hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Botrányok tények nélkül II.

2003. 09. 15.
Hétfő esti Újságíróklub, műsorvezető: Dési János, vendégek: Avar János, Mészáros Tamás és Bolgár György.

Műsorvezető: Megkezdődött a parlament őszi ülésszaka, meglepően visszafogott légkörben, nem? 

Bolgár György: Én azért elkeserítőnek tartom, hogy az ellenzék össze-vissza dobálózhat a még nem végleges költségvetés számaival, és a kormánynak erre soha nincs érdemi cáfolata. No meg azt se feledjük el, hogy ahhoz képest, amilyen helyzetben a környező Nyugat-Európa van, Magyarország még mindig jól teljesít.

Mészáros Tamás: A légkört szerintem eléggé meghatározta az MDF-es pap, Szászfalvi László, aki mondott egy olyan hangvétel? parlamenti beszédet, ami még a magyar parlament történetében is gyalázatnak számít, hogy egy pap szájából jönnek ki ezek a mocskolódások. 

Bolgár György: Attól félek, hogy a hangos, a demagóg, a durva stílus nálunk a bátorság kategóriájába tartozik: az ilyen ember biztos az igazságot mondja. Mint a kocsmában. S ezért van hatása ennek a fajta nagyon alantas és érzelmekre ható, az igazsággal meg a tényekkel nem törődő retorikának. 

Mv.: Minapi hír, hogy letartóztatták Rejtő Tibort. Éppen a hegyeshalmi határátkelőnél várt a sorára, a rendőrség gyanúja szerint legalább kilencvenmillió forintot kapott ezekből az üzletekből, és két cég vezetőjét is letartóztatták. Gondoljátok, hogy ez fordulatot hoz a K&H-ügyben? 

Bolgár György: Nem tudom, mert fogalmunk sincs arról, hogy mi zajlik és hogy zajlik, de az kezdettől látható volt, hogy annak a banknak a vezérigazgatóját, amelyben éveken keresztül ilyen gyalázatok történnek, előbb-utóbb elő kell szedni. Kulcsár nem tudta volna egyedül elvégezni, amit csinált, felsőbb segítség nélkül. De miként kerültek bele a képbe ezek a szír pénzváltók? Igaz, ők eleve sűr? készpénzforgalmat bonyolítottak. Ezúttal is készpénzben felvették az állítólag tisztára mosott pénzeket az Inter-Európa Bankban, aminek akkor már, mondjuk, Medgyessy nem volt az elnöke. Egy bankszakember azt mondta nekem, hogy nem érti, hát ez a pénz már tisztára volt mosva, offshore cégeknél landolt, miért hozták vissza ebben a körforgásban a város közepébe? 

Mészáros Tamás: Ha az offshore cégek utalták volna a pénzt, nem készpénzben, akkor ez nyomon követhető lett volna, a két szírnél azonban a pénznek nyoma veszett. 

Avar János: Az a szír, aki itt van a rendőrség őrizetében, azzal védekezik, hogy ő nem tud semmiről, csak megbízást teljesített, vitte a pénzt. Mondjuk, ez pont elég, azt csak meg tudja mondani, hogy kinek vitte a pénzt.

Mészáros Tamás: Én azt gondolom, hogy ebben az egész Kulcsár- és K&H Equities-ügyben mi jobb, ha nem nyilatkozunk, mert a dolog oly mértékben manipulált minden oldalról, és ahogy látom, a politikusok egyik oldalon sem tudják pontosan kiszámítani, hogy ez a nehéz kő hol fog megállni, és kit fog eltalálni és mikor. De azért, ha belegondoltok abba, hogy most három vezető beosztású vállalatvezetőt azzal vádolnak, hogy milliárdokat sikkasztottak el, akkor nehezen tudom elképzelni, hogy ők ezt fel fogják vállalni. Ha bármit tudnak, el kell mondaniuk, nincs értelme, hogy elvigyék a balhét, ahogy mondani szokták, mert ennél az összeghatárnál kaphatnak tizenöt évet, és aki tizenöt évet ül egy magyar börtönben, annak, ha egyáltalán túléli, már nem sokat adok a hátralévő éveiért. Tehát itt a letartóztatások nyomán ki kell valamilyen módon derülni, hogy ezeket a pénzeket kik használták fel, és aligha csak magánvagyonokat gyarapított, mert ezeknek a pénzeknek – a nagyságrendjükből ítélve – politikai célokat kellett valamilyen módon szolgálniuk. 

Avar János: Amikor a Szász Károly, azt hiszem, ennél az asztalnál veled beszélgetett, nagyon furcsa volt, hogy azt mondta, tulajdonképpen nem tűntek el ezek a pénzek, hanem csak kicsit kivonták és megforgatták őket. Nekem az volt a benyomásom, hogy itt emberek odaadták a pénzüket, valószínűleg az APEH elől, és csináltak egy kis körforgást, és visszakapták cekkerben a pénzüket, és így ment a játék, tehát ez volt az igazi pénzmosás.

Mészáros Tamás.: A rendőrségi meggyanúsítások két irányban hatnak, az egyik az úgynevezett pénzmosás, ez lehet az, amiről ti most beszéltek, a másik azonban egyértelműen a klasszikus sikkasztás bűntette. Itt milliárdok tűntek el 2001–2003 között. Én nehezen tudom elképzelni, hogy egy ilyen nagyságrend? összeget 2001-ben, mondjuk, a Fidesz orra előtt az MSZP-nek mostak vagy sikkasztottak volna, de fordítva sem. Mindenesetre itt meg kell várni, amíg lesznek értékelhető tanúvallomások, adatok, és aztán minden elképzelhető, de az, amit ma a politikában az ellenzék művel, hogy minden bizonyíték nélkül rámutat emberekre, politikusokra, pártokra, és elkezd vádaskodni, ebben én látok az ocsmányságán túl valamilyen pániktényezőt is, szóval valamiért nagyon előre akarnak menekülni. Nincs mit veszteniük. A szociálliberális kormánynak a hatalomra kerülésekor húszszázalékos előnye volt, tehát egy bizonyos morális fölénnyel nyerte meg a választásokat, üvegzsebet ígért, tehát volt egy olyan állapot, amit a Fidesznek azon az áron is le kell rontania, hogy saját magát is akár hagyja belekeverni ebbe az egész dologba. Mert mindenképpen el kell érnie, hogy a szocialista előnyt lefaragja, és ez működteti ezt az egész rágalomhadjáratot. Hogy aztán ez egy valóságos történet-e, vagy pedig az egészet manipulálják szinte kezdettől fogva mindvégig, és minden, amit mi tudunk, az tulajdonképpen csak a valóságnak valamilyen interpretációja, az egy más kérdés.

Mv.: Beszéljünk egy következő történetről. Ma az ügyészség megszüntette a nyomozást a Happy End Kft., az Országimázs Központ és a Mert 2000 Rt. vezetőivel kapcsolatban. A rendőrség azt gyanította, hogy a Millenniumi országjáró cím? lapnak jóval több állami pénzt számláztak különböző cégeken keresztül, mint amibe egyébként került volna. A szocialista párt képviselői rögtön azt mondták, hogy az ügyészség már megint politikai döntést hozott, mert nem engedte meg, hogy a független bíróság döntse el, hogy szabadott-e elpazarolni
ennyit az adófizetők pénzéből. 

Avar János: Van egy olyan érzésem, hogy ez a taktika is bumeráng lesz, mert mindenkinek szemet szúr az, hogy ügyek tucatjait dobja vissza a főügyész, amelyeknek a többségében a rendőrség megalapozottnak tekinti a vádat, hiszen ezért javasolja az ügyészségnek. A sajtónak is feladata, hogy kimutassa: kicsit drágán csinálták ezeket a dolgokat.

Bolgár György: Miért a főügyész lenne alkalmatlan? Abból, hogy a Fővárosi vagy a Legfőbb Ügyészség sorozatosan dobta vissza a rendőrség vádemelési javaslatait, szerintem egy dolog következik, hogy a rendőrség totál alkalmatlan, nem? Azok a rendőrök, akik folyamatosan vádemelésre terjesztették fel az ügyeket, akik nyomoztak, helytelenül ítélték meg, mit nyomnak az ügyészek orra alá. Második következtetés, a rendőrség kormányzati irányítás, politikai befolyás alatt áll, és csak a kormányzat nyomására hajtja végre ezeket az aljas vádemelési javaslatokat, amiket a törvényesség őre mindig alaptalannak tart, és visszadob. 

Avar János: Igen, az ügyészség arra hivatkozik, hogy különböző szabályokat, kormányrendeleteket betartottak. De hát az állam így nem osztogathat, mert ha rendben volt, hogy ekkora pénzek kerültek szétosztásra ilyen-olyan jogcímen, akkor a demokratikus jogállam elve alapvetően hibádzott az előző kormányzat alatt.

Mészáros Tamás.: Végszóként szeretnék jubilálni, azt hiszem, huszonötödször említem meg, hogy az Orbán-kormány alatt, Szent István ünnepén az Országimázs Központ bérelt néhány tucat TOI TOI vécét, talán darabját húszezer forintért, majd törvényesen számlázott érte néhány százezret darabonként.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!