Kereső toggle

A fegyverügynök halála

Nemzetközi vihar a Hamasz-vezér likvidálása miatt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Dagad a diplomáciai vihar a Hamasz egyik vezetőjének januári meggyilkolása körül. A dubai rendőrség szerint az izraeli titkosszolgálat áll a likvidálás mögött, és ezért a Moszad vezetőjének, Meir Dagannak a letartóztatását követelik. Az Európai Unió tagállamai pedig a hamisított európai útlevelek miatt fejezték ki felháborodásukat, és várnak magyarázatot Izraeltől. Eközben Izraelben is többen Dagan lemondására szólítottak fel, arra hivatkozva, hogy az ügy nagy kárt okoz az ország nemzetközi megítélésében.

Mahmud al-Mabouh-t, a Hamasz első számú fegyverbeszerzőjét januárban gyilkolták meg egy dubai luxusszállodában. Al-Mabouh 1960-ban született a Gázai övezetben, de 1989-ben Szíriába költözött. A férfi a nyolcvanas években két izraeli katona elrablásáért volt felelős, akiket később meg is öltek, valamint több Izrael elleni támadás és öngyilkos merénylet kitervelésében is részt vett. A terrorvezér idén január elején személyesen is eldicsekedett ezekkel a bűncselekményekkel az al-Dzsazíra televíziós csatornának adott interjúban.

A 49 éves Mabouh a palesztin terrorszervezet megbízásából azért érkezett január közepén Dubaiba, hogy iráni fegyverszállítmányt vásároljon a Gázai övezet számára. Útja során azonban végig egy kommandó követte, a repülőre szállásától kezdve egészen a dubai hotelbe való érkezéséig. A legalább 11 fős (más feltételezések szerint több mint 20 tagú) csoport tagjai álcázva figyelték minden lépését, és a szemközti szobába költöztek be. A terroristával végül a szállodai lakosztályában végeztek, de azt pontosan most sem lehet tudni, milyen módszerrel. A kivégzés először ugyanis természetes halálnak tűnt. A likvidálásból azonban később nemzetközi botrány kerekedett, mivel a szálloda biztonsági kamerái rögzítették a kommandó tagjait. Mint kiderült, valamennyien hamisított, európai uniós útlevelekkel léptek be Dubaiba. A hatóságok azt gyanítják, hogy az akcióban legalább 8 hamis brit útlevelet használtak, és 5 ír személyazonosságit loptak el. A brit útleveleknél többségében olyan személyekről volt szó, akik Izraelben élnek. Ráadásul az elkövetők hitelkártyákhoz is jutottak a lopott személyazonosságikkal.

Egyes információk szerint az „osztag" némely tagja már legalább egy évvel a gyilkosság előtt az Egyesült Emirátusokban tartózkodott, és egy Hamasz-vezető szolgált informátorként a kommandó számára: ez a személy adott át részleteket Ma-bouh dubai útjával kapcsolatosan.

A Hamasz vezetői tagadják, hogy „áruló" volna közöttük. (Ezt cáfolja, hogy épp a héten jelentették be Izraelben, miszerint a Hamasz alapítójának a fia több mint egy évtizedig az izraeli titkosszolgálat alkalmazásában állt. Moszab Hasszan Juszef 1996-ban az Egyesült Államokba költözött, és keresztény hitre tért.) A Hamasz ugyanakkor elismerte, hogy a fegyverbeszerző nem volt elég elővigyázatos: az interneten keresztül rendelte meg repülőjegyét, és állítólag még a családját is tájékoztatta, hol fog lakni. A meggyilkolt férfi testvére azonban tagadja, hogy bármiféle információt kaptak volna erről.

Azok az izraeli állampolgárok, akiknek ellopták a személyes adatait, nehezen dolgozzák fel a történteket. Egyikük, Melvyn Adam Mildiner otthonában bujkál azóta, hogy neve felbukkant a hírekben. Paul Keeley pedig úgy döntött, hogy az újságírók elől az ország közepén élő rokonaihoz menekül. Ő például akkor tudta meg, hogy adatait valaki más használta, amikor az Angliában élő édesapja az újságban olvasta a hírt.

Brüsszelben elítélték a terrorvezér meggyilkolását. Az unió külügyminiszterei közleményükben tudatták, hogy mély aggodalommal tölti el őket a Hamasz első számú fegyverbeszerzőjének dubai halála, és vizsgálatot kezdeményeztek az ügyben. A külügyminiszterek egyelőre nem nevezték meg, hogy kit gyanúsítanak a gyilkossággal. Meghallgatták azonban az izraeli külügyminisztert, aki azt állította, nincs bizonyíték arra, hogy Izraelnek része lenne a Hamasz-vezér meggyilkolásában, és azt is kiemelte, hogy az arab nemzetek mindig a zsidó államot hibáztatják mindenért, ami a Közel-Keleten történik.

A dubai rendőrkapitány azonban „99 százalékban biztos abban", hogy a likvidálást az izraeli titkosszolgálat, a Moszad hajtotta végre, és ezért vezetőjük, Meir Dagan letartóztatását követeli, amennyiben a vád teljesen bebizonyosodik. A rend-őrség azt is közölte, hogy az elkövetkező napokban újabb bizonyítékokat hoznak nyilvánosságra.

A dubai hatóságok azonban úgy vélik, hogy a gyilkosokat szinte lehetetlen elfogni, főként amiatt, hogy az Egyesült Arab Emirátusoknak nincsen diplomáciai kapcsolata Izraellel. Eddig három palesztint vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatosan, akiket azzal vádolnak, hogy együttműködtek az izraeliekkel. Kettőt közülük - egy palesztin hírszerzési tisztet és a Palesztin Hatóság egyik ramallahi illetékesét - Ammanban tartóztattak le, és a jordániaiak át is adták őket Dubainak. A harmadik férfi pedig a  Hamasz egyik biztonsági ügynöke volt, akit Damaszkuszban fogtak el. Mindhárman a Gázai övezetben éltek egészen addig, amíg 2007 júniusában a Hamasz átvette a hatalmat a térségben.

Izraelben az ügy vegyes reakciókat váltott ki. Némely újságíró nyíltan a titkosszolgálat vezetőjének lemondására szólított fel, arra hivatkozva, hogy a kirobbant diplomáciai vihar elfogadhatatlan a zsidó állam külföldi megítélése szempontjából. Gideon Levy, a Háárec napilap tudósítója szerint Meir Dagan Moszad-főnök vakmerően cselekedett. A külügyminisztérium azonban kijelentette, hogy nem valószínű, hogy a titkosszolgálat vezetője lemond azelőtt, hogy megbízása lejárna. Ezt erősítette meg egy volt Moszad-ügynök is, aki korábban Dagannak dolgozott. Miközben hangsúlyozta, hogy nem tudja, vajon a gyilkosság mögött a Moszad áll-e, egy brit lapnak elmondta, hogy a volt ejtőernyős nem az a típusú ember, aki mások felháborodásával foglalkozna, hanem az a legfontosabb a számára, hogy feladatát elvégezze. Dagan módszereivel szemben egyébként sokaknak fenntartásai vannak. A Jerusalem Post beszámolója szerint több mint 200 ügynök lépett ki a szolgálatból vezetőjük stílusa miatt.

Izraelben egyébként meglepetést okozott, hogy a dubai belügyi szervek milyen hatékonyan rekonstruálták lépésről lépésre a gyilkosságot. Szakértők szerint az elkövetők tudták, hogy kamerák rögzítik a mozgásukat, de nem számítottak arra, hogy a mozaikokat a helyi hatóságok össze tudják rendezni. Az eset nyomán kiderült, hogy a nemzetközi elit által kedvelt Dubai a világ egyik legjobban megfigyelt városa.

Az izraeli ellenzék vezetője, Cipi Livni viszont Izrael támogatására szólította fel a nemzetközi közösséget az üggyel kapcsolatosan, és hangsúlyozta, hogy erkölcstelen dolog párhozamot vonni a terroristák és azok között, akik a terrorizmus ellen harcolnak. Livni megemlítette, hogy az amerikai erők Afganisztánban tévedésből 27 civilt öltek meg a napokban, ettől azonban a világ nem vitatja el a jogukat a terroristák elleni harctól. Livni, aki egyébként a Moszadnak is dolgozott rövid ideig, közölte, hogy nem azt várja a nemzetközi közösségtől, hogy örüljenek a terroristák halálának, hanem hogy ne bírálják ezeket. Ugyanakkor leszögezte, hogy nincsenek információi arra vonatkozóan, ki ölte meg Mabouh-t.

Olvasson tovább: