hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jobb félni, mint megijedni
Interjú Szíjjártó Péter fideszes országgyűlési képviselővel

2003. 10. 20.
Szobota Zoltán

– Úgy tűnik, most Ön a Fidesz leleplezőembere. Hol egy pénztorony mellett tűnik fel, hol a Balatonban, hol egy újabb Gyurcsány-nyaraló előtt. Fekszik Önnek ez a m?faj?

– Nem áll tőlem távol az ilyesmi, elég kifejlett az igazságérzetem. Személyes erkölcsi elvárásaimat, amelyeket magammal, illetve az egész magyar közélettel szemben megfogalmazok, bántja az, hogy olyan emberek vezetik ezt az országot, akikre különben fel kellene néznünk. Kötelességemnek érzem, hogy ezeket az ügyeket a köz tudomására hozzam, az embereknek joguk van ezekről is tudni. Ha valaki politikus akar lenni, annak be kell kalkulálnia, hogy élete bizonyos szakaszában elkövetett erkölcstelenségei bizony visszahullhatnak a fejére. Aki üzletemberként inkorrekt, az nyilvánvalóan minisztersége idején sem fog válogatni az eszközökben, mivel ugyanarról az emberről van szó. 



Kizárólag makulátlan erkölcs és kifejlett igazságérzet szükséges a hatékony leleplezéshez. Ez a politikus sikerreceptje Fotó: MTI

– Mióta viszi mások szennyesét a nyilvánosság elé?

– Kiss Elemér kancelláriaminiszter megbuktatásában kulcsszerepem volt, akkoriban kerültem be igazán a körforgásba. 

– A napokban majdnem újabb trófeát ejtett: Gyurcsány Ferenc sportminiszterre gondolok.

– Igen, és ennek nincs vége. 

– Rövid idő alatt kétszer is egymásba szaladtak Szili Katalin házelnökkel, aki először egyetlen szavazatával bukástól mentette meg a sportminisztert, utána pedig az Ön miniszterelnökhöz intézett interpellációját sztornírozta.

– Ezek miatt az én fejem nem fáj. Ő volt az első, aki még nyáron a Hír TV-ben azt nyilatkozta, hogy a nómenklatúra tagjainak távozása egy szükséges feltétele az MSZP megújulásának, majd nem sokkal ezután elnöki szavazatával mentette meg a nómenklatúra egyik tagját, nevezetesen Gyurcsány Ferencet. Ezzel önmagát hiteltelenítette pártja és az országos közvélemény előtt is. Olyan miniszteri választ fogadott el, amelynek semmi köze nem volt az interpellációmban feltett kérdéshez, ráadásul a miniszter úr a nyílt színen meg is fenyegetett, amikor is azt mondta, hogy ha sokat nézegetek a visszapillantó tükörbe, akkor elképzelhető, hogy karambolozni fogok.

– Tényleg, ezt a hasonlatot hogyan lehet fenyegetésként értelmezni?

– Én a jobb félni, mint megijedni elvét vallom, és szerintem önmagában riasztó, hogy egy miniszter megenged ilyet magának a parlamentben. Nagyon remélem, hogy ezt a mondatot nem úgy kell értelmezni, mint az amerikai vagy olasz maffiafilmekben. 

– És mit gondol arról, hogy Szili Katalin visszautasította Medgyessy Péterhez intézett kérdéseit, mondván: rossz a célszemély?

– Nem tartom kizártnak, hogy azt a kellemetlen szituációt akarta elkerülni, amikor ismét az ő szavazatára van szükség Gyurcsány Ferenc megmentéséhez. Továbbá Medgyessy Péter számára is kellemetlenek lettek volna a kérdések, hiszen olyasmikre lettem volna kíváncsi, hogy mikor kívánja a Miniszterelnöki Hivatal visszaperelni az állami vagyonból kikerült ingatlanokat, amelyeket később az állam vissza is bérelt, és most történetesen a sportminiszter cégének tulajdonában vannak, vagy hogy elérte-e már a kormány erkölcsi mélypontját, illetve, hogy miként értelmezi Medgyessy Péter azt az országgyűlés előtt februárban elhangzott kijelentését, miszerint jog és erkölcs közül mindig a szigorúbbat kell választani. Bármennyire is nyomasztóak ezek a kérdések, arra semmiképpen sem jogosítják fel Szili Katalint, hogy a házszabállyal ellentétesen megfosszon egy ellenzéki képviselőt demokratikus jogától, magyarán, hogy kormányzati munka vagy 

kormánytagok iránt érdeklődjön. Egyébként meg, ha a házelnök úgy érzi, hogy ez nem miniszterelnöki, hanem hivatali hatáskör, akkor ki kellett volna utalni a témát a MeH-et vezető miniszternek, és ő válaszolt volna a felvetésekre. 

– Mire gondoljon az ember, amikor azt hallja Öntől, hogy a legfőbb ügyészhez kíván fordulni? 

– Gyurcsány-ügyekben már kétszer is megkerestem Polt Pétert, és mindkétszer azt kérdeztem, hogy lát-e lehetőséget a sportminiszter cége által kötött lízing-, illetve bérleti szerződések körülményeinek felülvizsgálatára. A balatonöszödi üdülő ügyében már kaptam is választ, amely szerint már bekérették az iratokat, vagyis a vizsgálat elől elhárultak az akadályok.

– Lassan huszonöt éves, a parlament legfiatalabb képviselője, nemrég indult a politikai karrierje. Nem érzi nagynak a kabátot, amikor ilyen darázsfészkekbe nyúl?

– Valóban csak 98-ban léptem be a Fideszbe, de már abban az évben, húszévesen, Győrben önkormányzati képviselő lettem. Az országos jelleg? politikába 2001 óta látok jobban bele, amikor a Fidelitas
alelnökévé választottak. A tavalyi országgyűlési választásokon pedig a Győr-Moson-Sopron megyei listáról kerültem a honatyák közé. Nagyon is átérzem a felelősségét és a rizikóját jelenlegi feladataimnak. Pont ilyenkor van szükség arra, amit én már önkormányzati képviselőként is alkalmaztam, vagyis hogy az embernek mindenhez dupla alázattal kell hozzáállnia. Bizonyos helyzetekben furcsán veszi ki magát, hogy valaki ilyen fiatalon áll ekkora horderej? ügyek mögé. Dupla megfontoltságra pedig azért van szükségem, hogy a fiatalos hév, lendület ne vigyen bele hibákba. Egyelőre az ilyen forró helyzetek nekem nap mint nap újabb élményeket tudnak jelenteni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!