hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Repeta Horvátországból

2003. 06. 09.
Kedves Tomi! Ha nem ígértem volna meg néhány napja, akkor is írtam volna még neked Isztriáról, annyi szépet láthat itt az ember. Éppen hogy lecuccoltunk a (módfelett kulturált) szállodában Umagban, a lábunk máris vitt tovább. Mit nekünk még egy-két óra kocsikázás? Az utat Rovinj felé vettük, ami Umagtól, sacc per kábé 50 kilométerre van. Az út végig az Adria partján visz. Sőt, az egyik falucska után a szerpentin belemegy a tengerbe. Nem gurítok, szó szerint így van: több percen át egy, az oda-vissza forgalomnak épphogy elegendő szélesség? töltés tetején visz a m?út. "Ha már kaland…" alapon néhány mérföld után letértünk a térképen vastag sárga vonallal jelzett útpályáról, és uzsgyi, be egy öbölben fekvő villanegyedbe.

Gyalogra vesszük a tempót. Pazar pálmakertek, keménylevelűekből kialakított kétméteres élősövény-kerítésekkel, amelyeknek köszönhetően az utcácskák romantikus labirintussá válnak. A kertekben ezernyi mediterrán növénycsoda (ugyanennyi illattal), amelyeket ültetőik vélhetően nem versengésből vagy hivalkodásból plántáltak, egyszerűen errefelé ilyen a választék, nem tehetnek róla. A lapos tetős vityillóktól masszív kőlépcső visz a tengerhez. Óriási tengerjáró tankerek egyensúlyoznak a horizonton, mint a gyerekrajzok vitorlásai a kék zsírkrétával meghúzott hullámos vonalon. Még egy nagy szippantás a sós tengeri levegőből, és az embernek egy kicsit a szíve is kitágul. Pát intünk az öbölnek, irány Porec.

Porecban ma ugyanazokon az utcákon sétálhatsz, ahol Augustus légiósai is grasszáltak. Ezeket a félsziget formájú tengerparti városkákat ugyanis a Krisztus előtti első században alapították a rómaiak. A tíz-tizenöt utcából álló városokat három égtáj felől a tenger, a szárazföld felől pedig fal védte. Helyszűke miatt felfelé, egymás hegyére-hátára építkeztek, utcának már alig maradt hely, ezért a házfalak közötti legszélesebb közlekedő is csak két méter széles. Ha pedig még nem voltál Velencében (vagy már voltál és visszavágysz), és szeretnél úgy megérkezni, ahogy évszázadokon át a királyok, vagyis a tenger felől, akkor a Porecból mindennap induló közvetlen járattal két óra alatt áthajókázhatsz oda.

Következő úti célunk a híres fjord. Ha megnézel egy Adria-térképet, az Isztriai-félsziget tengerpartján az egyetlen folytonossági hiányosság ez a fjord. Az itt jellegzetesen zöld szín? tenger több kilométerre nyúlik be a szárazföldbe. Bámészkodásunkat nemcsak megzavarja, hanem kóstolóval ki is egészíti a házi készítés? kecskesajtjain borsos áron túladni akaró, helyi illetőség? bácsika. Egész jól tud már "turistául". Pechére az általa ismert valamennyi nyelven tudunk tiltakozni.

Irány Rovinj és Pula. A néhány száz éve még szigetként "üzemelő" Rovinj fiatalabb szomszédainál, "csak" ezerötszáz éves. Az antik fílingbe azért itt is érdemes bekapcsolódni. A világ hatodik legnagyobb, de a legjobb állapotban fennmaradt amfiteátruma innen már csak egy hajításra van. A pulai nagycirkuszban, amelyet még Vespasianus építtetett,
huszonhárom-ezren tombolhattak hajdanán. Hamisítatlan római nagyváros volt ez több színházzal, templommal és egy tekintélyes városfallal, amelyen keresztül anno tíz kapu vezetett. Augustus temploma, a kisebbik színház és három kapu még most is áll. Lebilincselő közelségbe jön itt a történelem, és az ember egy időre Pál apostol kortársának érezheti magát, aki ha erre vetődött volna hajdanán, biztos, hogy a Via Flavián sétált volna el Rómába. 

Hát ennyi dióhéjban. Ha hazaértem, nem bánom, meghívhatsz egy fényképes élménybeszámolóra! Ezek után, gondolom, nem kérdés számodra, idén hova menj nyaralni. Üdvözöl: Pisti.

PRO FAMILY TRAVEL

1074 Budapest, Dob u. 31. 

Tel.: 413-6325, 413-6937

Fax: 413-6324 

www.profamily.hu

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!