hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Horthy Miklós útja 1919-ben Szegedtől Budapestig
Kultuszt teremtő bevonulás

2009. 12. 04.
Horthy Miklós altengernagy, az osztrák–magyar hadiflotta volt parancsnoka 1919. június 6-ától töltötte be Szegeden a gróf Károlyi Gyula vezette ellenforradalmi kormányban a hadügyminiszteri tisztséget. A Tisza-parti város ez időben francia megszállás alatt állt, és gyülekezőhelye volt nagyszámú tisztnek, akik a tanácsköztársaság, valamint a román, csehszlovák és szerb megszállók által uralt területekről menekültek ide.

A független, ízig-vérig nacionalista fegyveres erő elve egyfelől kifejezte az elhatárolódást a fekete-sárga közös hadseregtől, amelyben a magyar árnyalatot képviselő honvédség csak a második vonalat jelentette. Természetesen még markánsabban érződött Horthy megnyilatkozásaiban a következetes és elszánt szembenállás a forradalmi kormányok katonapolitikájával és különösen a magyar Vörös Hadsereggel. Horthy elképzelései egy nemzeti és antikommunista hadseregről a tisztikar számára új és vonzó távlatot jelentettek.

Július 15-én adta ki első hadseregparancsát, amelyben célkitűzésként a kommunista uralom megdöntését és a megtorlást jelölte meg. A parancsot nem mint „főparancsnok", hanem mint „fővezér" írta alá. Valószínűleg azért, mert a „vezér" kifejezésben volt valami magyaros íz, hiszen a honfoglaló törzsek élén is vezérek és nem parancsnokok állottak. A hadsereg egyenruháján is megjelentek a nemzeti elemek: a piros-fehér-zöld kardbojt, a zsinóros zubbony és az ellenző nélküli Bocskai-föveg a belétűzött darutollal.

1919 augusztusának első napjaiban a magyar fővárosban egymásra torlódtak a politikai és katonai helyzetben egyaránt sarkalatos fordulatot okozó események. Elsején lemondott a Forradalmi Kormányzótanács, a kommün megbukott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!