Kereső toggle

Miért kellett meghalnia Balla Irmának?

Woodoo mágiával akarták eltenni láb alól riválisai a fideszes képviselőnőt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyre inkább krimibe illőnek bizonyul Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő meggyilkolásának bírósági szakaszba jutott ügye. A két éve különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel az áldozat harmincéves fiát, S. Sándort vádolják, ám a védelem szerint a nyomozást tévútra vitte az erős megfelelési kényszer. A vádlott ellen nincs közvetlen bizonyíték, miközben biztos alibije van. Balla Irmának pedig nemcsak a családjában, a párton belül is számos haragosa volt. Egy fideszes civil szervezet vezetője például woodoo bábut készített, hogy fekete mágiával tegye félre riválisát. A tragédia előtt kijelentette: Balla Irma hamarosan meg fog halni.

A cívis város önkormányzatának fideszes képviselőjét, Balla Irmát 2007. április 6-án - húsvét nagypéntekén - éjjel, vélhetően éjfél környékén gyilkolták meg. Az orvosszakértői vélemény szerint is rendkívüli brutalitással elkövetett emberölés a gyilkos durva agresszivitására és Balla Irmával szembeni gyűlöletére utal. Az illető ráült az áldozatára, majd - vélhetően - egy viperával (ólombetétes gumibottal) hatszor-nyolcszor lecsapott, végül az eszközzel megfojtotta, sőt megbecstelenítette az asszonyt, akire 7-én délután fia talált rá. A 30 éves S. Sándor tanúként, majd később vádlottként is azt vallotta, hogy 6-án 18 óra körül egyik ismerősével Bagamér községbe mentek szalonnát sütni. Onnan hajnali fél egy körül ért haza, de a lakást zárva találta. Hiába kopogott, csöngetett, senki nem nyitott ajtót, ezért - azt gondolva, hogy anyukája mélyen alszik - az alagsorban, egy kerti széken aludt. Hajnalban bekukucskált az ablakon, de a visszatükröződő fények miatt csak annyit látott, hogy az asszony az ágyában fekszik. Ezért elindult az édesapjával megbeszélt találkozóra: Berettyóújfaluba mentek rokonlátogatóba. Délután fél ötkor tért vissza, és miután bajt sejtve befeszítette az ajtót, megtalálta édesanyja holttestét.

A fiú védője, Magyar György szerint több mint érdekes, hogy bár az eset után két héttel a rendőrségi kommunikáció elismerte, hogy védencének biztos alibije van, egy év sikertelen nyomozás után mégis S. Sándor vált gyanúsítottá, akit előzetes letartóztatásba is helyeztek. A múlt héten megkezdődött bírósági tárgyalás során a vád egyik hangsúlyos érve volt, hogy az asszony fehérneműjén és körömvégein megtalálták a fiú ruházatának elemi szálait, pólóján pedig a DNS-nyomait. Magyar György azonban lapunknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy ez két, közös háztartásban élő személy esetén egyáltalán nem meglepő. Ugyanakkor - tette hozzá - vért nem találtak S. Sándor ruházatán, mint ahogy semmilyen más közvetlen bizonyíték nincs a bűnösségére. Azt a tényt, hogy a fiún nem látszott és ma sem látszik különösebb érzelmi megnyilvánulás, az ügyvéd és a családtagok S. Sándor különösen higgadt, mondhatni flegma természetével magyarázzák. (S. Sándor a barátnőjének ezzel kapcsolatban azt mondta, a rendszeres szerepjátékok miatt - amelyek során egyébként gyilkossági történeteket is eljátszottak - megtanulta, hogyan tudja magát „kívülről nézni".) Az ügyvéd szerint fontos momentum, hogy a lakás ajtaja zárva volt, annak ellenére, hogy a háziak általában nyitva hagyták (vagyis az elkövető nem ismerte ezt a szokást). Az pedig egyenesen védence ártatlanságát bizonyítja, hogy az áldozat mobiltelefonja - a cellainformációk alapján - 6-án este, 11 óra körüli időben, miközben a fiú a barátaival volt, eltűnt a lakásból, majd a város másik részéből valaki egy miskolci számot tárcsázott rajta. (A készülék később a föld alól került elő.)

„Meggyőződésem, hogy a nyomozást tévútra vitte a rendőrség és az ügyészség erős megfelelési kényszere, ami részben érthető is, hiszen Balla Irma egy köztiszteletben álló helyi politikus volt" - mondta Magyar György. Az ügyvéd az ügyben eljáró bíró alaposságát említve bízik abban, hogy a vádak „hipotetikus" volta egyértelművé fog válni. Annál is inkább, mert miközben S. Sándornak nem volt indítéka, másoknak - a rendelkezésre álló nyomozati anyag és a tanúvallomások alapján - lehetett: Balla Irmának állítólag számos haragosa volt - a családban és a debreceni Fideszen belül is. A politikus által létrehívott Közért Egyesület tagjaival rendszeres vitái voltak, többek között azért, mert nem akarta túlságosan átpolitizálni a szervezetet. S. Vanda, az áldozat lánya a bíróságon elmondta, Katus Sándorné, az egyesület elnöke hetekkel a gyilkosság előtt egyenesen azt mondta egy közös ismerősüknek: Balla Irma meg fog halni. Ezt arra alapozta, hogy elkészítették riválisuk woodoo bábuját, amit szíven szúrtak az asszony halálát kívánva. Megkerestük Katus Sándornét, ám kérdésünkre, miszerint valóban fekete mágiával akarták-e halálba segíteni Balla Irmát, csak annyit válaszolt: „nem nyilatkozok".

S. Vanda azt is elmondta, hogy édesanyja április 5-én Kósa Lajos debreceni polgármesternél járt, s jelezte neki, hogy gondjai vannak az egyesületen belül. A tanú szerint a polgármester azt mondta, kitalálja, mi legyen, de addig se beszéljen erről senkinek. Kósa Lajos közleményben ismerte el a találkozó tényét, ám hangsúlyozta, hogy nem merült fel olyan probléma, amiből azt gondolta, hogy az asszony élete veszélyben lenne.

Balla Irma saját testvérével is rossz viszonyban volt, amiben S. Vanda szerint az is közrejátszott, hogy a látogatóba gyakran bejelentés nélkül érkező férfi rendszeresen italozott, és ilyenkor agresszívvá vált. Az asszony haragosának számított még azóta elhunyt édesapjának barátnője is, aki a tanú szerint örömét fejezte ki, hogy a képviselőnő elhunyt, hozzátéve, hogy minden háborúnak vannak áldozatai.

Magyar György kiemelte, már a szakértők őszre tervezett meghallgatása előtt, a tavaszi tárgyalási szakasz végén indítványozni fogja S. Sándor szabadlábra helyezését.

A lapzártánk idején zajló szerdai tárgyalási napon Balla Irma egyik legjobb barátnője a bíróság előtt elmondta, hogy a képviselőnő halála napján arról panaszkodott neki, hogy három férfi pénzt követelt tőle egy Fényes udvari panelház lépcsőházának felújítására. (A Közért Egyesület korábban adományokat gyűjtött az érintett lakótelepen kiütött tűz károsultjainak, ám a segélyek elosztásával nem mindenki értett egyet.) Vallomást tett Cs. Lajos, Balla Irma kertszomszédja is, aki elmondta: a gyilkosság estéjén fél tízkor a háza előtt dohányzott, amikor Balláék kertjében néhány másodpercre felgyulladt egy olyan külső villany, amit korábban soha nem látott világítani. Erős csörömpölést is hallott, mint amikor valaki belerúg valamilyen fémtárgyba. A vallomás azért érdekes, mert ebben az időben S. Sándor bizonyítottan Bagamér községben tartózkodott.

Olvasson tovább: