Kereső toggle

Megérett az Apple

Steve Jobs beteljesült álma

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A konferenciaterem zsúfolásig megtelt. A pódiumon a harmincéves Steve Jobs széles mosollyal az arcán egy reklámtáskából elővesz egy szürke kis dobozt, bekapcsolja. Felcsendül a Tűzszekerek filmzenéje, majd a kivetítőn keresztül nagyban is láthatóvá válnak a kis monitoron megjelenő ikonok, menük, ablakok. Még egy gombnyomás, és a kis doboz robothangon beszélni kezd. A háromezer vendég őrjöng, akár egy rockkoncerten, Jobs arcán pedig még szélesebb a mosoly. 1984. január 24-én mutatták be a világ első üzletileg sikeres, egérrel és grafikus felhasználói felületettel dolgozó számítógépét, az Apple Macintosht.

Mindennek a jelentősége abban az egyszerű tényben rejlik, hogy a Macintosh volt az első személyi számítógép, amely egyben prototípusa volt napjaink teljesen elterjedt házi komputereinek. Steve Jobs nemegyszer nyilatkozta, hogy már a hetvenes évek hippikorszakában látomásai voltak egy olyan világról, amelyben a számítógép hétköznapi használati tárggyá válik, de az akkoriban már ipari szinten termelő IBM vagy a Hewlett Packard szakemberei nem értették a fiatal, hosszú hajú tudóspalántát: minek kellene egy embernek otthonra számítógép? Végül mégis a HP kereste fel befektetőként Steve Jobsot és Steve Wozniakot, akik a szülők garázsában bütykölték össze az első számítógépeket. Steve és Woz a házi komputerek barkácsolása előtt „vállalkozásként" kis fekete hordozható dobozokat készítettek, melyekkel tulajdonképpen meghekkelték az ország telekommunikációs rendszerét, így ingyen lehetett telefonálni az Államokon belül. A dobozokat fiatal egyetemisták között értékesítették, nagy sikerrel.

Miután az Apple valódi cég lett, több mérsékelt sikerű komputert dobott piacra, melyeket magas áruk miatt csak egy szűk réteg tudott megvásárolni (az Apple II például 12 ezer dollárba került). Így az álom, amely szerint elérhető áron, otthoni számítógépek szülessenek, 1984-ig váratott magára.

Az egér

A Macintosh-projekt az 1970-es évek végén indult Jef Raskin vezetésével. A gépet kedvenc almafajtája, a McIntosh után nevezte el, de mivel ezt már márkanévként használta valaki, végül Macintosh lett a gép neve. A fejlesztés folyamán fontos szemponttá vált, hogy a számítógép könnyen, egyszerűen irányítható legyen az átlagember számára is. Így az Apple mérnöksége - élén Steve Jobsszal és Raskinnal - kalózcsapatként vonult be a Xeroxhoz, az egér és a grafikus ikonrendszer szabadalmaztatóihoz. A legenda szerint a Xerox először az IBM-nek mutatta be az egeret mint lehetséges számítógép-vezérlő eszközt, de azok komolytalan játékszernek titulálták, nem fedezték fel a benne rejlő lehetőségeket. Jobs viszont azonnal lecsapott az új innovációra, és a döntés rögtön megszületett: a jövő számítógépeit egérrel kell irányítani. Ne feledjük, mindez a nyolcvanas évek elején történik, amikor a piacon olyan számítógépekhez lehetett csak hozzájutni, mint a Commodore 64 vagy a ZX Spectrum. Az egér és az ikonredszer megjelenése annyira nagy lépésnek bizonyult a megszokott billentyűparancsokhoz képest, hogy komoly szakemberek is kételkedtek abban, hogy tényleg ez lesz-e a számítógépek jövője, és egy ilyen eszköz bevezetése vajon nem viszi-e komolytalan, játékos útra az egész informatikát. Az első egérhez szükséges alkatrészeket mellesleg egy drogériában vásárolták meg: egy szappantartó volt a test, egy golyós dezodor tartozéka a golyó, melyet a csúszás ellen gumírozott anyaggal vontak be.

1984

Az Apple mindig is értette a módját a mítoszteremtésnek, legyen szó számítógépről (Mac), MP3-lejátszóról (iPod) vagy telefonról (iPhone).

A közönség figyelmét a Macintosh 1984-es bemutatója előtt két nappal, a legnézettebb tévés esemény, az amerikai futballbajnokság döntőjének szünetében sugárzott reklámfilmmel csigázták fel: a Ridley Scott (Alien, Szárnyas Fejvadász, Gladiátor) által rendezett, azóta klasszikussá vált méregdrága reklámot Orwell 1984 című regénye inspirálta. A futurisztikus falanszterkörnyezetben egy hősnő (Apple Macintosh) menti meg az emberiséget a Nagy Testvértől (IBM). A reklámkampányt követő megjelenéskor a Macintosh 2495 dolláros árával azonnal hatalmas sikert aratott. Ez volt az első, otthoni felhasználásra szánt számítógép, amelynek grafikus felhasználói felülete volt, és egérrel lehetett irányítani. A gépre előre telepítették a szövegszerkesztőt és a rajzolóprogramot. A forradalmi újításoknak és a hatalmas sikernek köszönhetően a Mac az amerikai álom és sikertörténet egyik máig ünnepelt példája lett: hogyan lehet egy ötletből az emberiség javát szolgáló terméket létrehozni - és persze annak bevételeiből milliomossá válni.

Bukás és felemelkedés

Jobs a Mac hirtelen jött sikere után egy a vállalaton belül kitört hatalmi harcoktól terhes évvel később elhagyta az Apple-t, és új vállalkozásba kezdett: NeXT néven alapított számítógép-vállalatot, majd megvásárolta az akkor még szárnyait bontogató Pixar animációs céget George Lucastól 10 millió dollárért. Ez a döntés sokak szerint az egyik legzseniálisabb húzása volt, hiszen Jobs előre látta, hogy az akkor még gyerekcipőben járó komputeranimáció egyszer majd beérik, és nem keveset hoz majd a konyhára. Így is lett: tizenöt évvel később a Pixar a Walt Disney-vel közösen olyan filmeket készített, mint a Toy Story, Egy bogár élete, Nemo nyomában stb. Ezzel Jobs a Disney legnagyobb részvényese lett. Azonban első gyermeke, az Apple, melyet rossz üzletpolitikával időközben a csőd szélére sodortak a vállalat nem éppen karizmatikus vezetői, nem hagyta nyugodni.

Miután 1997-ben visszatért az Apple élére, teljes profiltisztítást hajtott végre: kihajította a szürke műanyag burkolatú számítógép-modelleket, és helyette előállt a színes borítású iMac-kel, nem sokkal később pedig a gyönyörű formatervezésű iPod MP3-lejátszóval. Az üzleti világ történetében először fordult elő, hogy egy cég a totális vereségből egy jól eltalált design segítségével nemcsak talpra állt, hanem piacvezetővé tudott válni bizonyos számítástechnikai területeken, valamint a szórakoztatóelektronikában. Jonathan Ive, az

Apple zseniális formatervezője volt a megmentő, aki Jobs látását követve organikus, letisztult külsővel rendelkező számítógépeket és MP3-lejátszókat tervezett. Ive jelenleg a Fast Company által összeállított, a világ száz legkreatívabb emberét felsoroló listán az első helyen áll.

Az Apple néhány év leforgása alatt több száz üzletházat nyitott világszerte, melyekben saját termékeiket értékesítik. Napi 13 millió látogatóval büszkélkedhetnek világszinten. Telefonjuk, az iPhone az egyik legkedveltebb telekommunikációs kütyü bolygónkon, az iTunes webáruház pedig jelenleg az egyik leglátogatottabb online zeneletöltő, illetve videotéka.

Rengeteg művész, formatervező, grafikus, zenész használja termékeiket, s bár a világ számítástechnikai versenyét a Microsoft nyerte meg, a hétköznapi emberek kedvenc számítógépe világszerte mégis a Mac, így a napjainkban egészségügyi okokból visszavonuló Steve Jobs álma így vagy úgy, de valóra vált.

Olvasson tovább: