hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lesz-e új békejobb?

2003. 10. 26.
A Magyar Demokrata Fórum körül kialakulni látszó jobboldali szövetségről először Pusztai Erzsébet, a Magyar Demokrata Néppárt alelnöke, majd Font Sándor, a Magyar Demokrata Fórum frakcióvezető-helyettese nyilatkozik. Más-nap cím? műsor, október 17.

Műsorvezet?: Az olvasható az újságokban, hogy közeledik egymáshoz az MDNP és az MDF. Pusztai Erzsébetet arról kérdezném: közeledésről van szó, vagy pedig már egy letisztázott megegyezésről?

Pusztai Erzsébet: Letisztázott megegyezésről még nem beszélhetünk. Háttérbeszélgetésekről
van szó, és most már a tárgyalópartnerek kijelölése is szóba került. Tehát lassan eljutunk odáig, hogy egészen konkrét kérdésekről fogunk beszélni. 

Műsorvezet?: Gondolom, arról, hogy pontosan hogyan képzeljük el a közeledést, beolvadásként vagy szövetségként. 

Pusztai Erzsébet: Nem csak formai kérdések ezek, hiszen meg kell beszélnünk azt is, hogyan gondoljuk a jövőt, milyen politikai alapelvek alapján milyen lépéseket teszünk a továbbiakban. 

Műsorvezet?: És miért pont most? 

Pusztai Erzsébet: Megérett erre az idő sok szempontból. Akkor, amikor 1996-ban létrejött a különválás az
MDF-től, akkor teljesen más helyzetben voltunk, egészen más politikai viták zajlottak. A mai viszonyok között úgy látjuk, hasonló nézeteket képviselünk, új helyzet állt elő, tehát meg kell találni egymáshoz az utat. Én úgy látom, hogy az MDF is hasonlóan gondolkodik ebben. 

Műsorvezet?: De ha a 2002 előtti időszakra gondolunk, az Önök akkori békejobbos kezdeményezését Dávid Ibolya cserben hagyta, mert az MDF a Fidesszel kötött választási szövetséget. 

Pusztai Erzsébet: Ez nem Dávid Ibolya személyes döntése volt természetesen, nagyon sok minden befolyásolta ezt a helyzetet. Valóban az volt a véleményünk, hogy ha létrejön a jobbközép együttműködése, akkor a választásokon egész más lesz az eredmény. Máig is így gondolom. 2001 májusában végeztettünk közösen egy közvéleménykutatást, eszerint a Dávid Ibolya vezette Békejobb nyolc százalékra számíthatott volna. Ehhez képest kell a mostani helyzetnek megfelelően megtalálni a megoldást. 

Műsorvezet?: Kis tüske sincs Önökben emiatt a döntés miatt? 

Pusztai Erzsébet: Én csak a magam nevében beszélhetek, én inkább szomorú voltam ettől, hiszen meggyőződésem, hogy nagyon nagy szükség van egy ilyen jobbközép politikai erőre. Egész Európában nem működnek a kétpártrendszerek. Kell, hogy nagyobb választék legyen a polgárok előtt, másrészt pedig a két nagy párt egyike sem képes egyedül a kormányalakításra. 

Műsorvezet?: A kétpártrendszer veszélyes... 

Pusztai Erzsébet: Igen, a demokrácia működése szempontjából is rendkívül fontos, hogy ne egyszerűsödjön le két pártra a politikai paletta. Mert ennek az eredménye az, hogy szinte hadiállapot van a politikai életben. A lövészárok két oldalán vannak a csapatok, és akinek kicsit eltér a véleménye, az azonnal árulóvá válik, nem tudnak előkerülni az alternatívák. Egymást pedig levadászni kell, és nem politikai vitát folytatni az emberek érdekében. Ez a logika, ha kétpártrendszer alakul ki, állandóan újratermelődik, és ez sokak számára
visszatetsző. 

Műsorvezet?: Van-e becslésük arra vonatkozóan, hogy ha létrejön az MDNP–MDF szövetség, akkor az ma Magyarországon hány százalékot jelentene Önöknek? 

Pusztai Erzsébet: Én úgy gondolom, hogy a lehető legszélesebb körben kell együttműködést kialakítani a kisebb jobbközép pártokkal, s akkor sok minden lehetséges... 

Műsorvezet?: Mondjuk a Centrum Pártnak a 2002-es szereplése adhat Önöknek biztatást, hiszen csak a választások előtt négy hónappal jött létre... 

Pusztai Erzsébet: Igen, ez egyértelműen azt mutatta, hogy a társadalomban nagy igény van a középpárti politizálásra. A Centrum szavazóbázisának másodlagos pártpreferenciái szerint 60 százalék volt baloldali és 40 százalék jobboldali, tehát mindkét irányból tudtak szavazatot vonzani. 

Műsorvezet?: És mi lesz a személyi ellentétekkel? 

Pusztai Erzsébet: Akkor van a baj, ha már a politikai álláspont sem összehangolható, amint ez volt 1995-ben is. Meg kell találni annak a módját, hogy hogyan lehet a személyes feszültségeken túllépve kompromisszumokat kötni. Ez a demokrácia lényege, amit Nyugaton már az emberek megtanultak.

***

Műsorvezet?: Újabb szövetség látszik létrejönni a jobboldalon, egyebek között a Magyar Demokrata Fórum és a Keresztény Demokrata Néppárt között. Ennek
mikéntjéről kérdezem Font Sándort, az MDF frakcióvezető-helyettesét. 

Font Sándor: Régóta keressük annak a módját, hogy az MDF miképpen tud hozzájárulni a jobboldal 2006-os választási győzelméhez. A lapok valamiért most találták fontosnak ezt a kérdést. 

Műsorvezet?: Mert az történt, hogy bizonyos találkozókat követően a KDNP egyik vezetője a minap arra célzott, hogy akár egy szövetség is létrejöhetne a nem a Fidesz közvetlen környezetében
lévő jobboldali kispártok között. Ennek az értelmezésében segíthet nekünk Ön, aki
tudvalevően a Fidesz és az MDF közötti szorosabb együttműködés híve. Vegyük hozzá, hogy az európai uniós választás előtt szüksége van az MDF-nek némi támogatásra... 

Font Sándor: Ez valóban így van, bár a szövetség kérdése, tartok tőle, hogy nem dőlhet el az uniós választásokig. Ez hosszabb távra fog kihatni. Az biztos, hogy kikerülhetetlen lesz a Fidesszel való szinkronitás kérdése. Az a kérdés, hogy a jobboldali térfél lefedhető-e egy nagy gyűjtőpárt által. Nyáron is folyt már erről elméleti vita, találgatás, hogy úgy érezzük, az MDF szellemiségéhez ma legjobban a megújuló KDNP tartozik. Mert az Antall József által definiált paraméterek változatlanul fontosak, az a kereszténydemokrata szellem, az a nép-nemzeti irányzat, ami mindig is nagyon erős volt az MDF-ben.

Műsorvezet?: Lehet, hogy azt se tudják a nézők, hogy most melyik KDNP-ről van szó. 

Font Sándor: A közvélemény nehezen látja át a helyzetüket, ennek történelmi okai is vannak. Náluk az egykori békejobbos Semlyén Zsolt személyével egy olyan irányzat vette át a vezetést, amely nem akar beolvadni a Fideszbe. Ma létezik egy frakció nélküli Keresztény Demokrata Néppárt, és létezik a Keresztény Demokrata Szövetség, amely mint egyesület megtalálta a frakcióbeli helyét a Fideszen belül. 

Műsorvezet?: Beszéljünk egy sokkal egyszer?bb helyzetről, mert az MDNP-nek semmilyen kötődése nincs sehova. Hogy áll velük az együttműködés? 

Font Sándor: Ez már kényesebb kérdés, szerintem, érzelmileg. Arról van szó, hogy ők maguk is belátták, hogy az 1996-os pártütés és szétválás gyakorlatilag a legsúlyosabb csapást mérte az MDF-re. Arra az irányzatra, amit az MDF képviselt. Csak az a kérdés, ha ezt a tisztázást megtették, hogyan szeretnének még a politika felszínén maradni. Elfogadja-e őket valaki hiteles politikusnak, és adódik-e esetleges lehetőség az anyapárttal való kapcsolatra? Nem tudják még. Talán feloszlatják önmagukat, és egyenként esetleg újra kezdeményezik a kapcsolatot az MDF helyi szervezeteivel... Szerintem ha az MDNP mint szervezet szeretne az MDF-fel újra kapcsolatot létesíteni, az talán a nehezebb változat.

Műsorvezet?: Gondolom, az a lényeg, hogy a Magyar Demokrata Fórum nyerjen.

Font Sándor: Nem. Nem ez a lényeg, bár úgy tűnik, hogy sokan csak a saját pártjukban gondolkodnak. Én úgy vélem, hogy a polgári oldal, a jobboldal és a társadalom érdekében kell gondolkodni. A Magyar Demokrata Fórumnak egyetlenegy feladata van, hogyan tudja elősegíteni a jobboldal győzelmét. Ez csak a Fidesszel együtt lehetséges, aki kikerülhetetlen. Fidesz nélkül nincs jobboldali győzelem, de remélem, hogy Magyar Demokrata Fórum nélkül sincs.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!