hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új akcióban a jobboldal I.

2003. 05. 26.
Hétfői Újságíróklub Dési János műsorvezetővel, valamint Avar János, Mészáros Tamás és Bolgár György vendégekkel.

Mv: Kezdjük a hétvégi Fidesz-kongresszussal. Orbán Viktor új szövetséget hirdetett, polgári pártból polgári szövetséggé alakul át a Fidesz, megalakulhatott a párt nyolc tagozata, és a terveknek megfelelően megválasztották pártelnöknek Orbán Viktort, és két alelnökét, úgy ahogy azt már előre tudtuk, Pokorni Zoltánt és Schmitt Pált.

Avar János: Már hetek óta azon töröm a fejemet, hogy egy szövetség mitől több, mint egy párt. Igazából ez nem több, mint játék a szavakkal, és ebben ők tényleg nagy művészek. Az élet már csak olyan, hogy Orbán Viktornak egy évvel azután, hogy elvesztette a választásokat, nagyobb lett a hatalma, de én nem emlékszem rá, hogy vállalta volna a felelősséget. Most tulajdonképpen megjutalmazták.

Mészáros Tamás: Azt hiszem Orbánnak az volt a nagy problémája, hogy ő nem lehet újra egy vesztes párt elnöke. Neki ki kellett szerveznie maga alól a vesztes pártot, és legalább formálisan meg kellett alapítania egy új pártot. Tulajdonképpen ki akarják törölni a veszteség, a vereség emlékét, még a hívekből is. Ez egész egyszer? propagandafogás. De ennél lényegesebb problémának tartom, hogy valaki elolvassa ezt a beszédet, amelyik elhangzott a kongresszuson. A világon semmi tartalmi újítást nem hozott. Ez egy szófia-beszéd. Ebből a szempontból merész dolognak tartom, hogy Orbán Viktor hozzájárult, ahhoz, hogy a Magyar Nemzet lehozza. 

Avar János: A szó elrepül, az írás megmarad. 

Mészáros Tamás: A szociális demagógia például egyáltalán nincs összhangban azzal, amit négy év alatt hangoztattak. Akkor ugye középosztály megerősítése volt a jelszó, és egyáltalán nem törődtek a lakótelepek népével. Ma már tudjuk, hogy Fidesz közeli publicisták hogyan nyilatkoztak róluk, most krokodil-könnyeket hullajtanak a lakótelepek népéért. Orbán beszédének a többi része szentenciákból áll. Vegyes színvonalú bomokból, viccekből, anekdotatöredékekből. Nem akarok irodalmiaskodni, de mindig eszembe jut az utóbbi időben egy idézet, amikor ilyen beszédeket olvasok – persze nemcsak az övét, másokét is. Hamletről mondják, hogy "mily dicső ész bomla össze itten". Tehát valaha egy tehetséges emberről volt szó, aki adott magára, nem hordott össze hetet-havat a színpadon. Most, ha ezt a beszédet valaki elfogulatlanul stílus- és tartalomelemzésnek veti alá, akkor az eredmény egyszerűen kétségbeejtő.

Bolgár György: Tényleg döbbenetes, benne van Einstein is. Hogy jön ide, azt senki sem tudja. Az időnek egyetlen oka van, minden nem történhet egyszerre. Benne van Szent István, Svejk, egyszeri fiatal Székely, sőt Márai is.

Mv.: Dakota van benne?

Bolgár György: Nem, dakota nincs benne. 

Avar János: Hadd idézzem Colin Powellt. Amikor annak idején szóba került, hogy ő elnökjelölt lehetne, 85 százalékos volt a népszerűsége. Azt mondta, ez csak addig tart, amíg meg nem kérdezik tőlem, hogy támogatom az abortuszt vagy ellenzem. Mert abban a pillanatban az emberek egyik fele máris haragudna rám. Na most itt is hasonló a helyzet. Orbán kínosan kerüli a válaszadást. 

A HÍR Tévében adott interjúban tíz kérdésnél tért ki az egyenes válaszadás elől. Azt mondta: vannak, akik ezt mondják, vannak, akik azt mondják, nekem is meg van a külön bejáratú véleményem, de nem mondott meg semmit. Látszik, hogy el akarja kerülni, hogy akármelyik oldal mellett letegye a garast. Ez viszont elvezet oda, hogy kénytelen banalitásokat mondani, ugyanis szavakkal mindent el lehet fedni. Nem akarja megmondani, hogy a Fidesz melyik irányba fog menni. Mert nem akarja a harcias polgári köröket elidegeníteni, se azokat, akik a nemzeti körhöz tartoznak, akik középre szeretnék vinni a Fideszt.

Mészáros Tamás: A Fidesznek van egyébként egyfajta nagyzási hóbortja, amit csinál, az a menedzsertankönyvekből ismert. Ha a csőd szélén áll egy cég, akkor el kell kezdeni átszervezni. Azzal először is időt nyersz, másodszor azt az illúziót kelted, hogy csináltál valamit, és harmadszorra még esetleg ezt el is hiszik. Na most ez mind igazából nem érdekes, lássuk be őszintén, lényegtelen kérdésekről beszélgetünk. A lényeg az, hogy ez a párt konglomerátum, ami most szövetségnek nevezi magát, milyen irányban fog politizálni a következő években, mert itt nagyon nehéz évek jönnek, európai uniós csatlakozás, egy maszszív világgazdasági recesszió, ebben a helyzetben egy nem konstruktív politikával, egy tovább élező, uszító, hecckampány politikával nagyon rossz helyzetet lehet előállítani. Éppen az ellenkezőjére, konstruktivitásra, józanságra volna szükség, és én azt látom most, hogy megint nagyon nehéz idők jönnek. Különösen akkor érzem ezt, ha mondjuk Kövér Lászlónak a kongresszus előtt egy nappal a Magyar Nemzetben megjelent nagy interjúját veszem alapul, amelynek az volt a címe, hogy A Fidesz stílusán nem kell változtatni. 

Bolgár György: Ha már megemlítetted a világgazdasági válságot, és a nehéz éveket, vélhetően az uniós csatlakozás nem egyszer? diadalmenet, sok mindenben kell alkalmazkodni. Éppen ezért az volna a feladata a legnagyobb ellenzéki pártnak és a mindig vezér Orbán Viktornak, hogy arról beszéljen, ami ennek az országnak a legfontosabb. Kifejteni, hogy a kormány szerintünk ezt vagy azt nem csinálja jól, ők pedig ezt vagy azt csinálnák. Vagy az európai uniós csatlakozással kapcsolatban nem teljesen értünk ebben vagy abban egyet a kormánnyal, szerintünk ezt és ezt kellene tenni. De a kongresszuson egyetlen komoly kérdésre adandó alternatíva sem volt fölvázolva, és ez egészen kétségbeejtő. Ehelyett csak a bölcsességek tára tárult fel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!