasági adókedvezményt. A cégek adójuk bizonyos százalékával támogathatják a látványsportokat: foci, kézilabda, jégkorong, kosárlabda stb. Nem meglepő, hogy a legtöbb pénzt labdarúgásra ajánlották fel. És talán az sem meglepő, hogy míg a magyar bajnok Győr, az FTC és a Honvéd együttvéve 630 millió forintot kaptak, addig a stadionépítés mögött álló Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak 2,8 milliárd forint jutott.  

„Fújjál már, te, majom!” – kiabál egy Felcsút-szurkoló a bírónak a 29. percben, amikor a 22-es számú soproni Gaál szabálytalankodik. Nem teljesen érthető az indulat, hiszen Nagy Róbert már fújt, sőt sárga lapot is adott a vendégek játékosának. A Sopron enyhe fölényben játszik, az állás 0–0.

A hazaiak remek teljesítményére több nagyvállalat is felfigyelt: a pálya körül kifeszített molinókon olyan cégek hirdetnek, mint az OTP, a MOL, a Közgép, a CBA vagy az ELMŰ. Vannak persze kevésbé ismert nevek is, mint például a Mészáros és Mészáros Kft. Ha annyit mondunk, hogy a cég egyik tulajdonosa Mészáros Lőrinc, már bizonyára tisztul a kép. Felcsúton senkinek nem kell bemutatni Mészáros Lőrincet, a falu polgármesterét, egyben a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnökét. Egyébként Mészáros Lőrinc jelen van a mérkőzésen: amikor pezsgőmetál színű BMW

X6-osával begördült a murvás parkolóba, a neonmellényes rendezők futva mutatták az utat a fenntartott helyre. Egy felcsúti vállalkozótól úgy tudjuk, Mészárosnak korábban nem sok köze volt a labdarúgáshoz. Önkormányzati alkalmazott volt, aztán elnök lett, majd polgármester. Cégei sokat nyertek az állami földpályázatokon. Mert jó színvonalú pályázatokat nyújtottak be. Így mondják. 

Most a Puskás csapata játszik fölényben, a Sopron beszorul a tizenhatosa elé, de nincs gól. A 44. percben a hazaiak brazil kedvence, Fabio is begyűjt egy sárgalapot, alig egy perccel azelőtt, hogy a játékvezető lefújja az első félidőt.

A szünetben pirított tökmagot veszünk, és beszédbe elegyedünk a szurkolókkal. Kiderül, hogy ma este nemcsak a belépés, de a csapolt sör is ingyen van Felcsúton, pontosabban a pálya melletti büfében. „Nem érzik túlzásnak, hogy ekkora stadion épül egy apró faluban?” – lépünk oda három drukkerhez, de hamar kiderül, hogy rossz sütibe haraptunk: Sopron-szurkolók, és túlzásnak érzik. „Na jó – próbálunk fordítani a dolgok menetén –, Soprontól viszont 11 milliárdos tartozást vállalt át a kormány, a város még díszoklevelet is adományozott a miniszterelnöknek.” Erre nincs érdemi válaszuk. Azt viszont tudni vélik, hogy a Puskás Akadémia olyan jól el van eresztve anyagilag, hogy már most rendelkezésre áll a következő öt év pénzügyi kerete. Mindezt megerősíti egy felcsúti lakos is, sőt, azzal is eldicsekszik, hogy itt, a murvás parkoló helyén hamarosan uszodaépítés kezdődik. De ez még nem minden: szálloda is lesz. Erről egyébként már tavaly hallottunk, de… ajjaj, mi ez az ordibálás? Papucsek Barna, a hazaiak játékosa tajtékozva jön le a pályáról, miután a kezdőkörnél durván beleszállt egy soproniba, és a bíró azonnal piros lapot húzott elő. A felesleges szabálytalanság miatt emberhátrányba került a Puskás, pedig még csak az 54. percnél járunk, és jó lenne győzni.

Na szóval, szálloda is épülni fog az arborétumnál, és nem kicsi, mondja tovább a felcsúti lakos. De ki fog ide… Góóóóóóóól! Vezet a Felcsút! Emberhátrány ide, emberhátrány oda, az 56. percben betalál a hazai csapat. Egy jobb oldali szabadrúgás után a görög Apostolopoulos Vasileios fejel a Sopron kapujába, 1–0 a Puskás javára.

A szállodában – amiről tavaly azt hallottuk, hogy százszobás lesz – azok a játékosok és hozzátartozóik fognak lakni, akik Felcsútra jönnek játszani, merthogy az új stadionban gyakran lesznek nemzetközi mérkőzések, állítja jól értesült beszélgetőtársunk. „Jöjjenek el jövőre, és meglátják, hogy így lesz” – teszi hozzá olyan optimizmussal a hangjában, amire az egész nemzetnek szüksége volna.  

„Spori, a gatyáját is lehúzta!” – ordít a partjelző felé a hazaiak trénere, Benczés Miklós, ám ezúttal nem kap szabadrúgást a Puskás csapata.

A szálloda még a jövő zenéje, a Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola már a jelen. Idén tavasszal adták át az intézmény új épületkomplexumát, a főút túloldalán, éppen az akadémia területével szemben. „Ha egy ötlet jó, életképes, reális igényeken nyugszik és nagyon meg akar valósulni, akkor az meg is valósul. Ez történt Felcsúton 2011 szeptemberétől 2012 szeptember-októberéig” – olvasható az iskola honlapján Bányai György igazgató köszöntője. Ebből azt is megtudjuk, hogy a középiskola „egyéves szervezéssel és nem egészen féléves építkezéssel” született meg. Az intézmény mezőgazdasági  technikus, illetve vendéglátás-szervező képesítést ad diákjainak, köztük a futballakadémia növendékeinek. A diákok aktivitásáról árulkodik a honlap egyik cikke, amiből kiderül, hogy „a 10.a és 11.a osztály katolikus hittanra járó focistái négy fűnyíróval, kétfős csapatokban füvet nyírtak”, és sokkal jobban érezték magukat, mint egy unalmas hittanórán. Az ötlet egyébként Botond tanár úr fejében született meg.

De térjünk vissza a mérkőzéshez, mert a lefújásig még 20 perc van hátra – már amennyiben Nagy Róbert nem hosszabbít –, a Sopron pedig nem adta fel, egyenlíteni akar. Szüksége is lenne legalább egy pontra, hogy megelőzze a Szigetszentmiklóst.

Úgy hallottuk, hogy a Bicske–Felcsút közötti kisvasutat az a vállalkozó kezdte felújítani, aki eladta a telket a szakközépiskola számára. De lehet, hogy ez nem igaz. A lényeg, hogy a kisvasút, vagyis az építkezés gőzerővel halad. Az Alcsút–Felcsút állomásépület már elkészült, visszanyerte korabeli külsejét. Nagyon hangulatos.

Egy másik kevésbé ismert hirdető – akinek ott a molinója a pálya mellett –, a Búzakalász 66 Kft. szintén Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik. Ez az a cég, melynek földjéről a 76 éves Váradi András tavaly lekaszált öt kiló lucernát. A hatóságok azonban tetten érték az idős juhászt, elkobozták a kaszáját és bíróság elé állították. Első fokon húszezer forint pénzbüntetésre ítélték, Váradi azonban fellebbezett, és a néhány hete meghozott jogerős ítélet neki kedvezett: nem kell fizetnie. Igaz, a kaszáját nem kapta vissza. Ennél persze nagyobb gondot okoz számára, hogy a Búzakalász az államtól elnyert földjeivel körbezárta a birtokát, és még az is előfordulhat, hogy le kell bontania a juhok hodályát.

De ma nem moralizálni jöttünk Felcsútra, hanem ünneplést nézni, és nagyon úgy tűnik, hogy a csapat is mindent megtett a sikerért: a 93. percben Nagy Róbert lefújja a találkozót, nyer a Puskás, és tízpontos előnnyel végez az NB II Nyugati-csoportjának élén. Felzúg a Felcsút című induló, szinte biztosak vagyunk benne, hogy az első versszakot az Eddából és a Békemenetről ismert Pataky Attila énekli: kis hely, nagy foci, a Váli-völgy szíve – néhány emlékezetes szövegrész, miközben a győzteseket egyenként szólítják a dobogóra. A konfettiágyúk egészen olyanok, mint egy BL-döntőn, a csapat boldog és kellőképpen szerény. A helyi szpíker szellemes és körültekintő, és az sem szegi kedvét, hogy már csak két tucat törzsszurkoló tapsol a lelátóról. Végül, de nem utolsósorban köszönetet mond az akadémia alapítójának is, aki ma nem lehetett köztünk.

Olvasson tovább: