Kereső toggle

Hurrá, telelünk

Sí, turista, paradicsom

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A hegytetőn szikrázó napsütés, a pálya alján sült kolbász és forraltbor és sorbanállás nélküli lift vár. És hó, mindenütt hó, hó elejétől hó végéig, mert jobb helyeken akkor is van hó, ha nem esik. A síközpontos hóágyúval támad, a szállodás elviselhető árakkal csalogat, ellenállni nehéz. A lejtőn nincs megállás. 

Szlovákia

Bár az elmúlt hetekben pusztító tornádó után sokan aggódnak, hogy a kedvelt sícélpont, a Magas-Tátra elveszíti vonzását, Szlovákia próbálkozik megtenni mindent annak érdekében, hogy a vihar által okozott erdőpusztulás ne legyen befolyással a téli síszezonra. A helyzetet mostanra sikerült stabilizálni, és a Magas-Tátra a legtöbb helyen a megszokott színvonalú szolgáltatásokkal várja vendégeit. A jelentések alapján csak nagyon kevesen mondták le a szállásfoglalásukat, és sokan már ki is utaztak, bár nyilván az egész síszezon alatt komoly elhárítási munkák zajlanak majd a viharsújtotta területeken. Szlovákiában az ismertebb síterepeken a 2004/2005-ös szezonban egy napijegy átlagosan 500-600 koronába, azaz 3-4 ezer forintba kerül. A legdrágább az alacsony-tátrai Chopok-Jasna napi 690 koronával. A kisebb, kevésbé felkapott helyeken akár ennek a feléből megvehetjük a napijegyet. Egy 6 napos felnőtt síbérlet ára átlagosan 2-3 ezer SK körül van (13-19 ezer forint). A Magas-Tátrán kívül Szlovákiában még közel 60 síközpont várja a síelőket, ezek közül legkedveltebb Donovali, amely hétvégi célpontnak is kiváló: távolsága Budapesttől csupán 200 km, így akár 3 óra autózás után már a sípályákon lehetünk. 

Ausztria

Kiváló körülmények között, viszont némileg drágábban lehet síelni az ausztriai síparadicsomokban, amelyek évek óta népszerűek a magyar téli sportok kedvelői körében. 

Az Alpok legnagyobb része nyugati szomszédunkhoz tartozik. Az ország nyugati részében világhír? síterületek találhatók, az ország déli részét inkább a családosok részesítik előnyben, északon befagyott tavak és csodálatos sífutópályák várják az odalátogatókat. 

A téli sportok szerelmeseit a ragyogó napsütés mellett hóbiztos és széles pályák, magas színvonalú szolgáltatások, gazdag rendezvénykínálat és családbarát üdülési ajánlatok várják. 

A Car-Tour utazási iroda ingyenes síóvodával várja a családokat Arnoldsteinben, ahol az 1500 méteren lévő hegyi étteremben magyar óvónők foglalkoznak a 3 és 6 év közötti gyermekekkel. Ugyanitt napközben játékos formában síoktatás folyik nagyobb gyerekeknek. 

Stájerország Ausztria legnagyobb tartománya, ahol a síelés több mint 100 éves tradícióval rendelkezik. Mivel a stájerországi sípályák Budapesttől való távolsága 400-500 km között mozog, ezért sok magyar síelő választja ezt a tartományt úti célul, ahol több mint 20, többségében kisebb méretű, de remek szolgáltatásokat kínáló, igazi családi síterep található. Ausztriában a közepes nagyságú síterepeken a 6 napos bérletért átlagosan 120-150 eurót (30-40 ezer Ft) kell fizetnünk, míg a nagyobb sícentrumokban 160 euró fölé megy az ár. A felvonó-napijegy árak a síterep nagyságától függően 16-39 euró között vannak, egy közepes nagyságú síterepen a napijegy ára 20-30 euró (kb. 7 ezer Ft). A síbérlet Ausztriában általában 6 éves korig ingyenes, 6–12 éves kor között kb. 50 százalékos áron vásárolhatunk gyermekbérletet. Ha Ausztriát választjuk síkirándulásunk úticéljaként, még egy szempontot érdemes figyelembe venni: Ausztriában tartományonként más-más időszakban van az egyhetes iskolai síszünet, amikor az adott régióban "mindenki" síel. A tartományi síszünetek időszakában nehezebb szálláshelyet találni, és mind a sípályák, mind a közutak zsúfoltabbak. A tartományi síszünetek időpontjai a www.sielok.hu cím? honlapon megtalálhatók. 

Ausztria legjelentősebb sírégiói szerepelnek a Car-Tour ajánlataiban is, amely az alábbi árakon kínálja szolgáltatásait:

Karintia–Villachi sportrégió. Három ország (Ausztria– Olaszország–Szlovénia) sírégiójának a találkozásánál fekszik. Kitűnő sí- és snowboard- pályák találhatók ezen a síterületen, de aki ezeket a téli sportokat nem
részesíti előnyben, az sem fog unatkozni, mert lehetőség van szánkózni, korcsolyázni, jégtekézni. Szállások tekintetében a nagyobb szállodák, az alpesi jelleg? panziók és az apartmanok is megtalálhatók kínálatukban. Az árak széles skálán mozognak, és vannak speciális ajánlataik diákcsoportoknak, ahol a 18 év alattiak négynapos ingyenes síbérletet igényelhetnek például az arnoldsteini pályarendszerben.

Az iroda a pályák közvetlen közelében is biztosít szállást, de tízkilométeres körzetben az alacsonyabb árkategóriákat választó utasok is találnak remek szálláshelyeket. Méltán híres a Bad Kleinkirchheimi termálfürdő, amely néhány kilométerre található Villachtól. Budapestről közvetlen buszjárat indul a helyszínre, érdeklődni a Car-Tour irodákban lehet.

Stájerország. Stájerország hazánkhoz való közelsége miatt a legfelkapottabb síparadicsom Ausztriában. Mariazell mindössze 390 km-re található Budapesttől, így akár egy hétvégi síeléshez is adottak a körülmények. Lehetőség van családi síelésre, snowboardozásra és sífutásra is. A síelés szerelmesei itt is jól karbantartott, hóbiztos pályákkal találkozhatnak. Az ideutazó kellemes 6 napot tölthet el például Mariazellben félpanziós ellátással már 32 500 forintért. Mariazell egyébként Alsó-Ausztria és Stájerország határán helyezkedik el és a két tartomány a mai napig vitázik a hovatartozásáról. Kicsit távolabb Graz felé haladva eljutunk Stájerország második legnagyobb sívidékére, Lachtalba. Itt 6 napot (5 éjszakát) félpanzióval 31 500 forinttól tölthetünk el. A Car-Tour ajánlata a Haus Tanzstatt panzió, amely szaunával, medencével várja este a sípályák fáradt sportolóit. A szállás közvetlen pályaszállás 1600 méter magasan. A hóviszonyok már most kitűnőek, legalábbis a szervezők szerint. Szezonnyitó besízés december 3-tól 3 nap (2 éjszaka) félpanzióval már 8800 forinttól igénybe vehető egészen december 28-ig.

Olaszország

Határtalan téli sportmulatság, minden igény szerint és minden árkategóriában. A kezdőknek alkalmas enyhe lejtőktől a világklasszis pályákig, a legjobban kiépített sífutópályák, téli túraútvonalak válogatott helyek, például a világ egyik legszebb része, a Dolomitok, a fellendülésben lévő Val di Sole a Tonale hágóig vagy a kevésbé ismert Sappada. 

Dolomitok. A Dolomitok királynője, a hatalmas Marmolada-gleccser tövében fekszik Malga Ciapela, ahonnan számos lift szállít a jobbnál jobb pályákra. Innen indul a kabinos felvonó a gleccserekhez, s közvetlen összeköttetésben áll az arabbai sípályákkal is. 

Fantasztikus síélmény az Olaszországban egyedülálló körsí 4 sícentrum (Val di Fassa, Arabba, Alta, Badia, Val Gardena) érintésével. Egy nap alatt körbesízhetjük a Sella Ronda impozáns és robusztus sziklatömbjeit, miközben 4 hágó (Passo Sella, Passo Pordoi, Passo Campolongo, Passo Gardena) festői szépségében gyönyörködhetünk. Két különböző útvonal választható, többségükben kék és piros pályákkal. A Sella Ronda csodás fekvése miatt a mindenfajta szállás megtalálható itt az apartmantól a luxus szállodákig. Apartmanok a Sella Rondánál már 21 900 forinttól igénybe vehetők.

Bormio. Budapesttől közel ezer km-re fekszik a svájci határnál a bormio–livignói sírégió. A hangulatos kisváros Bormio és a tőle kb. húsz kilométerre lévő, vámmentes övezet lévén igen előnyös vásárlási lehetőségeket is biztosító Livigno körzetében nagyszerűen érezheti magát a család minden tagja. "Nem unatkozik senki, mert a síelés
zsibbadtságát a shoppok olcsósága oldja fel – mondja az egyik ismerős, aki évek óta járj ide sí- és bevásárló turizmus keretében. – Az olaszok vendégszeretetére is számtalan példát tudnánk felsorolni, a gyerekszeretetük pedig egyenest a rajongásig terjed. Egy-egy családi panzióban külön foglalkoznak a gyerekekkel, sőt egy ízben, amikor a pici babával mentünk síelni, kerítettek egy kengurut és egész nap ezzel
csúszkáltunk – meséli ismerősöm. – Kitűnő az olasz konyha is, érdemes a családi panziókat felkeresni, mert ott már-már családtagként bánnak az emberrel, persze ha visszatérő vendég" – mondja szakértőnk. Ebben a síparadicsomban találhatók azok az idomított bernáthegyi kutyák is, melyek régen segítettek a lavinák
áldozatainak felkutatásában. Ma már persze csak turistalátványosságként tartják őket, de a rumos hordót néha még a nyakukba akasztják. A környék egyik legjobb pályája a valfurvai lejtő. Ebben a kis hegyi faluban szinte egész évben megmarad a hó. Az árak itt már magasabb kategóriájúak: például egy 7 napos túra félpanzióval Bormióban 79 350 forinttól indul és a síbérletek ára is 100 euró körül mozog. A közelben található a híres St. Moritz-i üdülőkörzet, ahová a bormiói bérlettulajdonosok kedvezményes jegyet válthatnak. 

Monte Bondone. A Car-Tour legújabb ajánlatai között szerepel a 2091 m-en fekvő Monte Bondone. Trento városától 15 km-re lévő modern és jól felszerelt turistacentrum. A napsütötte sípályák a szupermodern hóágyúknak köszönhetően késő tavaszig tökéletes hóviszonyokkal várják a sízőket. A pályák 90 százaléka hóágyúzható. Itt található a 4 kilométer hosszú, 800 méter szintkülönbség? nagypálya, mely a Dolomitok egyik legjobb lesiklópályája minősítést kapta. Trento közelsége miatt előnye még a jó megközelíthetőség, ezért családi üdülésre is ideális a hely. A Car-Tour ajánlataiban apartmanos elhelyezéssel már 15 500 Ft/fő/héttől foglalható.

Az említett ajánlatok a Car- Tour honlapján találhatóak: www.car-tour.utazás.hu vagy személyesen az irodáikban köthetőek le.

Olvasson tovább: