hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magányos magyarok
A kormány Bergendyvel ösztönözné a párválasztást

2013. 05. 02.
Táncválasztó, párválasztó címmel május 26-ától mozgalmat indít az EMMI egy tízmillió forintos projekt keretében azzal a céllal, hogy segítse azokat az egyetemista korú fiatalokat, akiket lefoglal a tanulás és a munka, így nincs lehetőségük arra, hogy kulturált formában ismerkedjenek. A kezdeményezés sikere a Bergendy zenéjén túl azért is kétséges, mert úgy tűnik, a fiatalok magányosságának nem a közösségi színterek hiánya a fő oka.

A Budapest mellett nyolc nagyvárosban megrendezésre kerülő „Táncválasztó” rendezvények közepette családi életre, párválasztásra való felkészítést is tartanak majd, a fő hangulatfelelős pedig a több mint ötven éve működő Bergendy együttes lesz.

A kereszténydemokraták javaslata szerint a „rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a tánc nyújtotta ismerkedési lehetőségre, hiszen egyre több az olyan fiatal, akiknek nincs terük az ismerkedésre”. Ennek megfelelően korunk fiatalságát táncházzal, klasszikus tánccal, tánctanítással és utcabállal igyekszik párválasztásra, sőt nem titkoltan házasodásra bírni Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár kezdeményezése. A projekt az internetes mémgyártás fókuszába került, sokan már az eredeti hírt is beugratásnak, április elsejei tréfának vették, és a ló túloldalának titulálták a kétes hírű EFOTT és más ifjúsági találkozók riválisának szánt rendezvény bejelentését.

Bár valóban furcsának tűnik az ötlet, tény, hogy a szabadidő eltöltési szokásokat is felmérő hazai ifjúságkutatások – Ifjúság 2008, 2012 – egyértelműen kimutatták a fiatalok elmagányosodását. Különösen a vidéki, kisebb településeken élő huszonévesek elsődleges szórakozási formája a tévézés, legfeljebb az internetezés, ők élnek a leginkább bezárkózott életet, így kérdéses, hogy a nagyvárosokat érintő minisztériumi roadshow mennyire mozgatja meg őket. Még a tavalyi egyetemistakutatások is azt hozták ki, hogy szinte eltűnt a társas cselekvés iránti vágy a fiatalok életéből, az egyetemisták is – egy nyári fesztivállátogató réteget leszámítva – elvétve járnak koncertekre, kocsmába, kávéházba. A 15–29 évesek szabadidőtöltésének fő helyszíne az otthon, 40 százalékuk barátokkal se nagyon jár össze, illetve a meglévőkkel interneten tartja a kapcsolatot. A kedvenc időtöltés a filmnézés, számítógépezés. Minél fiatalabb valaki, és minél magasabb iskolázottságú szülőkkel rendelkezik, annál inkább vannak barátai.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!