hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irgalmatlan nővérek

2009. 06. 13.
A hosszú évtizedeken át az írországi katolikus oktatási intézményekben zajló szexuális és egyéb bántalmazásokról szóló, kilenc évig készült tanulmányt hoztak nyilvánosságra a múlt héten Dublinban. Az általános botrányt kavart ötkötetes feljegyzésre reakcióul egyelőre csak bocsánatkérés érkezett a katolikus rendektől, anyagi kárpótlásról nincsen szó. Mivel az elkövetők akár meg is úszhatják a büntetőjogi felelősségre vonást, az egyik áldozat máris kijelentette, hogy sosem tépte volna fel a sebeket, ha tudja, hogy milyen csekély eredményt fognak elérni. A pápa lapzártánk után találkozik az ír püspökökkel.

A Gyermekbántalmazást Vizsgáló Bizottság által elkészített öt­kötetes, kétezer-ötszáz oldalas tanulmány mintegy száz, a szerzetesrendek által működtetett intézményt vizsgált, és papok, apácák, szerzetesek egész generációiról rántja le a leplet. Az általuk működtetett intézményi hálózaton belül gyermekeket vertek, éheztettek, némely esetben meg is erőszakoltak. A vizsgálat, amelyet egy legfelsőbb bírósági bíró irányított, a háromezer önként jelentkező áldozat közül időhiány miatt csak ezernyolcszázat hallgatott meg személyesen. Az áldozatok összesen mintegy kétszáz javítóintézetet, munkásotthont, árvaházat neveztek meg, illetve olyan intézményeket, ahová a nehéz körülmények között élő vagy árván maradt gyerekeket a hatóságok elhelyezték.

A nyolcvanas évekig mintegy harmincötezer gyermek élt a katolikus egyház által működtetett bentlakásos iskolák valamelyikében. Közülük több mint kétezret ért pszichikai vagy fizikai bántalmazás a bizottság jelentése szerint. „A cellánk ajtaját minden éjjel bezárták, miután bementünk. Egy vaságy meg egy vödör volt bent, és nem lehetett kinézni az ablakon, mert be volt rácsozva. Még azt sem mondták el nekem, hogy anyám meghalt" - mesélte Sadie O'Meara a dublini BBC Newsnak.

A papok gyakran olyan gyermekeket bántalmaztak, akiknek nem volt kihez fordulniuk - ha mégis megtették, és még hittek is nekik, mégsem történt semmi változás sem az egyház, sem az állam részéről. A büntetéseket gyakran olyan banális dolgok váltották ki, mint az étkezések alatti beszélgetés, vagy ha valaki balkezes volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!