hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyugat-Európában több a muszlim tinédzser, mint az őshonos
Párhuzamos társadalmak

2011. 09. 01.
A vészesen öregedő és fogyó európai lakosság gazdasági és népesedési problémáira a legkézenfekvőbb megoldást a bevándorlás nyújtaná. A migráció azonban több okból sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen a bevándorlók ma már jórészt az eltartottak tömegét gyarapítják. Európa pedig a minőségi beáramlásra koncentrál, az olcsó „rabszolgák" helyett a magasan kvalifikált munkavállalókat és a befektetőket szeretné magához vonzani.

Kontinensünk a második világháborúig kibocsátó régiónak számított, a kivándorlók tömege főleg az USA, Kanada vagy Ausztrália felé özönlött. Nyugat-Európa csak 1950-től vált befogadó régióvá, a volt gyarmatlakók, majd főként az észak-afrikai és török vendégmunkások célpontjává. Ennek elsődleges előidézője az ötvenes, hatvnas évek jóléti iparosodott államai­nak olcsó munkaerő-szükséglete volt. Az 1974-es olajválságot követő bevándorlásstop után az addigi vendégmunkások Európában maradtak, s azóta leg­nagyobb arányban az ő családtagjaik, valamint a politikai menekültek özönlöttek Európába. A bevándorlók között má­ra már abszolút kisebbségbe kerültek a legális munkavállalók, miközben egész ágazatok - mezőgazdaság, építőipar - épülnek a feketén foglalkoztatott külföldi munkaerőre, a szigorúan őrzött uniós határok miatt pedig virágzik az embercsempészet és az emberkereskedelem. A szegénység egyre nagyobb tömegeket hajt Nyugat-Európa felé, Észak-Afrikában egész menekülttábori övezet vár az unióba való bejutásra: több mint 2 millió közép-afrikai próbálja szabályosan vagy szabálytalanul átlépni a határt.

Nyugat-Európában a bevándorlók mindig is periférikus helyzetű, másodrendű állampolgároknak számítottak, s társadalmi kirekesztettségüket a gazdasági válság tovább fokozta. Cseresnyés Ferenc történész szerint - az eleve bevándorlókra épülő USA-val vagy Kanadával ellentétben - Nyugat-Európa soha nem volt agyelszívó régió, továbbá a mentalitása is messze állt a „népek sokszínű olvasztótégelyének" felfogásától, mivel az európaiak szerint az a normális, ha valaki ugyanott éli le az egész életét, az elvándorlást kényszerhelyzetnek tekintik. Nyugat-Európa sokáig a rabszolga­munka modern folytatásában gondolkodott, az olcsó, képzetlen munkaerő ideiglenes foglalkoztatásában, majd hazaküldésében, lehetőleg mindennemű szociális vagy politikai jogosultság megadása nélkül. Mivel a vendégmun­ká­sok idővel nem tértek vissza hazájuk­ba nyomorogni, az államoknak szembe kellett nézniük társadalmi beillesztésük kihívásaival, mind jogalkotási, mind politikai vonatkozásban. Az utóbbi években átfogó bevándorlási politikák születtek, amelyek komplex - a családegyesítési jog szűkítésétől az integráció előmozdításán keresztül a kibocsátó országok fejlesztési támogatásáig - választ kívánnak nyújtani a nyugat-európai társadalmak legnagyobb problémakörére.

„Minthogy a bevándorlók sokkal több gyereket vállalnak, mint az országok átlagnépessége, ma már a nyugat-európai államokban az arányuk meghaladja az összlakosságon belül a tíz százalékot. Szinte minden európai társadalomban markánsan jelen van a bevándorlásellenesség, a gettósodás, és az utóbbi években részben ennek ellenhatásaként mind több teret nyernek a bevándoroltak között különböző szélsőséges terrorista szervezetek. Ma már egyre több országban merül fel, hogy a multikulturális társadalom mítosza megdőlt, gyakorlatilag párhuzamos társadalmak jöttek létre, amelyek kultúrája szögesen szemben áll egymással. A befogadó ország az integrációt szorgalmazza, azonban paradox módon a másod- és harmadgenerációs bevándorlók saját hagyományaik felé fordulnak vissza, nem sokat törődve a hagyományos európai értékekkel. Ezek fényében komoly alapja van azoknak az aggodalmaknak, amelyek Európa kulturális átalakulásától tartanak" - írja Wetzel Tamás, a Magyar Közigazgatási és Igazságügyi szaktárca miniszteri biztosa nemrégiben megjelent disszertációjában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!