hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nosztalgiázzon vele
Hanglemezmúzeum a Kiscelli utcában

2005. 09. 20.
Hogy Erdődi György zenész-e inkább vagy rádiós, maga sem tudja pontosan megmondani, mivel sosem tudta elválasztani a zenét és a technikát. "Úgy döntöttem, hangmérnök leszek, így egyikről sem kell lemondanom" – jegyezte meg beszélgetésünk elején a Magyar Rádió nyolcvanesztendős hangmestere, aki rendszeresen jelentkezik a Petőfi Rádióban "Nosztalgiázzon velem!" cím? éjszakai műsorával.



Erdődi György annak idején Babits hangját restaurálta egy lemezen Fotó: Somorjai L.

Hangmérnöki diplomát a harmincas években nem adtak akárhol. Erdődi György a németországi Siemensstadtban kezdte meg tanulmányait, és minden bizonnyal sikerrel zárta volna, ha nem jön közbe a második világháború. Hazajött, bevonult katonának, s mivel időközben Siemensstadtot szétbombázták, itt is maradt. A Tavaszmező utcában, az Elektromosipari Szakiskola elektrotechnikai felső tagozatán kapott diplomát végül, amit aztán az életben többet nem is kért tőle senki. "1942-ben bekerültem a Rádióba, megismertek, mindenki tudta, hogy hangmérnök vagyok. Én sem kérem el az orvostól a diplomáját a kórházban" – emlékszik vissza az idős rádiós.

1942 más szempontból is jelentős dátum Gyuri bácsi életében. Ő nemes egyszerűséggel azt állítja, "akkor zajlott az élet igazán itt Magyarországon". Munkát kapott a filmgyárban, és zenész pályafutása is elkezdett felfelé ívelni. "Egy-egy délutánom úgy alakult, hogy mondjuk háromtól ötig operalemezeket forgattam a Rádióban, aztán kimentem a Hunnia Filmgyárba, ott volt felvétel körülbelül fél tízig. Úgyhogy utána kocsival vagy fiákerrel rohantam a Nagymező utcába, az Arizonába, ahol tíz órakor kiöltözve a dobok mögött kellett ülnöm."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!