hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiszivárgott a beüzemelés
Próbajáraton a paksi atomerőmű kettes blokkja

2004. 08. 30.
Újra beüzemelték a paksi atomerőm? tavaly áprilisban üzemzavar miatt leállított kettes blokkját. Erről a lépésről az erőm? napokig nem adott tájékoztatást, amikor ez mégis megtörtént, hangsúlyozták: a munkálatok hatósági ellenőrzés mellett zajlanak. Zöldszervezetek és ellenzéki politikusok szerint az atomerőm? előbbre tartja saját gazdasági érdekeit, mint a biztonsági szempontokat. 



A paksi atomerőm? 2-es blokkja. Vitatott indítás Fotó: MTI

A paksi atomerőm?ben múlt héten indult meg a kettes blokk mérésekkel, ellenőrzésekkel kísért próbája: előbb ötszázalékos teljesítményre terhelték a blokkot, majd miután minden eredmény megfelelt az előírásoknak, harminc százalékra emelték a teljesítményt. A próbaüzemről azonban csak a héten adott tájékoztatást az erőmű, hasonlóan ahhoz, amikor tavaly áprilisban késleltetve közöltek információt a kettes blokkban történt üzemzavarról, amelynek során radioaktív szennyeződés került a levegőbe. Az erőm? sajtóosztálya ennek kapcsán hangsúlyozta: az üzembe helyezés független szakértői és hatósági ellenőrzés mellett, az Országos Atomenergia Hivatal engedélye alapján zajlik. Azt is kiemelték, hogy a cél egyelőre nem a villamos energia előállítása, hanem az, hogy vizsgálják a reaktort áramtermelés közben. A tényleges, százszázalékos indításra az ütemterv szerint augusztus 28-án kerül sor, amennyiben az indítási próbák során a blokk minden előírásnak megfelel. 

A tavaly áprilisi üzemzavar óta egyébként a sérült fűtőelemeket nem távolították el a reaktorhoz tartozó 1-es aknából. Egyelőre nem tudni, erre mikor kerül sor, jelenleg a kárelhárítás előkészületei folynak. A zöldmozgalmak mellett több ellenzéki képviselő is kifogásolta, hogy az üzemzavar felszámolása előtt újraindítják a 2-es blokkot. Koltai Tamás, az időközben megszűnt paksi parlamenti vizsgálóbizottság fideszes elnöke szerint a paksi vezetők nem a biztonságot, hanem az erőm? gazdasági érdekeit tekintik elsődlegesnek. Hasonlóan érvelnek a Greenpeace aktivistái, akik szerint a 2-es blokk szüneteltetése napi 50 millió forint kiesést okoz az erőműnek. Felhívták a figyelmet arra, hogy az erőm? pénzügyi tervében már az indításhoz szükséges hatósági engedély és vizsgálatok előtt is szerepelt a 2-es blokk negyedévi működése. 

Turi-Kovács Béla, a parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke szintén azt hangsúlyozta, hogy célszer?bb lett volna a sérült részek biztonságba helyezését követően beindítani a reaktort. A politikus szerint a próbaüzem késleltetett nyilvánosságra hozása arra utal, hogy nem működik megfelelően a paksi atomerőm? felügyeletére tavaly létrehozott koordinációs bizottság, hiszen azt éppen a közvélemény tájékoztatására, illetve a helyreállítás felügyeletére hozták létre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!