Kereső toggle

Megbukott a szenátusban az alkotmánymódosítási javaslat

Cserbenhagyott házasság

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Elvérzett az amerikai szenátus szerdai ügyrendi szavazása során az az alkotmány-módosítási javaslat, amely gyakorlatilag megtiltotta volna a meleg párok számára a házassági státus megszerzését. Bár elméletileg nem csak a republikánusok, de számos demokrata szenátor sem ért egyet a melegházasságok gondolatával, a gyakorlatban sok republikánus sem állt ki elvei mellett. 

"Számosan bizonytalankodnak, ide-oda sodródnak a homoszexuális lobbitól való félelmükben, és nem merik támogatni azt a javaslatot, amellyel amúgy egyetértenek" – állította korábban James Dobson, akinek nemrégen alapított politikai lobbicsoportja, a Focus Action éppen a most elvérzett módosítási javaslat támogatását tekintette legfőbb céljának. Dobson korábbi tapasztalataira alapozva számított arra, hogy a szenátorok többsége nem fogja megszavazni a javaslatot. Véleménye szerint számos törvényhozó "nevetséges kifogásokra" hivatkozva bújt ki a javaslat támogatása alól. "Egyesek arra hivatkoznak, hogy nem akarnak »belekontárkodni« az Egyesült Államok Alkotmányába, mintha valami helytelen dolog lenne azt megváltoztatni – állítja Dobson. 

– Ugyanakkor az alkotmány tiszteletére hivatkozó szenátorok üdvözlik – sőt bátorítják – azokat az aktivista bírókat, akik rendszeresen megváltoztatják az alkotmányt, mégpedig nem demokratikus módon, hanem független bírói határozatok révén."

Bill Frist szenátor szerint ezzel a döntéssel a szenátus az egyes államok hatáskörébe utalta az azonos neműek házasságáról való döntés jogát. Véleménye szerint az aktivista bírók, akiket nem is az amerikai nép választott meg, szétrombolhatják a házasság intézményét, azonban az ország népének a házasság mint a gyermekek felnevelésére leginkább megfelelő forma védelmére kellene kelnie. Frist még a szavazás előtt azon véleményének adott hangot, hogy ha most meg is bukna a javaslat, és így nem kerülne a szenátus napirendjére, a téma tovább fog élni. "Ez csak a kezdet, és vissza fogunk jönni" – mondta Frist. A George W. Bush amerikai elnök által is támogatott módosítási javaslat elbukása komoly csapást jelent a Republikánus Párt számára az elnökválasztási kampány során, mivel nyilvánvalóvá tette a Republikánus Párton belüli megosztottságot, és kivette a kezükből azt a fegyvert, hogy a demokratákra hárítsák a házasság védelmét célzó alkotmánymódosítás elvetésének felelősségét.

John Kerry demokrata elnökjelölt és alelnökjelöltje, John Edwards ugyanis ellenzik az alkotmány módosítását, mivel bár elvileg nem támogatják az azonos neműek közötti házasságot, a kérdésről való döntés jogát meg akarják hagyni az államoknak. A szerdai szavazás eredménye azonban azt mutatja, hogy számos republikánus szenátor is úgy véli: az alkotmánynál alacsonyabb rend? jogszabály is alkalmas a probléma kezelésére. 

Bush–Kerry: fej fej mellett

A legújabb felmérések szerint az amerikai elnökségért küzdő jelöltek továbbra is fej fej mellett haladnak, a legfőbb különbség elsősorban a jelöltek karakterében mutatkozik. Az amerikai választópolgároknak hét szempontból kellett jellemezniük Georges W. Bush jelenlegi elnök és John Kerry demokrata elnökjelölt személyiségét az AP hírügynökség felmérésében. Szeretetreméltóság, intelligencia, határozottság, együttérzés, őszinteség, arrogancia és gazdagság tekintetében kerültek megmérettetésre a jelöltek.

Bush és Kerry lényegileg azonos minősítést kaptak az együttérzés, őszinteség és szeretetreméltóság tekintetében. Azonban a megkérdezettek kétharmada találja határozottabbnak Busht, ugyanakkor valamivel több mint a fele arrogánsabbnak is tartja a jelenlegi elnököt, mint John Kerryt. Annak ellenére, hogy többen tartják Kerryt intelligensebbnek, a jelenlegi elnököt vélik inkább képesnek arra, hogy optimizmusra sarkallja őket. Az ország jövőjével kapcsolatban is pozitívabb képet tud kommunikálni számukra a jelenlegi elnök, mint demokrata ellenfele.

Fontos szempont volt a jelöltek vezetői képessége, amely háborús és terrorizmus által fenyegetett időkben kiemelt jelentőséggel bír. Míg egyesek arroganciának minősítették Bush magabiztosságát és abbéli elszántságát, hogy akaratát véghezviszi az ellenvetések ellenére, mások pozitív jellemvonásnak ítélik azt, hogy erőskez? vezetőként tudja, mit akar. Ez utóbbiak szerint viszont Kerry azt mondja, amit az emberek hallani akarnak. Egy, a Washington Post által készített közvélemény-kutatás szerint Bush sokkal jobban bánik a nemzetközi terrorizmus jelentette fenyegetettséggel, mint ahogy azt Kerry tenné. Kerry számára a kampány hátralevő részében leküzdendő akadály éppen az, hogy meggyőzze a választókat: ő sem "tesze-tosza", hanem képes arra a határozott vezetésre, amire az országnak konfliktus idején szüksége van.

Az AP felmérése szerint John Edwards demokrata alelnökjelölt színre lépése jelentős lendületet adott Kerry kampányának, míg a Washington Post által végzett vizsgálat adatai alapján valóban új színfoltot jelent Edwards, ez azonban mégsem hozott jelentős változást a verseny jelenlegi állásába. Ha most lennének a választások, mind a két jelölt a bejegyzett választópolgárok szavazatainak 46–46 százalékát tudná megszerezni.

Bár a gazdagság nem karakterbeli kérdés, a választók 90 százaléka gondolja Busht gazdagnak, míg 85 százalékuk gondolja Kerryről ugyanezt. Nyilvánvaló, hogy mindketten multimilliárdosok, azonban Kerry vagyonának egy része feleségének korábbi házasságából származik, aki a volt férjétől kapott 500 millió dolláros hozománnyal járult hozzá Kerry vagyonához.

Olvasson tovább: