hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új alapokon a Fidesz–RMDSZ viszony
Nemzeti politika: erdélyi megbékélés?

2005. 08. 30.
Közös tusnádi sajtótájékoztatójukon Markó Béla és Orbán Viktor visszaigazolták, ami már tavasz óta sejthető volt: új alapokra kívánják helyezni az RMDSZ–Fidesz viszonyt. A két párt vezetése szeptember közepén hivatalosan is tárgyalásokat folytat majd. Lapunknak többen is úgy nyilatkoztak: feltehetően a korábbi hűvös, néha már ellenséges hangulat barátira változik. 



Újrahangolnak: Markó Béla magyaráz Fotó: Somorjai L.

Egy balul elsült hirtelen látogatás miatt fagyott meg a levegő először" – mondja egy neve elhallgatását kérő RMDSZ-es forrásunk. Takács Csaba ugyanis Orbán Viktort és kíséretét nem volt hajlandó fogadni. Az RMDSZ ügyvezető elnöke "nyeglén" közölte a Kolozsvárra váratlanul betoppanó Fidesz-delegációval: sajnos, előre rögzített programját nem rúgja fel kedvükért. Az első választási győzelmére készülő, jobboldalivá lett Fidesz ezt soha nem bocsátotta meg Takácsnak. Markó Bélának pedig azt nem tudták elfelejteni, hogy nem vált meg azonnal ügyvezető elnökétől.

Az RMDSZ megalakulásakor alapelvként rögzítette a mindenkori magyar kormánnyal való jó kapcsolat, illetve a magyarországi parlamenti pártokkal való egyenlő együttműködés elvét. Ebből a szempontból talán hibás volt az ügyvezető hideg magatartása, de azért voltak már előtte is feszültségek. A tömörülés csúcsvezetői – Domokos Géza, Szőcs Géza, majd 1993-tól Markó Béla – inkább a mindenkori kormánnyal, valamint a legnagyobb kormánypárttal tartottak kapcsolatot. A különböző ideológiai alapon szerveződött RMDSZ platformok pedig a hasonló irányzatú anyaországi pártokkal törekedtek szorosabb kapcsolatra. A romániai magyarság körében többen úgy tartják, hogy a Fidesz és a Reform Tömörülés (RT) ifjú politikusai között jött létre talán a legkomolyabb kapcsolat. Fiatalok nagy ambíciókkal, a "kistestvér szerepkörből" való kitörés vágya, és az 1990-től évente megszervezett Bálványosi Szabadegyetem képezték a közös nevezőt köztük. 

Az RMDSZ a ‘96-os romániai választásokon jól szerepelt, majd a kormányzati szerepvállalással már igazi politikai tényezővé vált az erdélyi magyar politikában. A "szegény rokon" helyzetéből kitört a szövetség, és 1997-től kezdődően már a Horn-kormány is komolyan vette. A közben komoly politikai erővé fejlődött Fidesszel viszont folyamatosan romlott a kapcsolat – vélik a határon túl. Az RMDSZ-en belüli ellentétek a Fidesz hatalomra kerülésével mérgesedtek el igazán. Tőkés és a reformista platform mögött az akkori magyar kormány, valamint a Fidesz állt. Rögtön igyekezett átírni az RMDSZ belső erőviszonyait, és egyfajta puccsot előkészíteni. Forrásunk szerint egy forgatókönyvet dolgoztak ki a szövetségen belüli hatalomátvételre, amit a kolozsvári újság később le is közölt. 

A következő romániai választásokig hűvös távolságtartás jellemezte a két párt viszonyát, ami a kampányban aztán nyíltsisakos háborúvá durvult. Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester RMDSZ-ellenes helyhatósági kampányát 2000-ben a Fidesz által helyszínre küldött szakemberek vezették, a költségeket pedig a Fidesz állta. Az őszi parlamenti választások sem hozták meg a várva várt áttörést: a Magyar Polgári Szövetség egyetlen jelöltje sem jutott a szenátusba. Az Orbán-kabinet a kormányváltás előtt még gondoskodott némi támogatásról: "2002-ben a státustörvény végrehajtására rendelt 1,2 milliárd forintot határon túli televíziózás címen a »Fidesz-közeli« alapítványoknak osztották szét, és Tőkés püspök református világtalálkozójára közel háromszázmillió forintot adtak" – emlékszik vissza forrásunk.

A kudarc után a Szász Jenő vezette MPSZ segítségével a Fidesz Erdélyre is kiterjesztette a polgári kör mozgalmat, aminek következtében az RMDSZ-ellenes hangulat tovább fokozódott. Határon túli ügyekben Németh Zsolt helyét fokozatosan Kövér László vette át – tudtuk meg a Fidesz berkeiből. 

A december 5-ei népszavazás az RMDSZ számára új lehetőséget biztosított. 

A magyar kormány, illetve a szocialista vezetés nem vette figyelembe az erdélyiek véleményét. Gyurcsány Ferenc és Hiller István hivatalosan nem is járt ebben az időben Erdélyben, erősítve azt a vélekedést, hogy a baloldalt nem érdekli a határon túli magyarság sorsa. A nemrég előrehozott választások veszélyével szembesülő RMDSZ-vezetés nem látott más kiutat, mint békülni, amit Tusnádon látványosan meg is tett. Sajtóhírek szerint, egy héttel Tusnád előtt, Markó Béla Orbán Viktor otthonában vacsorázott, ahol "elszívták a békepipát". A Szász Jenő vezette MPSZ-szel azonban meggyűlhet még a bajuk, mert Szász erősen kötődik Kövér Lászlóhoz, aki egy héttel Tusnád után az MPSZ tanácskozásán vendégeskedett. A gyűlésen kizárták a szervezetből mindazokat, akik nyíltan szembehelyezkedtek Szásszal. 

Lapváltás

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!