hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európában lenni

2004. 08. 02.
Még nem igazán érezzük, de néhány év múlva – azt hiszem – természetes lesz: Magyarország igazából bent van Európában. 1990 és 2004 között, bármennyire is úgy tűnt: Magyarország még nem volt a fejlett nyugat-európai közösség teljes jogú tagja. Rendszerváltás utáni másfél évtizedünk ennek az ellentmondásnak a jegyében telt el: már kikerültünk a kései államszocializmusból, de még csak egy korai, egy éretlen, egy még mindig nem nyugatias demokráciába kerültünk, nem pedig egy érett, egy stabil, egy rutinszerűen működő demokráciába.. Nemcsak a hosszúra nyúlott rendszerváltást fejezzük be most, hanem egy hosszabb, ha tetszik: egy évszázados trendet is.



Az Európai Parlament tárgyalóterme. A magyar zászló is ott van Fotó: Reuters

A Nyugat-vágyás mint áfium 

A magyar politika nagyon régóta a Nyugat peremvidékén létezik. A magyar politikusok az egész 20. században vigyázó szemeiket a Nyugatra függesztették, miközben – nem önhibájukból, hanem a sanyarú nemzetközi körülmények miatt – keletiesnek kellett lenniük. A fejlett, modern Nyugat-Európa elérése mindig eszmény és cél volt, de soha nem valósulhatott meg. Nemzedékek sokasága nőtt fel úgy, hogy azt szokta meg: politikusai mást mondanak, mint amit gondolnak. A magyar politikusoknak ugyanis hivatalosan azt kellett mondaniuk, hogy a nyugati demokráciák megbuktak (lásd két háború közötti korszak), vagy éppen a nyugati demokráciák imperialisták, elnyomóak (lásd Rákosi- és korai Kádár-korszak). Miközben a politikusok pontosan tudták, hogy e nélkül az "elnyomó, imperialista" Nyugat nélkül mozdulni sem tudnának. Ők adták nekünk – s nem csak a Kádár-rendszer – a létezésünkhöz olyannyira nélkülözhetetlen pénzügyi kölcsönöket.

A magyar politikai vezetők ezt pontosan tudták, de nem mondhatták. Ma sem tudjuk pontosan, milyen meghasonlásokat okozott ez a "kettős beszéd". Még nem tartunk ott, hogy alaposan feltártuk volna a Kádár-korszakot, s a benne élő talán legérdekesebb hagyományt, amelynek szellemében a nyugati országok ideológiáját nyilvánosan nem lehetett szeretni, ellenben a nyugati gazdasági segítséget minden további nélkül el lehetett fogadni. Mert hiszen ez volt a rendszer legitimitásának alapja.

Az Európai Unióba történt felvételünkkel, illetve az európai parlamenti választásokkal ez a korszak egyszer s mindenkorra befejeződik. A legnagyobb és legfontosabb tanulság talán ez. Nemcsak török áfium van, de a Nyugat-vágyásnak is volt és van áfiuma. Mostantól nem vágyódunk, s ez által nem lesz szükségünk évszázados kettős énünkre. Mostantól "színültig" nyugatiak vagyunk. Ez a belátás alapvetően fogja meg- vagy felrázni az egész hazai politikát és közéletet. Nézzünk csak néhány példát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!