hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rádiós hírszerző? II.
Hétfő esti Újságíróklub Avar János, Mészáros Tamás és Németh Péter vendégekkel. Műsorvezető: Dési János.

2003. 10. 06.
Műsorvezető: Kezdjük azzal, hogy vajon ügynök volt-e Kondor Katalin, vagy sem? Mennyire befolyásolja rádióelnöki tevékenységének megítélését az, hogy mit tett a múltban?

Avar János: Azt hiszem, azoknak van igazuk, akik azt mondják, hogy a mostani tevékenysége számít a minősítésnél. A Népszavát vadul támadók valamiről megfeledkeznek: abban az esetben, ha a Népszava kap egy anyagot, amelynek a valódiságáról tőle telhetően 110 százalékosan meggyőződik, akkor mit csináljon? Tegye el a
süllyesztőbe? Csak azok jogosultak megszólalni a jobboldal nevében a cikk megjelentetésének kapcsán, akik az elmúlt egy évben ugyanígy protestáltak az ellen, hogy a Magyar Nemzet közölte Medgyessyről a titkos állományú, ugyancsak államtitkot képező dokumentumot. Szerintem a lakosság tavaly már bebizonyította, hogy nem nagyon törődik az ügynökkérdéssel. A rádióelnöki tevékenységről kellene beszélnünk inkább, továbbá arról, hogy miért vált ki olyan indulatokat egy politikai vita, hogy megzavarják egy szocialista politikus sajtóértekezletét.

Mészáros Tamás: Ez nem helyes dolog, azonban aki az utcára megy politizálni, az kiteszi magát annak, hogy az utcai politizálás kellékei fogják körülvenni. Tehát, ha Újhelyi István kiment az utcára, és ott akart beszélni, akkor számítania kellett arra, hogy az utca mindenkié. Bármennyire gusztustalan is volt az a cirkusz, amit ott néhányan minden valószínűség szerint előre szervezetten és rendelésre előadtak – enyhe kifejezés az, hogy kulturálatlanul –, de sajnos benne van a pakliban. Ha nem muszáj, nem kell az utcára menni.

Németh Péter: Vegyük észre, hogy az utcai politizálásnak új divatja, kultusza van. Azonban a fenti esetben valamelyik meghívott szerkesztőség szervezésében jelenhettek meg a polgári körösök. Szerintem Bencsik András – a közvetítés során látható volt, amint ott állt a rádió épülete előtt – tehető felelőssé emiatt.

Avar János: Jelen esetben valóban nem arról volt szó, hogy a járókelők megálltak, és azt mondták: Újhelyi menjen el! Ez egy szervezett dolog volt, amit én botrányosnak tartok. Megint kiderült, hogy Magyarországon a szélsőjobb be akarja tiltani a neki nem tetsző megnyilvánulások egy részét. A sajtószabadságot próbálják korlátozni. Bencsik mellett a Fideszt is felelősség terheli ezért. A Fidesz vezető politikusai, mint például Schmitt Pál, Szájer, Kövér, együttműködnek vele, részt vesznek az általa szervezett rendezvényeken. Szerintem hasznosabb volna elhatárolódniuk. Amennyiben polgárjogot nyer, hogy a politikusokat zaklathatják, akkor nem tudom, hogy hova fog eljutni ez az ország. Így nem lehet viselkedni.

Mészáros Tamás: Én úgy láttam a televíziók által bemutatott képsorokon, hogy kifejezetten kontraproduktív hatást értek el. Amikor a nézők látják ezeket a hőzöngőket, ezt a "törpe minoritást", hogy Antall József egykori kifejezését más összefüggésben idézzem, akkor pontosan tudják, hogy miről van szó. Akik ezt szervezik, azok nem hiszem, hogy túl jó szolgálatot tesznek azoknak, akikről János említést tett, Kövérnek és másoknak a Fidesz körül, akik szeretnek ilyen akciókkal valamilyen módon azonosságot vállalni. Azt gondolom, hogy csak szervezzék és mutassák meg ezeket a magukból kivetkőzött emberi arcokat a kamerák előtt is, ez mindennél többet elmond a dologról.

Avar János: Én attól félek, hogy bizonyos emberek nagyon veszélyesen eldurvíthatják a magyar közéletet. Bencsik egy televíziós műsorban az Elek Istvánnal folytatott vita közben nemes egyszerűséggel kijelentette, hogy ezt az országot csürhe, söpredék irányítja. Micsoda hangnem ez?! És ezzel az emberrel együtt "hakniznak" a Fidesz vezetői. A hangsúly az utcai atrocitásokra helyeződött át. Ezeket a szervezett akciókat le kellene állítani. A jobboldal felelős vezetőinek kellene szólniuk – mert mi mondhatunk, amit akarunk, ránk nem hallgatnak –, hogy itt álljanak meg. 

Németh Péter: A hangulat kísértetiesen emlékeztet engem a két választási forduló közöttire. Hasonló mértékben eszkalálódik a gyűlölködés és reprodukálódik a szembeállás. Hamarosan az utca még inkább az ilyen csetepaték színhelye lehet, ami nagyon-nagyon rossz irányt jelent. Korábban az ügy többé-kevésbé a Népszava és Kondor Katalin szembenállását jelentette. Most azonban az Újhelyi-féle sajtótájékoztató után és a
Kövér-válasszal a dolog egy más dimenzióba emelkedett. Szerintem itt már a két párt harcává vált. Ennek részeként Kövér bejelentette, hogy perelni fogja Újhelyi Istvánt.

Mészáros Tamás: Azt gondolom, hogy a jobboldal problémája elsősorban az, hogy megfékezze a saját militánsait. Amennyiben erre nem képes, úgy nemcsak haszna származik majd a tevékenységükből. Figyelemre méltónak tartom, hogy Pokorni Zoltán a Fidesz részéről azt mondta – amennyiben bebizonyosodik, hogy az iratok valódiak, akkor a Fidesz azon az állásponton áll, mint korábban is –, hogy akik tagjai voltak az állambiztonsági szervezetnek, illetve együttműködtek vele, azok távozzanak a közéletből. Tehát nem alkalmaznak másféle mércét, és ezt még a Magyar Nemzet is megerősítette. A hivatalos jobboldali – beleértve a Fideszt is – álláspont az óvatos és feltételes elhatárolódásban merül ki egyelőre. Felkészülnek arra az esetre is, hogy ezek a dokumentumok megfelelnek a valóságnak. Én azt jósolom, hogy a Fidesz meg fogja találni annak a módját, hogy szépen, csendben, de határozottan kihátráljon Kondor mögül. A Fidesz álláspontjától való eltérést mutatja azonban az a tény, hogy Kövér László érzékenyen reagált az Újhelyi-féle kérdésekre. Újhelyi nem is túlságosan burkolt állítása szerint Kövér Lászlónak és Szaday Károlynak annak idején módja volt betekinteni bizonyos iratokba, és elvileg tudhatták Kondor Katalin feltételezett múltját, és ennek következtében kézben tarthatták. 

Műsorvezető: Valóban, törvénysértéssel vádolta meg őket Újhelyi István. Jogosítványok nélkül belenézni az iratokba az nem szép dolog!

Németh Péter: Amikor én azt mondom, hogy más dimenzióba került az ügy, akkor azzal nem azt állítom, hogy Kövér László megvédte Kondor Katalint, vagy valamilyen módon azt fejezte volna ki, hogy ez az ügynök- vagy a III/II-es múltjával való dokumentumközlés, ez hamis és nyilvánvaló manipuláció. Arra gondolok, hogy ez egy másik síkja a vitának, amely Újhelyinek arra az állítására vonatkozik, hogy sakkban tartották volna Kondor Katalint, hogy a rádió ezáltal olyan legyen, amilyen. Ez utóbbira reagálva mondta azt Kövér, hogy perre viszi az ügyet, és erre gondolom én azt, hogy más síkon folyik már a vita. Nem Kondor pozíciója a fontos. A dolognak nincsen tétje számára. Szerintem elsősorban azért nincsen, mert a rádió mint stratégiai hely nem vész el számára. A rádiót feltehetően Hollós János vezetné tovább, de nem akarok ennyire előreszaladni. 

Mészáros Tamás: Ebben a Kondor-ügyben nem az érdekes a rádió szempontjából, hogy Kondor Katalin bármilyen beosztásban volt-e az állambiztonsági szerveknél, hanem az, hogy milyen tevékenységet folytatott eddig a rádióban. A botrányt az okozhatja, hogy a különböző interjúiban mindig valamilyen magasabb rend? értékrend megszólaltatójaként szerepelt. A korábbi megnyilatkozásai arra utaltak, hogy szemben áll a jelenlegi kormányzattal, szemben áll a baloldallal, védi a független rádiózás bástyáit. Ha egy ilyen retorikát használó közszolgálati médiumvezetőről kiderül, hogy önként és dalolva vett részt annak idején az előző rendszer állambiztonsági szerveinek munkájában, az erkölcsileg aggályos.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!