hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyermek-szexhirdetések
Prostitúció a teletexten

2005. 09. 20.
Makki Marie-Rose

"Kártyafeltöltésért szex ma délelőtt Újpesten. 12 éves, vékony csajszi vagyok!" "Havi zsebpénzért titkos szeretőd leszek! 13 éves, kislányos alkatú csaj." Másfél-két éven keresztül 11-14 éves gyereklányok sokasága ajánlott ilyen vagy ennél sokkal durvább hangvételben szexuális szolgáltatásokat, többnyire mobilfeltöltő kártyáért vagy némi zsebpénz fejében, az egyik hazai kereskedelmi televízió teletextes társkereső oldalain - ahol öregedő kliensek hada vadászik rájuk.



Szülői törődés nélkül veszélybe kerülnek

Bár a jelenség több szempontból is bűncselekménynek minősíthető, az illetékes hivatalok a médiacirkusz ellenére sem tettek sokat a televíziós szexpiac felszámolásáért, a felelősök megnevezéséért. Az érintett tévé mindenesetre a múlt heti botrány kirobbanása óta hatékonyan szűrni kezdte az oldalait. Egy teletext társkereső oldalán zajló gyerekprostitúciós ipar azért is megdöbbentő jelenség, mert az érintett televíziós csatorna az ország minden háztartásában egy szobaantenna segítségével simán fogható. Ezáltal a másfélmillió hazai internethasználóhoz képest az otthon magányosan unatkozó és köztudottan sokat tévéző gyerekek veszélyeztetettsége sokkal nagyobb, mint az első hallásra tűnik. A szóban forgó gyereklányokról egy magánnyomozó cég derítette ki, hogy akár pár száz forintért is mindenre képesek, s ezt a hajlandóságukat nem emelt díjas SMS-ek révén simán megjeleníthetik a chatoldalakon. A Privát Kopó Magazin lapigazgatója, Valencsik Ferenc lapunknak elmondta: forró vonalukon több gyanakvó szülő tett bejelentést, miszerint a gyerekek valahonnan rendre feltöltőkártyát szereznek, és állandóan a TV2 teletextjén lógnak.

A lap munkatársai elkezdtek nyomozni, két hónapon át figyelemmel kísérték a teletext-oldalakat, és inkognitóban találkoztak hat, hirdetést feladó gyereklánnyal is. Kiderült: a 11–14 éves kislányok mindegyike komolyan veszi az "ipart", miután szüleik nem tudnak, vagy nem akarnak megvenni nekik mindent, amit szeretnének. "Anyuék egy kártyát vesznek havonta, mozira, strandra, diszkóra nem tudnak pénzt adni, nem keresnek valami fényesen – mondta el a lapnak az egyik 13 éves gyereklány, aki lassan két éve hirdet szexszolgáltatást. – Véletlenül kötöttem ki a chaten, uncsiztam, lapozgattam a texten, és egyszer csak láttam, mi megy az oldalakon. Egy hétig gyűjtöttem a bátorságot, aztán elküldtem az első sms-t, ami még elég lightos volt, mégis vagy tíz pasi válaszolt rá. Kettővel szexeltem is." A megkérdezett kislányok nem szoktak védekezni, és többnyire 40-55 éves férfiakkal kerültek össze. Az egyik kislány megfogalmazása szerint mindez azért nem prostitúció, mert nem pénzért, hanem csak telefonkártyáért csinálja. Sokan barátnőjüktől szereztek tudomást a lehetőségről.

Egy, a magazin által megszólaltatott régi chatelő szerint másfél-két éve jelentek meg mindenféle ordenáré szexhirdetések a teletexten, amelyek idővel egyre jobban eldurvultak. Hivatásos prostituáltak, korosodó pedofilok éppúgy nyíltan hirdettek itt, mint például az állatszexet vagy családi gruppenszexet ajánlók. A lapigazgató szerint a teletextes chat hihetetlen forgalmat bonyolított. "Egyik este fölmentem, és 513 várakozó SMS volt az egyik oldalon – mondja. – Azt láttam, hogy ha kiszűrnék a pornográf, szexuális tartalmú SMS-eket, akkor a 80 százalékuk nem lenne fenn a falon, ami azt jelenti, hogy a havi bevétel nagy részétől elbúcsúzhatnának. Bár ilyen alapon akár kemény politikai agitáció is mehetne ott, mert korlátozás az nemigen volt. Kiszámoltuk: a havi mintegy 40-50 ezer üzenetet alapul véve ez havi mintegy negyven milliós bevételt jelenthet a csatornának." 

Az ügyben megszólaló médiajogászok egytől egyig hangsúlyozták: a teletextre felkerülő brutális tartalmakért egyértelműen a szolgáltató, azaz az adott tévécsatorna az elsőrend? felelős. Valencsik azt állítja, cikkük megjelenése előtt a tv2 vezetésének háromoldalas levélben leírták mindezt, és kérték a csatorna véleményét arról, ami ott zajlik. Választ nem kaptak. Utána hetekig rögzítették az sms-eket, de sajnos semmi nem változott. A csatorna utólag azzal védekezett, hogy automatikus rendszer szűri az sms-eket, és ők különben is rendre kiírták: a felkerülő tartalmakért nem vállalnak felelősséget. A nyomozók tapasztalatai szerint viszont bármilyen felküldött üzenet azonnal megjelent a falon, ha nem volt sok várakozó. Ugyanakkor a többi tévécsatorna chat-klubjait keményen szűrik, azokra semmilyen szexhirdetést nem engednek fel. Arra a kérdésünkre, hogy a Privát Kopó miért nem tett feljelentést, a lapigazgató kifejtette: ők nem hivatásos feljelentők.

Az augusztus végén megjelent cikknek némi visszhangja lett, ezért a tv2 nyilatkozatában elítélte azokat, akik szexhirdetésre használják a chatoldalait, majd az ilyen szövegek le is kerültek a képernyőről, a szelekció immár hatékonyan működik. Félő azonban, hogy ha nem lesznek megnevezve felelősök, akkor két-három hónap múlva ott folytatódik az egész üzérkedés, ahol abbamaradt. Az ORTT szóvivője, Vékony Éva megkeresésünkre úgy reagált: a testület, bár elvileg felelős a teletexten megjelenő tartalomért, mindazonáltal tételes médiatörvényi rendelkezés hiányában eddig nem járt el teletexten megjelenő tartalommal kapcsolatosan, de vizsgálják a problémát. Arra a kérdésre, hogy várhatóan változik-e a médiajogi szabályozás, nem kaptunk választ. Ha a teletexten törvényileg köztudottan tiltott szexhirdetések, sőt gyermekszex-hirdetések találhatók, az Vékony Éva tájékoztatása szerint a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény előírásait is sérti, amelynek megállapítása a Fogyasztóvédelmi Felügyelet hatásköre. Kolozsi Sándor, a FVF Reklám és E-kereskedelmi Osztályának vezetője kérdésünkre azt mondta, nem is hallott a szexchat-problémáról, bejelentés máig nem érkezett erről hozzájuk, az újságírói telefonhívás sem számít annak, s bár tisztük lenne a teletextek figyelése is, ők alapvetően a nyomtatott sajtóra koncentrálnak, de azért utánanéznek az ügynek.

Felvetődik a szervezett bűnözésről, valamint az azzal összefüggő egyes jelenségek elleni fellépés szabályairól szóló törvénynek a megsértése is, mely szerint "Tilos írásban, kép- vagy hangrögzítő, illetve más berendezés útján más személy szexuális szolgáltatását felajánlani, azt reklámozni vagy ilyen cselekményekben közreműködni". Ennek vizsgálata a rendőrség hatásköre. A BRFK hosszú huzavona és vizsgálatmegtagadás után eljárást indított a szexhirdetés közzétevője ellen, ugyanakkor a veszélyeztetett gyerekek érdekében a gyermekvédelem nem indít vizsgálatot. Miként azt Kormos Endre alezredes lapunknak elmondta: szeptember 8-án a XIV. kerületi rendőr-kapitányság eljárást indított ismeretlen tettes ellen szexuális szolgáltatás hirdetésének tilalma szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt. Most hogy áll az ügy, azt nem tudja. Három hónapba is bele szokott telni egy szabálysértési ügy kivizsgálása, s ha beigazolódik a fennforgás, akkor az mintegy 50 ezer forint bírságot jelenthet. Az internetes rendőrségnek elvileg ugyanúgy hatásköre a teletextek vizsgálata, mint az elektronikus vagy a nyomtatott sajtóé, de ez eddig nem tartozott a kiemelten veszélyes területek közé.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!