Kereső toggle

Robbanásig feszült helyzet

Roma riadó

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

"Nem akarunk Párizst, nem akarunk éhséglázadást, nem akarunk fejletlenségben hagyott régiókat, ezért megértést kérünk a bizottságtól" – indokolta a magas költségvetési hiányt Gyurcsány Ferenc egy szombati megbeszélésen Jose Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének. A miniszterelnök arra kérte Barrosót, hogy az Európai Unió ne alkalmazzon szankciókat hazánkkal szemben. "A magyar kormány nem kíván a szociális rendszerbe olyan módon beavatkozni, hogy a változás terheit az átlag és az az alattiak vigyék" – mondta Gyurcsány.

"Akár a franciaországi zavargásokhoz hasonló helyzethez vezethet a romaügy hosszú távú elhanyagolása" – figyelmeztetett Soros György a minap egy Bukarestben rendezett nemzetközi roma konferencián. Szerinte a társadalom nem létezhet hosszú távon, ha benne egy alsóbbrendű, kirekesztett osztály él. Franciaországot ma a kiválásnak, a szegénységnek és a gyűlöletnek egy veszélyes egyvelege dúlja föl – állítja Soros György, aki szerint a franciaországi észak-afrikai bevándorlók helyzete sok mindenben hasonlít az európai romákéra. Mindenesetre a kontinens legnépesebb lélekszámú kisebbsége a nyolc-tizenkét milliós cigányság. 

"Vagy bűnözők lesznek a telepi srácok, vagy munkanélküliek" – nyilatkozta lapunknak egy mezőberényi roma, aki szerint nehéz a jóról meggyőzni a mostani cigány fiatalokat. Gyerekkoruktól hozzászoktak a kirekesztettséghez. A fiatalember szerint cigánynak születni örök gettót jelent. 

A magyarországi romák helyzete egyes régiókban teljesen kilátástalannak tűnik. A hetvenes években a romák számára megnyílt a városszéli "gettókból" való kilépés lehetősége, eltűntek a putrik, de a kilencvenes években újra megindult az elszigetelődés. Ma például minden negyedik roma gyerek kisegítő, úgynevezett speciális iskolába jár.

Cikkünket itt olvashatják

Olvasson tovább: