hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elment az utolsó legenda
Elhunyt Albert Flórián, a nemzet sportolója

2011. 11. 03.
Elhunyt Albert Flórián, a nemzet sportolója, az egyetlen aranylabdás magyar labdarúgó. A 75-szörös válogatott csatárt hetvenéves korában érte a halál. A Ferencváros legendás játékosa október közepén került kórházba, ahol múlt héten koszorúérműtéten esett át. Vasárnap délután lett rosszul, az orvosok nem tudták megmenteni az életét. Az 1960-ban olimpiai, 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes Albert Flórián 1967-ben kapta meg az Aranylabdát. 2004 óta volt a nemzet sportolója, és 2007 decembere óta az ő nevét viseli az FTC Üllői úti stadionja. Korabeli nyilatkozatokkal elevenítjük fel pályafutását.

„Csak néhány hónap telt el az 1958-as svédországi világbajnokság óta, még ott volt bennünk a tehetetlen keserűség, hogy csak ennyire vagyunk képesek. Az emberek lelkében még élt a vágy, hogy ez az ország egyvalamiben a világ fölé nőjön, de arra már az emberek is rájöttek, hogy ehhez egy új Kocsis, egy új Puskás kell. Arról ábrándoztak, hogy jön majd valaki, egy új csodacsatár. És akkor éppen ott, ahol a legtöbben álmodoztak, a mi pályánkon egyszer csak döntögetni kezdte a védőket egy tizenhét éves, krumplitérdű, ragyogó kis gyerek."  Mátrai Sándor, a magyar válogatott és a Ferencváros egykori vezéregyénisége Bocsák Miklósnak adott 1983-as interjújában.

„11 éves koromban, mikor Pestre jöttem, első utam a Kinizsi pályára vezetett, ahol Száger Misi bácsi tartott tehetségtoborzót a gyerekek számára. Ez '52-ben volt, akkor kiválogattak, azóta vagyok a Ferencvárosnál. Már 13-14 éves koromban perspektívában gondolkoztam, és céltudatosan készültem. Elterveztem, hogy serdülő-, aztán ifiválogatott akarok lenni, utánpótlás- és nagyválogatott, közben olimpián, vb-n és Európa-bajnokságon szeretnék részt venni. Ha nincsenek ilyen határozott célok, ha nem lát az ember maga előtt perspektívát - főleg a mai kemény viszonyok között -, egy focista halálra van ítélve." Albert Flórián Heteknek adott interjúja, 2000-ben.

„Rövidnadrágban mentem az érettségire, még talán nem is éreztem át az ígéret jelentőségét, talán még fel sem fogtam Lajos bácsi szavait. De a sikeres bizonyítványnak rettenetesen örültem: én megtettem, amit kértek, és (Baróti) Lajos bácsi is megtette, amit ígért: beállított a válogatottba." Albert Flórián Bocsák Miklósnak adott 1983-as interjújában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!