hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ennél több kell
Nők, romák, és szegények is

2003. 07. 28.
A roma közösségeket máig jellemző matriarchátusra, azaz erős női tekintélyre is alapoz az a most induló civil program, amely A roma nők is meg tudják tenni címet viseli. A roma nők közszereplésre való ösztönzését és felkészítését szolgáló tréningek a nők, illetve rajtuk keresztül a roma családok többi tagjainak társadalmi felemelkedését hivatottak elősegíteni. Mint azt Daróczi Ágnes, a Romaversitas képviselője a programot megvalósító Nők a Valódi Esélyegyenlőségért Alapítvány sajtótájékoztatóján elmondta, a nők a roma közösségek és családok tartópillérei, számos kérdésben döntéshozók, befolyásuk a férfiakra is óriási. Daróczi hangsúlyozta: a továbbtanuló roma fiatalok mögött kivétel nélkül megtalálható a rendkívül erős anyai ösztönzés és emberfeletti áldozatvállalás, hogy a gyermek a tanulás révén kiemelkedhessen. 

"Ha sikerül a roma nőket meggyőzni a tanulás fontosságáról, akkor szinte nyert ügyünk van, mert nincs sok kétség, hogy ők meggyőzik utána erről a környezetüket is" – magyarázta lapunk kérdésére Gurmai Zita országgyűlési képviselő, a program parlamenti koordinátora. A Phare-támogatással megvalósuló tréningsorozat annyiból is egyedülálló, hogy kifejezetten a roma nők számára még nem indult projekt. Erre égetően szükség volt, hiszen ez a csoport mind a nőknek, mind a romáknak szóló programokból kimaradt. Pedig a roma nők hatványozottan hátrányos helyzetben vannak, származásuk mellett nemük is hátráltatja társadalmi érvényesülésüket. Háromszor olyan szegények, mint férfitársaik, hagyományos háztartásbeli szerepük miatt közöttük a legnagyobb az állástalanok aránya.

A Budapesten, Sajószentpéteren, Pécsett és Tiszavasváriban induló kapcsolatteremtő tréningek a meglévő helyi ismeretségeken túl a női esélyteremtés terén már évtizedes gyakorlattal rendelkező nemzetközi szervezet, a Társadalmi Nemek Akciócsoportja tapasztalataira építenek.

A világbank és az EU óriási összegekkel támogatja a kelet-európai térség államaiban élő, óvatos becslések szerint is ötmilliós roma népesség életesélyeinek javítását. Ha ugyanis nem történnek megfelelő intézkedések, a növekvő és fiatalodó roma népesség már egy-két évtizeden belül a kelet-európai térség olyan képzetlen sokaságát fogja alkotni, amelynek eltartását egyetlen társadalom sem tudja felvállalni. Erre a legfejlettebb országok sem képesek, akikkel a csatlakozás után megnyíló határok miatt könnyen megeshet, hogy kénytelenek lesznek szembenézni a reménytelen helyzetükben hozzájuk menekülő emberek sokaságával. Magyarországon 1999 óta különösen kiemelt fontosságot kapnak a romák felzárkóztatását szolgáló programok. Tenczer Tamás, az egészségügyi tárca képviselője a sajtótájékoztatón elmondta: a következő lépés a pénzek, pályázatok, programok sokaságának megfelelő összehangolása és a minisztériumi támogatás meghatározása lesz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!