hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Célkeresztben a pápa
Pedofilbotrány: újabb lelepleződések, félresikerült magyarázatok

2010. 04. 16.
Új magyarázattal állt elő a Vatikán államtitkára a világméretű pedofilbotrányokra, miközben egy új dokumentum szerint a pápa közvetlenül is megvédett egy gyerekeket megrontó papot. Az indulatok különösen Németországban erősek, ahol hetente ezrével lépnek ki a hívők a katolikus egyházból. Bajorországban vandál támadás érte a pápa szülőházát is.

Nagy-Britanniában pedig egy ateista író, Richard Dawkins azt tervezi, hogy ősszel esedékes londoni látogatásakor „emberiség elleni bűncselekmény" vádjával megpróbálja bíróság elé állíttatni XVI. Benedek pápát.
Tarcisio Bertone bíboros-államtitkár - a pápai államban ez a tisztség miniszterelnöknek felel meg - szerint a papi nőtlenségnek nincs köze a kiskorúak elleni szexuális bűncselekményekhez, és a gyerekek molesztálása mögött a homoszexualitás húzódik meg. „Sok pszichológus és pszichiáter kimutatta, hogy a cölibátus és a pedofília között nincs kapcsolat, de mint nemrég hallottam, sokan megállapították, hogy a homoszexualitás és a pedofília összefügg" - magyarázta Bertone, aki szerint „ez a betegség az emberek minden csoportját érinti, és százalékarányban a papokat kisebb mértékben, mint másokat".

Bertone állítását világszerte indulatosan bírálta több melegszervezet, és hivatalosan tiltakozott a francia külügyi szóvivő is. Két nappal később aztán Federico Lombardi vatikáni szóvivő elhatárolódott főnöke értelmezésétől: „Az egyházi hatóságok nem tartják a hatáskörükbe tartozónak általános kijelentések megfogalmazását jellegzetesen pszichológiai vagy orvosi témákról" - jelentette ki a szóvivő, aki szerint Bertone bíboros „nyilvánvalóan a papságon, és nem pedig az egész népességen belül elkövetett visszaélésekre utalt".

A Vatikán új rendelkezésékkel is igyekszik elébe menni a sorozatos lelepleződéseknek. A Szentszék weboldalán április 12-én megjelent hír szerint ezentúl a püspökök és más magas rangú egyházi vezetők kötelesek jelenteni a világi hatóságoknak, ha pedofília esetéről értesülnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!