hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Választások előtt
MSZP: vezér már van, a programot még keresik

2005. 07. 12.
Messze még 2006, de nagyon is közel a választási kampányok hangulata. Persze jól tudjuk, hogy a mai korszakban szinte permanens kampány zajlik, úgyhogy nem kell különösebben meglepődnünk, ha azt halljuk, hogy a pártok kampánycsapatai újabb és újabb ötletekkel, forgatókönyvekkel állnak elő. Ilyenkor megszaporodnak a mindenféle hamisítványok (vagy annak látszó "tárgyak"). Az elemző elismételhetné az ilyenkor szokásos közhelyeket ("de hát uraim, a fontos ügyekkel legyenek szívesek foglalkozni", vagy "amin Önök vitatkoznak, az egyáltalán nem érdekli az embereket", s végül "hagyják már abba az értelmetlen sárdobálást") – de az elemző itt él Magyarországon, továbbá van épp elég külföldi tapasztalata. Nem gondolom tehát, hogy akár nálunk, akár pedig más országokban a politika az úgynevezett "fontos dolgokról" szólna. A politika mindig és mindenütt arról szól, ami éppen foglalkoztatja a politikusokat. Jelen pillanatban például arról, hogy a két nagy párt (de a többi is) hogyan pozícionálja magát a választás előtt nem egészen egy évvel.



A pártelnök és népi baloldaliak. Hallgatnak egymásra? Fotó: MTI 

Forgatókönyv 2002-ben

Az MSZP – első ránézésre – visszatérni látszik a 2002-es forgatókönyvhöz, amely – mint tudjuk – győzelmet hozott a számukra. 

E forgatókönyv három lényeges összetevőre épült. Az első: végy egy megfelelőnek látszó személyt, a belső riválisokat – amennyire az csak elképzelhető – szorítsd
vissza, és erre a "kiválasztottra" pakolj rá minél nagyobb terheket, azaz ő jelenítse meg a pártot a választási kampányban.

2001 nyarától ez a személy – bármily furcsa: a "kiválasztott" – Medgyessy Péter volt. Ő volt az, akinek azt a szerepet szánták, hogy képes legyen Orbán Viktor személyi alternatívája lenni. Ne felejtsük el: ez horribilis változás volt az MSZP sorain belül. Horn Gyula háttérbe szorulása óta ugyanis az MSZP hatalmas vezetési deficittel küszködött. Akik lehetséges vezetőként szóba jöttek (Kovács László, Németh Miklós), különböző belső erőcsoportok számára elfogadhatatlanok voltak. Medgyessy sem volt elfogadható mindenki számára (végül is, ez a korán látszódó körülmény vezetett azután a bukásához is), de mint legkisebb közös többszörös nagyon is szóba jöhetett.

A forgatókönyv második eleme: végy egy személyt, akire informálisan rábízod a párt kampányát. Medgyessy tehát nemcsak miniszterelnök-jelölt lett tehát (ilyenje volt már korábban is az MSZP-nek), hanem a kampány lényegében felelős vezetője is. Az MSZP-nél a fő választási szervet úgy hívják: Országos Választási Bizottság. Ezt persze ne tévesszük össze az országos hatáskör? választási szervezettel, ez az MSZP saját testülete. Ennek lett a vezetője Medgyessy, s ennek keretében dolgozták ki az MSZP választási programját. Medgyessy és szűkebb környezete ugyanis jól látta, hogy választást nyerni (különösen egy erős kommunikációs és választási stratégiával rendelkező Fidesszel szemben) csak összehangolt, nagyon alaposan felépített stratégiával lehet. E stratégia kimunkálása történt meg 2001 nyara és 2002 tavasza között. Nem feltétlen ennek köszönhette az MSZP a szűk választási győzelmet, de hogy ennek is szerepe volt benne, az bizonyos.

Végül a harmadik elem: keress egy olyan, lehetőleg újszer? ideológiát, amely messze van az ósdi baloldaliságtól, de még nem
annyira jobboldali, hogy elriasztaná a baloldali választóközönséget. Ez lett a harmadik út, vagy a nemzeti közép. A régi baloldaliság Szküllája és az orbáni jobboldaliság Kharübdisze között valahol középen. De legalább ideológia volt. Nem elég ideológiának lenni, annak is kell látszani! – mondhatnánk, és a harmadik út – az összes korlátjával együtt – betöltötte egy pragmatizmuson túli ideológia szerepét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!