hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Idősebbek is elkezdhetik
Társasjátékok

2005. 12. 20.
"Lekönyvelted már az ingatlanjaid eladásából származó jövedelmedet?" A mondat nem egy adóügyi ellenőrzés, hanem kedélyes esti társasjátékozás során hangzott el. A család, amelyik együtt játszik, együtt is marad – tartja a mondás. Téli délutánokon szülőknek is kellemes időtöltés a gyerekekkel jól kitalált, szórakoztató és hasznos társasjátékokkal játszani. 

Felnőtteknek is élvezetes

A Catan telepesei nev? társasjáték a német kritikusok díját, Az év játéka címet nyerte el 1995-ben. A játék során településeket és útvonalakat kell kialakítani a különféle tájakat ábrázoló alaplapon. Külön vásárolható hozzá tengeri bővítés, ennek segítségével szigetek és hajóutak színesítik tovább a fordulókat. A játék fejleszti az üzleti érzéket is, hiszen a különböző területeken lévő nyersanyagokat az egymás közötti kereskedelemben és a különböző építkezésekben és ügyletekben is fel lehet használni.

Az év játéka díj logóját egyébként érdemes figyelni a boltban a dobozok oldalán, ezt nyerte el 2001-ben a Carcassonne is. Ebben a pakliból húzott középkori vár-, út- és mezőrészletekkel tarkított területkártyákat kell saját érdekünknek megfelelő helyre rakni. Az így keletkező területet kell benépesíteni földművesekkel, lovagokkal, útonállókkal és egyéb népekkel. Felnőtteknek is élvezetes. 

A Cash Flow-t Robert Kiyosaki, a Gazdag papa, szegény papa cím? könyv szerzője alkotta. A könyv sokak pénzügyi szemléletére hatott, a játék célja pedig az, hogy a leírt elmélet játékos formában beivódjon a játékosokba. Megérhetjük például, hogyan lehet ingatlan- és értékpapírügyletekből tőkét képezni, majd nagyobb érték? üzletekbe beszállva passzív jövedelemre szert tenni. 

A Tick-tack bumm egy "időzített bombával" kiegészített szójáték. A kártyákon, amelyekből egy körben egyet húz valaki a játékosok közül, egy-egy szótag van, amelyből a bomba "robbanásáig" kell a feliratos dobókocka hatására változó szabály szerint szavakat alkotni. Szűkebb családi körben is jó játszani, főleg nyolcévesnél idősebb gyerekekkel, de nagyobb, sőt felnőtt-társaságban is bevált, hiszen mozgalmas, gyors, és végig figyelni kell.

Van, aki a porban kapirgál, mások a létra fokain álldogálnak, a végén pedig egyvalaki a tetejére hághat. A Tyúklétra nev? vidám blöffjátékban a résztvevőknek százas számkörben kell megsaccolniuk, hogy a kezükben lévő számok közül melyik lesz a többiekéhez képest a második legnagyobb lap, mert annak tulajdonosa lesz az úr a baromfiudvarban. 

A Vakond Vállalat többréteg? tábláján kell egyre mélyebbre haladva eljutni a kincshez. A legfölső réteg füves, és már innen is kell némi szerencse is a barna földrétegbe fúródáshoz, de csak az igazán ügyesek és szerencsések fúrhatnak le a két barna és egy fekete rétegen át, és találhatják meg az aranyból készült ásót. Ötletes játék iskolások és szüleik számára.

A Betűtorony is szójáték, kicsit a Scrabble nev? kiváló játékhoz hasonlít. Itt a táblára egymás után kirakott szavak jelentését kell egy-egy bet? kicserélésével megváltoztatni. 

A stratégiai játékok kedvelőinek ajánlhatjuk a Harcmező (Battlefield) néven futó, cseles szabályok szerint kémeket és hadvezéreket is felvonultató játékot. 

Az Activity kevésbé ismert verzióit is érdemes kipróbálni, hiszen elég csak a pótkérdéseket megvenni az eredeti változathoz. Az Activity Juniorban a kisiskolások számára is érthető szavak vannak, az Activity Action pedig több szóból álló cselekvéseket tartalmaz. Csiszolhatjuk vele kisiskolások és játékos kedv? nagyobbak kifejezőkészségét is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!