hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jó-e, ha milliárdos a miniszter? I.

2003. 05. 19.
Hétfői Újságíróklub Dési János műsorvezetővel, valamint Mészáros Tamás, Avar János és Bolgár György vendégekkel Gyurcsány Ferenc miniszteri kinevezéséről.

Mv.: Hétfőn esküt tett a Medgyessy-kormány öt új minisztere. Úgy tűnik, hogy a politika nagyjából elfogadta az új minisztereket. Még olyan is van, akit abszolút többséggel támogatott az ellenzék is: Lévai Katalin tárca nélküli minisztert. Az viszont feltűnő, hogy az összetűz Gyurcsány Ferenc kinevezésére irányul: balról is, jobbról is.

A. J.: Persze, miután nagyon sokan Gyurcsány eddigi szerepléséből, Medgyessyhez való közelségéből levonták azt a következtetést, hogy neki nagyobb ambíciói vannak, és majdan akár a miniszterelnöki posztra is tör. Még olyan találgatások is napvilágot láttak, hogy esetleg a szocialista párt elnöki posztjáért is síkra száll Kovács Lászlóval szemben. Magától értetődik, ha mind a sajtó, mind az ellenzék ügyet csinál belőle. 

B. Gy.: A rádióban Áder Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének feltették a kérdést, hogy mit szól a kormányváltozáshoz. Új miniszterről az ember még nem mondhat semmit 

– válaszolta Áder – de munkatársaim azért előkeresték – tette hozzá – Gyurcsány Ferenc egy 1996-os nyilatkozatát. 

Mv.: Meg is kérdezték Gyurcsányt, azt hiszem a Magyar Hírlapban, készül-e arra, hogy az egypártrendszer idején elmondott, bőséges beszédeiből majd idéznek.

A.J.: Jó, de ez nálunk fejlettebb demokráciákban is így van, ebben semmi meglepő nincs.

M. T.: Na de 96-ban mit tudott mondani Gyurcsány? 

B.Gy.: Azt mondta a cégalapításai kapcsán, hogy ő a kitalálásban vagy a kreativitásban jó, a működtetésben nem. Áder János azt mondta: de hát egy minisztériumot működtetni kell. Másrészt azonban, tette még hozzá Áder, meg kell vizsgálni, ugyan hogy került Gyurcsány a száz leggazdagabb ember közé. Hát úgy kérem, hogy időközben kitört a kapitalizmus. 

A.J.: Egyébként, ha jól emlékszem, akkor a Fidesz első embere, Orbán Viktor nagyon jól elbarátkozott Berlusconival, aki Olaszország első számú leggazdagabb embere, úgyhogy nem hiszem, hogy ez elvi kifogás.

B.Gy.: Meg is kell vizsgálni, hogy lett ilyen gazdag.

Mv.: Vizsgálják is!

M.T.: Annyiban komolyabbra fordítanám ebben az ügyben a szót, hogy azért maga Gyurcsány is tudta, hogy milliárdosok nem szoktak nálunk miniszterek lenni, és ezért rendezett egy rendhagyó cégbemutatót a saját 

vagyonának a különböző leágazásairól. Emellett minden interjújában hosszan magyarázkodik ez ügyben: hogy korlátozta tulajdonosi jogait, és neki ezentúl az üzleti élethez semmi köze. Na most, én ezt egy elhibázott kommunikációnak tartom. Egyszerűen elég lett volna annyit mondani, hogy az én gazdasági tevékenységem semmilyen módon nem függ majd össze közpénzekkel, ezt rajtam számon lehet bármikor kérni, viszontlátásra!

A.J.: Most vitatkoznék veled, Tamás! Egy kormánynak és egy kormányzati férfiúnak szerepe lehet abban is, hogy a gazdaság bizonyos szektorai közül melyik fejlődik jobban, melyik nem, és ez már érintheti a cégét. 

M.T.: Máshol ez mennyire megoldott? Vegyük az amerikai példát, itt van ugye az iraki háború és annak vonzáskörzete, és mindenki azzal vádolja nyíltan Dick Chaney alelnököt, hogy cégei, vagy olyan cégek, amelyeknek korábban tisztségeit töltötte be, kiemelt szerepet játszanak az iraki újjáépítésben.

A.J.: A lényeg az, hogy ha egyszer egy rendszerben, amelyik kapitalista, nincs olyan törvény, amelyik kimondja, hogy gazdasági vállalkozók nem tölthetnek be politikai funkciót, akkor ettől kezdve kár bizonygatni, hogy nekem mától kezdve semmi közöm az üzlethez, mert ezt amúgy sem hiszik el a világon senkinek.

B.Gy.: De azzal is tisztában kell lenni, hogy a szocialisták ellenfelei mindig ezt fogják támadhatónak találni, mert ha valaki valóban a szocialista párt egyik meghatározó embere akar lenni, akkor a legkönnyebb célpont az, hogy de gazdag, szocialista és ráadásul milliárdos.

M.T.: Magyarországon nézzünk szembe azzal a ténnyel, hogy itt tizenkét-tizenhárom év leforgása alatt valaki, konkrétan Gyurcsány egy tízmillió forintos alaptőkéj? kft.-ből 3,5 milliárd forint érték? üzleti vállalkozást fejlesztett ki. Az, hogy létre jöhetett ennyi idő alatt, szinte a semmiből egy ekkora vagyon, ez nyilván nagyon sok ember szemében szálka. Ezt be kell kalkulálni a politikának, ha egyszer erre szánta el magát. 

M.T.: Én azt gondolom, hogy olyan nagy támadás azért nem fog ebben az ügyben indulni, mert a mai ellenzéki pártok vezetőinek jó része is az utóbbi bő egy évtizedben szép vagyoni gyarapodásra tehetett szert. 

Mv.: Egy ponton azért összeérnek a dolgok, nem?

A.J.: Bizonyára. Egy működő kapitalizmusban és egy demokratikus gazdálkodásban az éppen nem kormányon lévő garnitúrának az üzleti élethez is valamit konyító tagjait a cégek általában szívesen megnyerik. Ebben az is benne van, hogy korábbi kapcsolataik miatt ezek betöltenek vállalati vezető funkciókat, majd alkalom adtán visszatérnek a politikába. Nehéz is lenne megmondani némelyik esetében, hogy ő tulajdonképpen üzletember vagy elsődlegesen politikus. Ezek általában politikusok elsődlegesen, és csak egy kiruccanás az üzleti élet. Végül is lehet Gyurcsányra is mondani, hogy politikusként indult, mert a KISZ-ből és DEMISZ-ből csak közben váltott át, "kényszerűség" hatására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!