hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megérett az Apple
Steve Jobs beteljesült álma

2009. 06. 05.
A konferenciaterem zsúfolásig megtelt. A pódiumon a harmincéves Steve Jobs széles mosollyal az arcán egy reklámtáskából elővesz egy szürke kis dobozt, bekapcsolja. Felcsendül a Tűzszekerek filmzenéje, majd a kivetítőn keresztül nagyban is láthatóvá válnak a kis monitoron megjelenő ikonok, menük, ablakok. Még egy gombnyomás, és a kis doboz robothangon beszélni kezd. A háromezer vendég őrjöng, akár egy rockkoncerten, Jobs arcán pedig még szélesebb a mosoly. 1984. január 24-én mutatták be a világ első üzletileg sikeres, egérrel és grafikus felhasználói felületettel dolgozó számítógépét, az Apple Macintosht.

Mindennek a jelentősége abban az egyszerű tényben rejlik, hogy a Macintosh volt az első személyi számítógép, amely egyben prototípusa volt napjaink teljesen elterjedt házi komputereinek. Steve Jobs nemegyszer nyilatkozta, hogy már a hetvenes évek hippikorszakában látomásai voltak egy olyan világról, amelyben a számítógép hétköznapi használati tárggyá válik, de az akkoriban már ipari szinten termelő IBM vagy a Hewlett Packard szakemberei nem értették a fiatal, hosszú hajú tudóspalántát: minek kellene egy embernek otthonra számítógép? Végül mégis a HP kereste fel befektetőként Steve Jobsot és Steve Wozniakot, akik a szülők garázsában bütykölték össze az első számítógépeket. Steve és Woz a házi komputerek barkácsolása előtt „vállalkozásként" kis fekete hordozható dobozokat készítettek, melyekkel tulajdonképpen meghekkelték az ország telekommunikációs rendszerét, így ingyen lehetett telefonálni az Államokon belül. A dobozokat fiatal egyetemisták között értékesítették, nagy sikerrel.

Miután az Apple valódi cég lett, több mérsékelt sikerű komputert dobott piacra, melyeket magas áruk miatt csak egy szűk réteg tudott megvásárolni (az Apple II például 12 ezer dollárba került). Így az álom, amely szerint elérhető áron, otthoni számítógépek szülessenek, 1984-ig váratott magára.

Az egér

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!