hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagy üzlet vagy jó cselekedet?
Őssejtvita

2003. 11. 17.
Jogszabályban rögzített feltételeken múlik ezentúl, hogy egy adott kórház szülészetén elvégezhető-e a köldökzsinórvér-levétel. A tudomány mai állása szerint elképzelhető, hogy a – köldökzsinórvérből is kinyerhető – őssejtekkel egyes súlyos betegségek idővel teljesen gyógyíthatókká válnak.

Az őssejtek nagy előnye, hogy a sejtosztódás korai fázisában vannak, nem elkötelezettek, azaz még nem válik szét fejlődésük a különböző szervek irányába. Ilyenformán elméletileg bármilyen szervet képesek lehetnek reprodukálni. Elméletileg mindenkinél alkalmazhatók, legideálisabban a saját szervezetben, ami által elkerülhető egy idegen donor szervének több rizikóval – főként a kilökődés kockázatával – járó átültetése, vagy akár a gyógyászati célból történő embrióklónozás. Tudni kell ugyanakkor, hogy az orvostudomány ezen a területen még igencsak kutatási stádiumban van, a jövő lehetőségei azonban módfelett ígéretesek. A módszert ma még egyedül a vérképzőrendszer megbetegedései – mint például a súlyos vérszegénység vagy leukémia – esetén alkalmazzák. Ilyen esetekben egyébként a csontvelő-transzplantáció számít évtizedek óta bevált gyakorlatnak, amikor is többnyire egy rokon vagy egy idegen donor segítségével történik a csontvelő-átültetés a beteg szervezetbe. Őssejt alapvetően három úton nyerhető: egyrészt magzatkezdeményekből – például a lombikbébiprogramokból "hátramaradó" megtermékenyített petesejtekből, másrészt még a méhlepény megszületése előtt az – immár hulladékszervnek minősülő – köldökzsinórból levett vér nagy számban tartalmaz őssejteket. Harmadrészt hasonló típusú sejtek a gyermek és a felnőtt szervezetből, így a vérből és a csontvelőből is kinyerhetők. 

Magánbankok sejteknek

Hazánkban viszonylag új kelet? jelenségnek számít a köldökzsinórvérből nyert őssejtek saját célra való tárolása. Ilyenkor egy magán-köldökvérbankban az újszülöttek őssejtjeit teszik el azzal a céllal, hogy, akár öregkorukban, majd a megbetegedett szerveiket e tartalékból pótolhassák. A kecsegtető ígéretek szerint a tudomány gyors lépték? fejlődésével az őssejtekből hasnyálmirigysejtek, izomsejtek, agysejtek is létrehozhatók lesznek a szívinfarktus, cukorbetegség, Parkinson-kór vagy Alzheimer-kór miatt szenvedők gyógyítására. A néhány éve működő hazai Sejtbank Kft. egy közvetítő és bonyolító tevékenységet végző vállalkozás: megszervezi a vér levételét, majd elszállítását a Cryo Cell cég belgiumi laborjába, ahol azt feldolgozzák, és húsz évre eltárolják. Nem tb-támogatott eljárás lévén teszi ezt mintegy 300 ezer forintért. Eddig a páciens igénye esetén az adott szülészet döntött a levétel mellett, az ehhez szükséges készüléket a cég adta, a vérlevétel menete pedig a szülészeti szakmai kollégium útmutatásai szerint történt. Az Egészségügyi Minisztérium mostantól életbe lépett rendelete értelmében a köldökzsinórvérnek nemcsak a levétele, hanem a szállítása és a tárolása is egészségügyi szolgáltatásnak számít, s mint ilyen engedélyköteles. "Ezentúl tehát a mi közvetítő tevékenységünk is ide sorolódik – magyarázta érdeklődésünkre Merhala Zoltán, a Sejtbank Kft. vezetője, aki szerint ez a változás a Sejtbank Kft. folyamatos működését nem érinti. – Cégünk benyújtotta az engedélykérelmét az ÁNTSZ-hez a rendelet alapján, és az abban foglalt feltételek birtokában kéri az engedélyt a tevékenysége folytatására." A Sejtbank Kft. tehát köztes állapotban, kisebb forgalommal, de továbbra is működik. Felméréseik szerint a szülés előtt álló anyukák 1 százaléka tartana igényt szolgáltatásukra, ez évente közel tízezer esetet jelent. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!