hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Műdemokrácia I.

2003. 06. 09.
Péntek esti sajtóklub Debreczeni József műsorvezetővel Katona Tamás történésszel, Kiszely Zoltán politológussal és Balázsi Tibor médiaszakértővel.

Műsorvezető: Kezdjük a beszélgetést a médiával! Azt hiszem, a hét legizgalmasabb, bizonyos értelemben legváratlanabb eseménye volt a sikeres elnökválasztás a Magyar Televízióban. Az elnökség egyhangúlag jelölte Ragáts Imrét az elnöki posztra, és a kuratórium még aznap délután meg is választotta őt. Mégis, hát kisebbfajta botrány kerekedett a dologból, főleg a jobboldalon abból, hogy az MDF által jelölt és a parlament által megválasztott kurátorok egyhangúlag szavazták meg azt a Ragáts Imrét, akit az MSZP és az SZDSZ által jelölt elnökségi tagok is támogattak. Miért olyan botrányos ez az ügy szerintetek? 

Balázsi Tibor: Szerintem egyebek között azért, mert Ragáts Imre, illetve az a néhány esztendő, amit ő személyesít most meg, egy bűnös folyamatnak a végkifejlete. Én ezt a bűnös folyamatot a rendszerváltozástól számítom, amikor kialakult az erkölcsi és gazdasági és szakmai nihil. Túlságosan hosszú idő telt el addig, amíg 1996-ban megalkották a médiatörvényt. Addig a Magyar Televízió monopolhelyzetben uralta a piacot, uralta a szakmát, ennek megfelelően ezt kihasználva bizonyos személyek, bizonyos gazdasági erőcsoportok rátapadtak a magyar televízióra, szívták a vérét, szívták a közpénzt. Ezt a fajta erkölcsi nihilt az én véleményem szerint az a személy testesítette meg az elmúlt években, aki először mint gazdasági vezető, aztán mint megbízott elnök reprezentálta a Magyar Televíziót. Visszahozott olyan figurákat, akik egyébként korábban máshol, vagy éppen a Magyar Televízióban már nem is egyszer megbuktak. 

Mv.: Kikre gondolsz?

Balázsi Tibor: Nem akarok neveket mondani.

Mv.: Szoktunk mondani neveket. 

Balázsi Tibor: A nézők pontosan tudják, kikre gondolok, 

Mv.: Én nem tudom.

Balázsi Tibor: Arra gondolok, hogy egy emblematikus műsort ripsz-ropsz megszüntettek.

Mv.: A HÉT-re gondolsz?

B.T.: És odaadták egy olyan embernek, aki…

Mv.: Friderikusz Sándornak.

Balázsi Tibor: Negatív értelemben már nagyon sokszor bizonyított, rengeteg pénzért. A Magyar Televízió szórakoztató osztálya továbbra is iszonyú pénzeket költ, harminc milliárd körül van az éves költségvetése, és ebből több milliárdot fordít még mindig műsorgyártásra, és ennek egy igen tetemes része itt összpontosul. A színvonal pedig szerintem kritikán aluli. Na most egy ilyen személy, aki az eddigi megnyilvánulásaiból mintegy feltette az i-re a pontot, most újból megválasztatott, szerintem ezt nem lehet azzal eliminálni ezt a tényt, hogy végre van elnöke a Magyar Televíziónak, és akkor jaj de jó, és lehet örülni. Szerintem ennek nem örülhet sem a jobboldal, sem a baloldal, és leginkább nem örülhetnek a magyar televíziónézők.

Mv.: Ha jól emlékszem, Ragáts \'97-ben Peták István elnöksége alatt került az MTV-hez gazdasági vezetőnek, aztán Szabó László Zsolt és Mendreczky alatt is az volt, rövid időszakoktól eltekintve. Aztán újra. És akkor most a Fidesz választási veresége után Mendreczky mielőtt lemondott volna, kinevezte őt alelnöknek, ez nyilván azt jelentette, hogy a lemondásakor gondoskodott az utódáról. A rossz nyelvek szerint a győztes kormánypártok kívánságára tette ezt, és a Ragáts tevékenysége nyilván igazolta ezt. Ő politikailag is, a politikai tevékenysége is azt hiszem, hogy egyértelműen a mai kormányerőkhöz kötődik. 

Kiszely Zoltán: A médiát sokan negyedik hatalmi ágnak szokták tekinteni, azonban talán találóbb, ha azt mondjuk, hogy inkább a média az a terep, ahol a politikai csatározások zajlanak. A magyar viszonyok között a média néha egy olyan politikai zsákmány is, amiért a csatározások folynak. Az előfizetési díjak kérdése nem rendeződött, azt jelenti, nincs önálló finanszírozási bázisa a tévének. A politika köldökzsinórától függ. Mindig a politika dönti el az éves költségvetésben, hogy kipótolja-e a tévé felhalmozott hiányát, biztosítja-e a tévé előfizetési díjakat. Nagyon valószínűtlen, hogy egy olyan struktúra jöjjön létre, amelyik inkább a szakma felé viszi a politikát, és nem a pártok zsákmányterületévé teszi a tévét. Én is azt látom, hogy a mostani elnök valóban tett gesztusokat a politikának. Nemcsak a mostani kormányhoz közel álló emberekre kell gondolni, Juszt László műsora, Friderikuszé, Medgyessy nevelt lányáé, Sugár Ágnesé, aki az MSZP-kampánynak volt háziasszonya, mondhatjuk, tehát más embereket is lehetne nevesíteni, akik komoly tízmilliókat, százmilliókat tesznek zsebre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!