hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csodálatos Szlovénia
Síszezon indul

2004. 11. 15.
Szlovénia egy igazi meglepetés az először odalátogató számára! A déli szomszédaikról meglehetősen keveset tudó magyarok többféle módon reagálnak, ha megkérdezik őket, hogyan jellemeznék a volt jugoszláv tagállamot. Vannak, akik Szlovákiával összekeverve a tátrai élményeiket elevenítik fel, mások pontosabb képet rajzolva, "kis Ausztriának" nevezik azt az országot, ahova az ember turistaként érkezik, de barátként távozik. 



Bledi-tó: alpesi tengerszem havas csúcsok között 

Nem túlzás azt állítani, hogy az egyötöd magyarországnyi területen elterülő Szlovénia magán hordozza mindazt, ami Európára jellemző: mediterrán tengerpart, Monarchia korabeli és velencei stílusú városok, egy jókora "svájci" Alpok hófödte hegycsúcsokkal, valamint a b?bájos hangulatú főváros, Ljubljana, amely a patinás római és a mai modern kor jegyeit harmonikusan egyesíti. Az idegenforgalmi szakemberek három találó szlogennel hirdetik országukat: Európa kicsiben, Az Alpok napos oldala, Európa zöld kincsestára. Valóban nincs még egy ilyen ország, amelynek területén ennyire közel van egymáshoz tenger és magashegység, barlangok és termékeny síkságok. Szlovéniának sikerült az egykori Jugoszláviából gyorsan kitörve pár év leforgása alatt nyugati színvonalú európai állammá válni. A kis ország legjövedelmezőbb iparága a turizmus, amiből évente közel egymilliárd dollár gazdagítja az amúgy sem szegény államkincstárat. 

Történelem címszavakban

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!