hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nőuralom fenyeget
Okosabbak a lányok?

2004. 10. 11.
A pedagógusok aggódnak a mai fiúkért, akiknek egyre szánalmasabb az iskolai teljesítményük, és mindinkább lemaradnak a lányok mögött. A szakemberek egyenesen "fiúkatasztrófáról" beszélnek. A lányok a tanárok szemszögéből problémamentesebbek: szorgalmasak, alkalmazkodóak. A fiúkkal ellentétben ők egyre többet és egyre jobban teljesítenek – legalábbis a jelenlegi oktatási rendszerhez mindenhol a lányok képesek jobban alkalmazkodni. Egyesek szerint a fejlett, urbanizált világot a jövőbeni nőuralom fenyegeti, hiszen a tudásalapú társadalom a diplomagyűjtőknek kedvez. Ugyanakkor a való életben az iskolai tudásnál sokkal több szükségeltetik a sikerhez. 



A fiúk nem az iskolában hasítanak 

A tudás hatalom, s ilyen alapon könnyen lehet, hogy fordulat áll be a jövőben a hagyományosan férfi-domináns társadalmakban. A városi létformában a tradicionális nemi szerepek érvényüket vesztik, s a nők pozíciója egyre inkább megerősödik – legalábbis a fejlett világ országaiban. A nőknek a 20. század óta egyre több lehetőségük van bizonyítani, s mindinkább helyzetbe kerülve ma már túlsúlyban vannak a magas képzettségűek között. Ráadásul a jelenlegi, számos tekintetben merev és korlátozó jelleg? oktatási rendszer jellegénél fogva inkább kedvez a "lánytermészetnek", mint az izgágább fiúnak. S ha ez komoly problémának számít a mienkénél viszonylag rugalmasabb nyugat-európai iskolarendszerben, akkor magyar viszonyok között egyenesen kritikus helyzetről beszélhetünk. 

Teljesítmény: elhúznak a lányok

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!