Kereső toggle

Raffael és Sztojka ledöntött egy tabut

Korszakhatár a roma–magyar együttélésben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Veszprémben gyilkosságba keveredő Raffael Sándor és Sztojka Iván a roma polgárjogi mozgalom több évtizedes munkáját tette tönkre. Méghozzá elementáris erővel. Marian Cozma kézilabdázó meggyilkolása kapcsán megdőlni látszik a cigányok által elkövetett bűncselekményeket övező tabu. Kormánypárti körökben tartanak attól, hogy kezelhetetlen indulatok szabadulnak el az országban. A Fidesz szerint korszakhatárhoz érkeztünk.

„Tegnap este is egy szokásos bulinak indult, ugyanazok az arcok, ismerősök, barátok. Fél egy fele megjelentek a veszprémi kézilabdázók is, de ez egy természetes jelenség volt, mivel ez egy általuk is gyakran látogatott hely volt. (…) Fél kettő, kettő tájékán, mikor kimentem az illemhelyre, akkor a beléptetőnél ott állt kb. 15 darab nagydarab, kigyúrt, kockafejű, barátságtalan kinézetű cigány. Ekkor meg is jegyeztem magamnak, hogy ha ezen az estén nem lesz verekedés, akkor soha. (…) A cigány társaság látva a szűkös helyet felment az emeletre, ahol egy koktélbár van, majd három óra magasságában ismét lejöttek a pincében található disco részre, ahol szinte egyből belekötöttek a pult környékén állókba, és így az MKB Veszprém kézilabdázóiba is. A filmekbe illő verekedés egyből kialakult: ordibálás, székdobálás. Ütöttek mindenkit, aki épp ott volt. (…) Ezek után kimentek az utcára, és kint folytatódott a verekedés. Majd jött a barátom, és mondta, hogy a Cozmát kint az utcán a bejárat előtt a cigányok szíven szúrták, és ott fekszik az útesten.”
Így emlékszik vissza egy internetes oldalon az egyik szemtanú a vasárnap hajnalban a veszprémi Skorpió bárban történtekre. A miértekre még ma sincsenek pontos válaszok. Többen tudni vélik, hogy a cigányok összekeverték valakivel az MKB Veszprém fiatal beállósát; mások szerint a romák fizetés nélkül akartak távozni, és a pultoslányt is bántalmazták, amit a sportolók – akik Iváncsik Gergő kisfiának születését ünnepelték – nem hagytak szó nélkül. Cozmán kívül az elkövetők a klub két másik légiósát is bántalmazták: a horvát Ivan Pesicet vesén szúrták – állítólag a kést nemcsak egyszerűen beledöfték, hanem meg is forgatták benne; a szerb Zarko Sesumot pedig fejbe rúgták, és egy székkel ütötték le úgy, hogy szeme és feje súlyosan megsérült. Mindketten éppen a sérült Cozma mellett guggoltak, amikor a támadás érte őket. Pesic és Sesum komoly műtéteken esett át, de állapotuk már kielégítő. A 26 éves Cozmát azonban az orvosok már nem tudták megmenteni.
Veszprémben vasárnap estére spontán módon több ezer fős megemlékezés szerveződött. A békés résztvevők közül sokan éles hangú megjegyzéseket tettek a cigányokra, valamint azokat az ismert és viszonylagos köztiszteletnek örvendő helyi szocialistákat is „verbális inzultáció” érte, akik kilátogattak a tragédia színhelyére, hogy gyertyát gyújtsanak az áldozatok emlékére. Felrótták nekik a rendőrség és a közbiztonság állapotát („Szétvertétek a rendőrséget!”), illetve a kisebbségek integrációjával kapcsolatos programok kudarcát („Most mondjátok, hogy nincs cigánybűnözés!”).
A három gyanúsított közül kettőt – a Cozmát leszúró sárbogárdi Raffael Sándort és a budapesti Németh Györgyöt – még vasárnap elfogták az osztrák rendőrök, miközben Olaszország felé menekültek. Az enyingi Sztojka Iván azóta is szökésben van, ellene nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Uralták a Balatont?

100-150 fős cigány társaság tartja rettegésben Enyinget – adta hírül még a tragédia napján az Index. Az internetre egy biztonsági kamerák felvételeiből összevágott, tavaly nyáron készült videó is felkerült, amelyen – a cím alapján – szintén az enyingi társaság masírozik a siófoki Petőfi-sétányon. A felvételen kigyúrt, többségében romának tűnő férfiak vonulnak – mintegy „elrettentésként”. Siófoki vendéglátósok szerint sorozatos konfliktusok forrása a roma csapatok megjelenése a városban, amelyek gyakran fizetés nélkül távoznak. Szerintük a helyi rendőrség a problémát „struccpolitikával” kezeli.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább: