hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy tégely remény
Szépségipar, testkultusz, plasztikai sebészet

2003. 06. 30.
A szépség fogalom, állapot, de ugyanakkor eszköz is. A szépség nem pusztán az ember elemi belső vágya az esztétikumra, az elfogadásra, hanem – pénzorientált világunkban egyre inkább – az érvényesülés, az érdekérvényesítés eszköze is. A szépségipar marketingszakemberei ennek megfelelően legalább annyira építenek az emberek csúnyaságtól való félelmére, mint a szépség iránti vágyára. Sikerült elhitetniük, ki lehet kezelni a kisebbségi komplexust egy kevés rúzzsal. Korunk testkultusza busás hasznot hoz az iparágnak, a kozmetikai világcégek bevétele a világgazdaság állapotától függetlenül folyamatosan növekszik. Az Egyesült Államokban ma már az átlagember is komoly összegeket költ a teste átszabására, Brazíliában pedig egyetlen kozmetikai cég ügynökeinek száma nagyobb, mint a nemzeti hadsereg tagjainak száma. 



A betegségek a szépségipart is befolyásolják Fotó: Reuters 

A szépségért a férfiak és a nők mindig is sok mindenre voltak hajlandók. Charles Darwin szerint emögött a "csodálat iránti egyetemes szenvedély" lappang. Vajon sokkal vadabb ötlet volt-e a 18. századi angol úrinők szokása szerint egy pár bordát kioperáltatni, hogy karcsúbbnak tűnjön a derekuk, mint arcizmokat megbéníttatni, hogy eltűnjenek a ráncok? Ez utóbbi ugyanis ma a leggyakrabban igénybevett plasztikai sebészeti szolgáltatás. A szépségipar fejlődése éppen azért vet fel morális kérdéseket, mert ma már biztonsággal lényegesen és véglegesen megváltoztatható egy személy külseje. Sokan arra figyelmeztetnek, a külsővel való túlzott törődés sekélyesebb társadalomhoz vezet, ami a családok összeomlásától kezdve gyakori étkezési rendellenességekig és az ezekből fakadó betegségek kialakulásáig sok területen megnyilvánul. 

Gazdagok és szépek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!