hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Világmárkát épített a magyar cipőkészítő
Nem egy kaptafára

2009. 07. 03.
Miben különbözik egy kézzel készített, egyedi gyártású cipő a konfekciós termékektől? „Mindenben - állítja Mrsan Marcell, a Koronya Cipő alapítója. Nem is az a kérdés, miben különböznek egymástól, hanem az, hogy miben hasonlítanak"- teszi hozzá. A közös vonás: mindkettőt cipőnek nevezik. A különbség pedig ahhoz hasonlatos, mint amikor az ember átül egy átlagautóból egy Bentleybe: „Nahát! Ilyen is lehet egy autó?"

Régiónkra jellemző, hogy minden ember ért a politikához, a futballhoz, a tanácsadáshoz, a fényképezéshez - és a cipőkhöz. Egy fejlett nyugati országban bezzeg nem így születnek a polgárok, hanem hosszú éveken át képezik magukat ezekben a szakmákban. Nem véletlen, hogy öt-hatezer dollárt is kifizetnek egy lábra méretezett, kézzel varrott, minőségi cipőért, míg nálunk ezt a szakmát sokan a sarki suszterrel azonosítják. Pedig a lábbeli ruhatárunk egyik legfontosabb darabja, melynek elkészítése akár művészi rangra is emelkedhet. A felnőttkorban jelentkező hát-, gerinc-, lábfájdalmak nemegyszer a rossz minőségű lábbelikre vezethetők vissza.

„A lábnak három pontja felelős a testsúly megtartásáért és a helyes testtartásért: a sarok és a két bütyökpont - a cipőt is e szerint kell kialakítani. Ha nem a megfelelő helyre esnek a súlypontok, akkor ez rossz tartást és évek alatt kialakuló egészségügyi problémákat okozhat" - állítja Mrsan Marcell, a Koronya-műhely vezetője.

Hazánkban a lábbeliket csak hosszában méretezik, a talp szélességét pedig egységesnek gondolják. A kereskedelemben kapható, olasz megrendelésre gyártott kínai cipők keskenyebb lábra készülnek, mint amilyen nekünk, magyaroknak van. Ha a problémát úgy akarjuk megoldani, hogy egy-két számmal nagyobb méretet vásárolunk, akkor megváltoznak a súlypontok, és megváltozik a cipő tartása. „Egy-két számmal nagyobb méret azt jelenti, hogy a bütyök számára kialakított rész jelentően eltolódik, így a lábboltozat is rossz helyre fog esni" - állítja a szakember.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!