Kereső toggle

Akciófilm élőben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A magyar hadseregben lezajlott rendszerváltás egyik legkézzelfoghatóbb bizonyítéka, hogy idestova hat éve hazánknak is van egy úgynevezett „fantom kommandója”. Az angol és amerikai katonai akadémiákat megjárt Dr. Porkoláb Imre alezredes, a szolnoki 34. Bercsényi Különleges Műveleti Zászlóalj parancsnoka, ha éles bevetésekről nem is nyilatkozhatott lapunknak, annyit azért elárult, hogy alakulatának egyelőre nem nyilvános misszióit már most a kommandós világ élvonalában jegyzik.

Mióta működik az ön által vezetett zászlóalj ebben a formában?

- A 2003-as védelmi vizsgálat állapította meg, hogy szükség van a magyar haderő különleges műveleti képességének megteremtésére. 2005 szeptemberében vált valósággá, hogy a 75 éve működő 34. mélységi felderítő zászlóaljat különleges műveleti zászlóaljjá alakították át. Azóta nemzetközi szinten is elismerést váltanak ki az itt szolgáló katonák, akik nap mint nap olyan feladatokat végeznek, melyekhez hasonlókat az átlagember csak az akciófilmekben láthat.

Mit takar a zászlóalj elnevezésében a laikus számára titokzatosnak hangzó „különleges művelet"?

- Speciálisan felszerelt, szakterületükön a magyar honvédség legjobban kiképzett katonáival rendelkezem. A különleges műveletek három alapvető feladatát tartják számon. Az első a különleges felderítés, melynek során akár beépített területen elvegyülve is képesnek kell lenni - például egy terrorista követésénél - különféle műveletek végrehajtására. A második terület a közvetlen akciók, amelyek valóban úgy néznek ki, mint a filmeken, csak sokkal több szervezést, előkészítést igényelnek. A harmadik terület a katonai segítségnyújtás. Ez egy erősokszorozó tényező. Ha például egy tizenkét fős csoportot kiküldök bárhová, az képes adott területen kiképezni egy százfős katonai egységet, akikkel közösen  képesek lesznek katonai műveletek végrehajtására. Így egyszerűbb logisztikával, szerényebb költségvetéssel tudjuk ugyanazt a célt elérni.

Milyen különleges képzéssel rendelkező katonák vannak egy szakaszban?

- Az alapszakmák a fegyveres, a műszaki, a híradó és az egészségügyi specialisták. A mi katonáink, ha kell, lézerirányítású bombákat tudnak vezetni, a repülők tüzét tudják irányítani a szárazföldről, a műveleti területről kapcsolatot tudnak teremteni a Föld bármely pontjával. Egészségügyi specialistám a hátizsákjában nagyjából egy mentőautónyi felszerelést hurcol. A fegyveres specialista minden fegyverrel képes bánni, de pillanatok alatt képes akár egy locsolókupából is fegyvert készíteni. A műszaki specialista pedig nemcsak a romboláshoz ért, hanem építeni is tanítjuk őket.

Honnan várják az utánpótlást? Kívülről vagy a hadsereg kötelékéből?

- Mind a két területről várjuk a fiatalokat. Az a fajta titokzatosság, ami körüllengi a zászlóaljat, nem feltétlenül kedvez a toborzásnak. Ez egyrészt hasznos, másrészt azt látjuk, hogy a civil társadalom érdeklődik a munkánk iránt. Ma már nagyon más a katonaélet , mint ami húsz éve volt - ha esetleg még valakiben azok az emlékképek élnének.

Milyen fiataloknak ajánlja a jelentkezést?

- Mindenképpen olyan személyeknek, akik nem riadnak vissza a fizikai megterheléstől. Ez az alap, hiszen a kiválasztás egy nagyon komoly megmérettetés. Aki szeret egyébként is túrázni, az előnyt élvez. Itt ugyanis rengeteg lehetőséget fog kapni erre, kicsit nehezítve ugyan, egy harminckilós felszereléssel. Ha affinitása van a modernkori technológiákhoz, az is jó. A legfontosabbnak azonban a mentális képességeket tartjuk. A legtöbb kieső fizikailag nagyon jó állapotban van, de nincs tisztában saját belső képességeivel - ahogy mi mondjuk, fejben feladják. De ha valaki szereti a kihívásokat, szeret új kultúrákat megismerni, szeret tanítani másokat, és képes maga is a tanulásra, akkor úgy gondolom, mindenképpen közöttünk a helye.

Az ideális jelentkező családos vagy egyedülálló?

- Családos, mivel a család támogató szerepe fontos a jó feladatvégzéshez. Mi az érettebb, megfontoltabb embereket keressük. Kevés olyan katonát találni nálunk, aki fiatal vagy család nélküli. A katonák sokat járnak ugyan külföldi misszióba, de van egy komoly családtámogató rendszerünk, amely a katonák kintlétekor megadja a segítséget a többi családtagnak. Ez a feladatvégzés szempontjából is fontos, hiszen a katona nem tud teljes körű munkát elvégezni nyugodt és támogató háttér nélkül, ha pedig hibázik, saját társait is veszélybe sodorhatja.

Éles helyzetekről tudna mesélni?

- Sajnos nem. Csak utalni tudok a dolgokra más, nemzetközi különleges erők vonatkozásában. Hogy a legfrissebb példát említsem, Oszama bin Laden likvidálásával kapcsolatosan tudvalevő, hogy amerikai különleges műveleti erők keze volt a dologban. Remélem, hogy tíz év múlva már a magyar katonák hőstetteiről is lehet könyveket olvasni, addig azonban nem nyilvánosak ezek az információk. Az viszont nyilvános, hogy erőink kint vannak Afganisztánban, frontvonalban harcolnak stratégiai célpontok ellen, és nap mint nap világszínvonalon helytállnak. (Forrás: Koktél Magazin - Szolnok)

 

Olvasson tovább: