hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gumicsont táppénzesek

2003. 10. 26.
A táppénzellátás szigorításáról szóló törvényjavaslat megvitatása, vendégek: Selmeczi Gabriella országgyűlési képviselő (Fidesz) és Kárpáti Zsuzsanna országgyűlési képviselő (MSZP). Egyenes beszéd cím? műsor, október 17.

Műsorvezet?: A kormány a betegektől vesz el pénzt – mondta ma sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella, mégpedig annak kapcsán, hogy a költségvetés tervezete szerint a táppénz összege csökkenni fog a jövő esztendőben, illetve további megszorítások is lesznek. Selmeczi Gabriella Medgyessy Pétert idézte. "A kormányfő azt mondta ígéreteiben, hogy elérjük, hogy senki ne betegedjen meg azért, mert szegény, és senki ne szegényedjen el azért, mert beteg." A Fidesz egészségügyi kabinetjének vezetője úgy ítéli meg, hogy pontosan ellentétes irányba tart a kormány, azaz elszegényednek és megbetegednek az emberek. 

Kárpáti Zsuzsanna: Én ezt nem így gondolom, hiszen már eddig is nagyon sokat költött a kormány többek között a népegészségügyi programra, amit a jövőben is tovább fogunk folytatni, például kiterjesztjük a szűrővizsgálatokat. Valamint további munkahely-teremtésekhez is finanszírozási forrásokat hoztunk létre, összességében tehát ez a kormány tartja az ígéreteit. 

Műsorvezet?: Igen, de kétségtelen, hogy arra a konkrétumra, hogy valami csökken mondjuk 70 százalékról 65 százalékra, vagy 180 napról 30 napra, arra nehéz a népegészségügyi programmal válaszolni. 

Kárpáti Zsuzsanna: Nem pontosan így gondoltam, hanem hogy minden intézkedést egybevetve, tehát nem egyes vonatkozásokat kiragadva, a Medgyessy-kormány sokat tesz azért, hogy az emberek jobb egészségi állapotban élhessenek. Ami a konkrét kérdéseket illeti, azok persze megvitatandók. 

Selmeczi Gabriella: No, hát beszéljünk akkor egyenesen. Mára bebizonyosodott, hogy a szocialista kormány gazdaságpolitikája zsákutcába jutott, és azt látjuk a jövő évi költségvetés tervezésénél, hogy bármi áron, bárhonnan, bárkitől, de pénzt szeretnének elvenni. Elérkeztünk addig a pontig, hogy már a táppénzes betegektől is vesznek el pénzt, súlyos milliárdokat, oly módon, hogy mindeközben az adótörvények révén növekszik az elvonás, a tb-járulék is. Én azt hiszem, hogy ez egy nagyon súlyos lépés volt a szocialista kormánytól. 

Műsorvezet?: Még ne beszéljünk múlt időben, mert ez csak törvénytervezet. 

Kárpáti Zsuzsanna: Igen, ténnyé akkor válik majd, amikor a módosító indítványok megvitatása után az Országgyűlés elfogadja. A Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója úgy gondolja, hogy egyetért abban a
kormánnyal, hogy bizonyos szigorításokat meg kell tenni, ellenben készül olyan módosító javaslattal, amelyben a kifizetés százalékos mértéke nem fog megváltozni. De szeretnék itt azért arra emlékeztetni, hogy az Orbán-kormány ideje alatt csökkent le 75 százalékról 70 százalékra a táppénz kifizetésének a mértéke. 

Selmeczi Gabriella: Tény az, hogy arra hivatkozni, hogy a táppénzt csökkentik azért, mert vannak táppénzcsalók, ez egy meglehetősen cinikus hozzáállás, hiszen ilyen esetben az ellenőrzést kell megszigorítani. Ezzel szemben nem az ellenőrzésre fordítanak mondjuk több pénzt, hanem elvesznek. Az OEP apparátusa, amelyik az ellenőrzést is végzi, például a jövő évben 15 százalékkal kevesebb pénzből kell hogy gazdálkodjon. 

Műsorvezet?: Ha az OEP költségvetését csökkentik, evvel nyilván az apparátusát is csökkentik, ez hiba? 

Selmeczi Gabriella: Azon a ponton mindenféleképpen hiba, hogy a megszorítás az ellenőrzési apparátust is érinti. De hadd vessem föl a másik problémát. Azt mondják a szocialisták, hogy csökkentik fél évről 30 napra a betegszabadság mértékét.
Ebből egyebek mellett az is következik, hogy minden olyan ember, akit elbocsátanak, vagy megszűnik a munkahelye – és erre könnyen rámegy az egészsége –, az táppénzcsaló lesz, hogyha elmegy betegállományba. Tehát ez is egy abnormális, cinikus hozzáállás ehhez a kérdéshez. 

Kárpáti Zsuzsanna: Pedig érdemes az Egészségbiztosítási Pénztár kimutatásait megnézni, hogy aktív és passzív jogon a táppénzt igénybe vevők száma hogyan alakul. Azt lehet látni, hogy akik passzív jogon veszik azt igénybe, nevezetesen aki mondjuk a munkahely megszűnését követő három napon belül veszi igénybe, vagy például a nyugdíjkorhatárhoz közel álló hármas csoportba tartozó rokkantnyugdíjasok, ezeknek a száma jelentősen megnövekedett, és évről évre növekszik. Márpedig azoknak az embereknek, akik a munkahely megszűnését követő három nap múlva mennek el táppénzre, egy más típusú ellátásra lenne szükségük, és meg is kaphatnák, munkaerőpiaci alapból, és hadd ne soroljam tovább. 

Műsorvezet?: Tehát egy olyan konstrukciót akarnak kidolgozni, amelyben ezt a fajta kvázi csalást megszüntetik?

Kárpáti Zsuzsanna: Ez nem csalás, csak az illető passzív jogon kapja, ami azt jelenti, hogy megszűnik a munkahely, rá következő harmadik napon mondjuk elmegy táppénzre, és akkor utána nincs munkáltató, aki befizesse a járulékot arra a 180 napra. Na most készült erről egy elemzés az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál, hogy van ebben egy szezonális ingadozás. Tehát vannak olyan munkáltatók, akik a saját dolgozóiknak egy
kieső, mondjuk téli idényszakra azt javasolják, hogy egy ilyen, passzív jogú táppénzbe menjenek el, majd utána újból fölveszik őket. Azért ebben rendet kellene tenni. 

Selmeczi Gabriella: De a tervezet nem ezekről szól! A javaslat, amelyet a kormányszóvivő
beterjesztett, és Vojnik Mária egészségügyi államtitkár megerősített, minden egyes állampolgárt érint. Azokat is, akik ténylegesen betegek. Mert simán
elképzelhető, hogy valaki megbetegedik, miután elbocsátják a munkahelyéről, vagy megszűnik a munkahelye. Tehát nem mindegyik elbocsátott táppénzes csaló. Ráadásul az egészségügyi szakemberek szerint inkább az a jellemző, hogy az emberek betegen dolgoznak, nem mernek elmenni táppénzre, mert félnek attól, hogy elbocsátják őket a munkahelyükről. Ha meg munkaerőpiaci problémák vannak, akkor talán azt a szocialista ígéretet, amely arról szól, hogy 400 ezer új munkahelyet teremtünk, azt időarányosan teljesíteni kellene, és akkor nem lenne probléma abból, hogy valaki, akinek nincs munkahelye, az elmegy ehelyett táppénzre. Van tehát egy jelenség, van egy probléma, és ahhoz a szocialista kormány nagyon rosszul nyúlt hozzá. Egyébként itt szeretném a figyelmet felhívni, hogy pontosan Burány Sándor volt az, aki ebből a 400 ezer új munkahely létesítésből visszatáncolt, mert már csak 100 ezer új munkahely létesítéséről beszélt. 

Kárpáti Zsuzsanna: Először is, a szocialista kormány időszakában 190 ezer új álláshely keletkezett, és 90 ezer régi szűnt meg, és ha a kettőt kivonom egymásból, akkor megvan az a 100 ezer munkahely, amiről Burány beszél. Tehát a kormány az időarányos részt mindenképpen teljesítette. Másodszor szeretném újból leszögezni, hogy a frakciónk szerint a táppénz bérhez viszonyított százalékos aránya nem fog csökkenni. A költségvetési törvény vitája előtt állunk, ami nagyon sok egyeztetést fog még igényelni. Tehát tényként mondani azt, hogy csökkenni fog a táppénz mértéke, és ezzel riogatni a betegeket még túl korai, képviselő asszony. 

Selmeczi Gabriella: Sajnálom, de a kormányszóvivő úr riogatta a betegeket ezzel. Annak viszont örülök, hogyha helyreáll a szocialista frakció és kormánya között a párbeszéd. És természetes, hogy a Fidesz-frakció is mindent megtesz a parlamentben annak érdekében, hogy a betegeket ne érintse a szocialista kormány nadrágszíjmeghúzó politikája.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!