hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beszervezésem keserédes íze

2005. 11. 15.
Kántor Zsolt a nyolcvanas évek második felében a magyar kulturális élet személyiségeiről készített jelentéseket a pártállam titkosszolgálata számára. Az egykori közművelődési felügyelő lapunk hasábjain kér bocsánatot mindazoktól, akikről a III/III-as ügyosztály számára adott információkat. Kántor Zsolt jelenleg egy nyomda könyvkiadási referense, a Szépírók Társaságának tagja, a Tevan Könyvkiadó exigazgatója, a Bárka irodalmi-művészeti folyóirat alapító főszerkesztője. A nyolcvanas években tagja volt a József Attila Körnek is. Kántor Zsolt rendszeresen publikál a Mozgó Világba, a 2000-be, a Kritikába, a Holmiba, az Élet és Irodalomba, valamint a Hetekbe. 

A nyolcvanas évek közepén megjelent egy cikkem a – Szerdahelyi István által főszerkesztett – Kritikában. Egyik délután csörgött a telefon, és bejelentkezett a későbbi tartótisztem. Azt mondta, hogy a kultúrrendőrségtől keres, és csak gratulálni akar a Kritikában megjelent cikkemhez. Elmondta, hogy tud a többi versemről is, amiket a megyei lapban, valamint az Élet és Irodalomban – nagy sokára – lehoztak. Ő azt szeretné – mondta –, ha elfogadnék egy kis segítséget, mert az ilyen tehetséges embereknek "ők" szoktak előnyt adni. Szeretne erről velem négyszemközt is beszélni, ezért meghív egy ebédre. 

Fontosnak éreztem magam, elvarázsolt a hatalom udvarlása. A feleségem óva intett – mindig is jobban működött a realitásérzéke, mint nekem. Nem akarta, hogy kapcsolatba kerüljek a titkosrendőrséggel. Akkor vártuk az első gyermekünket. Nem volt pénzünk. Felcsillant valami hamis remény bennem, hogy talán fordulat következik be. 

A találkozó színhelyén egy jól szituált, rokonszenves fiatalember várt. Mindent tudott rólam, hogy az apám a Magyar Néphadseregnél építészmérnök és baptista presbiter, valamint rokonai vannak az USA-ban. Azt is tudta, hogy voltam Moszkvában a VIT-en, mert megnyertem egy verspályázatot a KISZ-ben; tudomása volt arról is, hogy anyám édesapja piaci árus volt a debreceni agórán, valamint, hogy a feleségem előtt volt egy Éva nev? barátnőm is. Alapos munkát végeztek.

A tiszt alig volt nálam négy-öt évvel idősebb. Egy órát beszélgettünk Esterházy Péterről, Nádas Péterről, Szentkuthyról, Mészöly Miklósról, Konrád Györgyről, Petriről, Csoóri Sándorról meg a magyar irodalom urbánus-népi ellentétéről, ami akkor már körvonalaiban megmutatkozott. A tartótiszt rendkívül képzett, intelligens ember benyomását keltette. "Ez nekünk is jó, ha ezt te tudod. Ez kitűnően használható a fennálló rend szempontjából. Ez a téma nálunk is integrálható" – ilyeneket mondott és megkért: találkozzunk rendszeresen, beszélgessünk, és ne zavarjon engem, hogy közben jegyzetel. Húsz évvel ezelőtt elég naiv voltam és tudatlan, de világos volt előttem: besúgónak akar beszervezni. Nem fenyegetett, inkább bizalmat keltett a szerv iránt. Azt mondta, hogy a hazámat ezzel nagyban segítem, mert ha nincsenek ilyen emberek, mint én, akkor megszűnik az irodalom, szétesik a nemzet, és káosz fog uralkodni. 

A második találkozón aláírtam a beszervezési nyilatkozatot, és elkezdődött a rendszeres "munka". A harmadik találkozó után már megismerkedtem a tartótiszt nagyfőnökével is. Tartótisztemmel rendszeresen egy békéscsabai, takaros házikóban találkoztam. 

Ott elmondtam, milyen újdonságokat tudtam meg az írókról, amit ő aztán leírt. Később már én készítettem jelentéseket, és alig beszélgettünk. Elhidegültem a tartótisztemtől. Ezt "ő" is megérezhette, mert utána mást kaptam a Hivataltól. Érdekes módon ő még barátságosabb volt és még műveltebb. Jókat söröztünk, fizették a költségeimet, sőt havonta néhány ezer forintos juttatást is kaptam. 

A megbeszéléseink témája mindig az volt, hogy ki mit mondott a JAK-ülésen (a Magyar Írók Szövetségének József Attila Köre) vagy baráti beszélgetéseken. Csabaiakról ritkán írtam, ott nem voltak jelentős ellenzéki írók. Sarusi Misi volt az egyik, tőle bocsánatot is kértem már telefonon. 

Kikről írtam jelentéseket? Akire emlékszem: Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos, Alexa Károly, Zalán Tibor. Csak a nevesebbek. Azóta József Attila-díjas írók. Persze nem azért lettek azok, mert spionnovellákat írtam róluk. Ők tényleg tehetségesek voltak, én magamról tudtam, hogy etikai akadályai vannak kibontakozásomnak.

Olyan lényeges kérdésekre kellett válaszolnom, hogy a megfigyeltek hogyan vélekednek március 15-ről, a pártról, 1956-ról, hallgatják-e a Szabad Európa Rádiót. Az oroszok itt tartózkodásáról, a határainkon túli magyarságról is tudni akartak, konkrétan Erdélyről, valamint azt is, hogy kiket szeretnének írószövetségi vezetőknek. Információkat kellett megtudnom arról is, hogy hol terveznek tüntetést, milyen külföldi kapcsolatokkal rendelkeznek, valamint nem akarnak-e disszidálni.

1990-ben hosszú hallgatás után megkerestek, hogy írásban is dokumentáljuk a szakítást, de én nem akartam. Azt mondtam a tartótisztemnek, ha kell, én az új rendszernek is dolgozom. Titkosszolgálat-függővé váltam. De erre már ők mondtak nemet. Emlékszem, még kilencvenötben is fölhívtam a tartótisztemet, hogy megtudtam egy külfölditől, milyen magyarellenes szervezetet terveznek létrehozni valahol külföldön. Ez már majdnem betegség volt. 

Ráadásul pályázatokat nyertem a verseimmel. Borzasztó volt, komolyan nem tudtam, hogy most az állambiztonsági munkám miatt nyertem vagy a talentumom miatt. 

Jézus Krisztussal történő találkozásom után – 1998-ban – békéscsabai lelkészemnek és szűkebb környezetemnek mindent kipakoltam. De a szélesebb nyilvánosság elé csak most lépek ki. Sajnálom, hogy nem tettem meg előbb. Bocsánatot kérek mindazoktól, akikről jelentéseket írtam. Hiszem, hogy Isten megbocsátott nekem. Új fejezetet nyitok az életemben, a következő kötetem címe ez lesz: Tiszta versek.
(Kántor Zsolt)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!