Kereső toggle

Kiszolgáltatott munkavállalók külföldön

A rabszolgaipar csapdái

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ne dőlj be! – olvasható városszerte plakátokon a felhívás, miszerint a könny? és jól fizető külföldi munka könnyen torkollhat rémálomba azáltal, hogy a fiatal munkavállaló emberkereskedők és futtatók markába kerül. A jelenség erősen szezonális jellegű, hiszen ilyenkor nyáridőben különösen megsokasodik az alkalmi munkát vállalók száma. Az emberkereskedelem szempontjából Magyarország az ENSZ felmérése szerint a legveszélyeztetettebb országok közé tartozik: évről évre nő azoknak a magyar lányoknak a száma, akiket a külföldi munkavállalás álcája alatt végül prostitúcióra kényszerítenek. Ennek fő oka az emberek elképesztő naivitása és a könnyű, gyors meggazdagodás mítoszaiba vetett rendületlen hit. Sőt, még magáról a prostitúcióról is meglepően romantikus, idealizált kép él az érintettekben.A rendőrség hazaszállított Franciaországból egy férfit, akit emberkereskedelem alapos gyanúja miatt köröztek. A gyanúsítottat Párizsban a francia hatóságok fogták el nemzetközi körözés alapján. A férfi két testvérével, több bűntársával együtt, bűnszövetkezetben kényszerített magyar lányokat prostitúcióra. Fotó: MTI

Házvezetőnősködés havi többszázezerért Izraelben – egy masszív képzet a sok közül, ami máig szívósan él a köztudatban, különösen a fiatal, képzetlen, külföldi boldogulásban gondolkodó nők tudatában. Lombos Petra, a plakátokon hirdetett segélynyújtó hely NANE-s munkatársa szerint időről időre különböző mítoszok keringenek szájról szájra, amelyekre a valóság rendre rácáfol. Az 1999 óta működő segélytelefon hívásaiban jól tükröződnek a különféle "divatáramlatok", így volt idő, amikor az álláskeresők többsége álmai netovábbjának tartotta, hogy az Egyesült Államokban takarítson, vagy ugyanott szállodai mosodás legyen, de valamilyen homályos oknál fogva a kanadai favágás is sokáig az élmezőnyben szerepelt. 

A legtöbben mindenfajta nyelvtudás vagy képzettség nélkül szeretnének külföldön boldogulni, ami részben érthető, hiszen az itteni helyzetükön akarnak gyorsan és hatékonyan javítani. De a képzetleneknek, pláne nyelvtudás nélkül, kint sem fényesebb a helyzetük, mint idehaza. Amikor nagy fizetést ígérnek külföldön, sokakban föl sem merül: ugyan miért akarnának ilyen sok pénzt fizetni egy képesítést nem igénylő munkáért? Elképesztő az emberek naivitása, válaszolja kérdésünkre Lombos Petra, sokan biztosak abban, hogy ha valami megjelenik nyomtatásban, az garantáltan hiteles információ. A hétköznapi hirdetési újságok sajnos tele vannak olyan, például "garantáltan szexmentes"– azaz többnyire garantáltan prostitúciós – munkát ajánló hirdetővel, aki mindössze egy mobilszámot, egy postafiókot vagy egy e-mail címet tüntet fel elérhetőségként. Sokan gondolkodás nélkül elfogadják a névtelen közvetítők hostess, babysitter vagy házvezetőnői ajánlatát is.

A közhiedelem szerint biztonságosabb a külföldi munka, ha ismerősökön keresztül zajlik. Sajnos számtalan eset bizonyítja, hogy a volt osztálytársak vagy a diszkóbeli félismerősök révén is egész könnyen lehet bajba jutni. A beszervezés, a gyanú elaltatása sokszor beépített referenciaszemélyek bemutatásával történik, akik lelkes beszámolót tartanak a "munkáról" – ők pénzért, rosszabbik esetben a szabadságukért vállalják ezt a lépést. Más esetben egy kis diszkódrog segít be, mondjuk az emberrablásba. Számtalan esetben pedig az interneten zajlik a nyílt vagy álcázott kerítés.

Kellő tapasztalattal vagy tanácsadás révén ki lehet olvasni a jelek közül, hogy egy hirdetés mögött tulajdonképpen mennyi a valóság. A munkavállalóknak azt is meg kell tanulniuk, hogy igenis szabad kérdéseket feltenniük. Sokan félnek attól, hogy ha ezt megteszik, eleshetnek egy lehetőségtől, ezért gyáván viselkednek, ami szintén a közvetítőknek kedvez.

Sokszor a kétségbeesés, az abszolút kilátástalan helyzet a naivitás okozója. Nem véletlen, hogy az állami gondozottak jelentik a legveszélyeztetettebb csoportot. Rendkívül fontos a felvilágosító munka, mert a delikvensek akkor sem tudják, mibe vágnak bele, ha kifejezetten prostitúciós munkát vállalnak el. Romantikus képzetek élnek ugyanis a lányok fejében gáláns férfiakról, szórakozásról, holott egy mocskos, kiterjedt iparág rabszolgáivá teszik majd őket, ahonnan nehéz lesz a visszaút. 

Gyakran előfordul, hogy egy legális cégről derül ki, hogy emberkereskedelemmel is foglalkozik, mint az nemrégiben egyes modellügynökségek esetében is nyilvánvalóvá vált. Lombos Petra szerint egyre valószín?bb, hogy minél "szexközelibb" munkát ajánl egy cég – konzumnők, táncosnők, modellkedés stb. –, annál inkább köze lehet a prostitúcióhoz, az emberkereskedelemhez is. Féllegális piac ez, amely folyamatosan változik, követhetők benne az aktuális trendek is. Évekkel ezelőtt nagyon sok volt e téren az ausztriai munkavállalás, most viszont a távol-keleti országok kerültek előtérbe, például Japán, Mexikó, sőt Dél-Amerika, ugyanakkor megmaradtak a nyugat-európai célországok is. A távoli országok megjelenése mögött szinte mindig prostitúciós célú emberkereskedelem áll: minél távolabbra viszik az áldozatot, annál nehezebben tud kiszabadulni a kezük közül.

A segélytelefonosoknak nincs a cégekről "feketelistája". Viszont Magyarországon a munkaerő közvetítés magánmunkaerő-közvetítő engedélyhez kötött tevékenység, amit a Munkaügyi Központ ad ki, s a telefonos tanácsadóknak is megvan a hatályos engedéllyel rendelkező cégek listája. Az álláskeresőknek érdemes a munkaügyi központoknál is érdeklődni, akiknek a külföldi munkalehetőségekről is van kínálatuk, és megbízható a rendszerük. Ha szerepel konkrét célország az elképzelések között, akkor az itteni külképviseletnél is érdemes tájékozódni, ahol vannak referenciacégek is. 

Az átlag napi 50-60 hívást fogadó telefonvonal az április óta zajló, Ne dőlj be! cím? felvilágosító kampány része, amely a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) emberkereskedelem elleni programjainak egyikeként zajlik Magyarországon. A plakátokon szereplő zöld számon a NaNe egyesület munkatársai a külföldi munkavállalással kapcsolatos biztonsági tudnivalókról nyújtanak felvilágosítást. 

Lebukott a cseh modellügynökség

Szlovákia és Csehország jogvédő szerveinek munkatársai letartóztattak 15 szlovák és 10 cseh állampolgárt, akik egy modellügynökség álcája alatt fiatal ukrán és szlovák lányokat adtak el szexrabszolgáknak.

A Korrespondent internetes hírújság szerint a modellügynökség 4 éven keresztül működött Csehország és Szlovákia több nagyobb városában. A nyomozás során kiderült, hogy az utóbbi 20 hónapban a cseh kirendeltség közel 4 millió dolláros bevételt szerzett az emberkereskedelemből.

A bűnözők, akik között ismert fotósok is voltak, azt ígérték a lányoknak, hogy fotósorozatot készítenek róluk, majd ezután előnyös szerződéseket köthetnek a modellszakmában.

Ugyanakkor a fotók Nagy-Britannia, Svájc, Dánia, USA és Japán gazdag ügyfeleinél kötöttek ki. Az ügyfelek kiválasztották a fotók alapján a nekik leginkább megfelelő lányt, akit a modellügynökség szexrabszolgaként "küldött" el a megrendelőnek. Egy hét a kiválasztott lánnyal 9 ezer dollárjába került a gazdag ügyfélnek. A modellügynökség több mint 230 ukrán és szlovák lányt adott el ilyen módon. (Kárpátinfo)

Olvasson tovább: