hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kitörés van

2002. 06. 16.
Romakérdés. Kérdés, kinek az, romáknak vagy magyaroknak? Probléma. Igen, ha a társadalom szelektív látása és a kisebbségek szemléletmódja nehezen közelíthetők egymáshoz. Tabukról beszélünk? Változó statisztikai adatok, változhatatlan emberi jogok, társadalmi érvényesülés határai a cigányság körében az EU-csatlakozás küszöbén. Kinek probléma?

Az alábbi interjúk Kóczé Angéla szociológussal, Daróczi Ágnes népművelővel, etnológussal és dr. Ürmös Andorral, a roma értelmiség vezető képviselőivel készültek.



Kóczé Angéla



...meghallgatnak minket 

– Hogyan lehetne megfogalmazni, mi a roma identitás? Van ilyen? 

– Nagyon nehéz. Nem vagyok híve az indiai gyökerek elméleteknek. Ezeket nem szeretem. Nincsen egységes cigányság, különböző értékek, kultúrrendszerek vannak. A világban élő romákkal, ami összeköt minket, a kirekesztettség és a bőrünk színe. 

– A romák érvényesülésével kapcsolatban gyakran éri vád a magyarságot, ezen belül a társadalmi szerveket és az államot, hogy képmutatóak, keveset tesznek. Mit tesznek a romák önmagukért?

– A rendszerváltás után mi hoztuk létre a legtöbb civil szervezetet, éltünk a demokratikus jogainkkal. Elindult valamilyen folyamat. A kisebbségi önkormányzatok létrehozatala az egyik oldalról, másrészt az emberi jogi szerveződések. Az előbbiek a kisebbségi jogokra teszik a hangsúlyt, míg mások, így mi is, az alapvető emberi jogokra. Ez szélesebb kategóriákat fed le, a kisebbség szó eleve szűkített értelmű. 

– Létezik-e olyan átfogó program, amely a romaságot mint etnikumot egészében és nem kis rétegekben akarja megérinteni?

– Sajnos ez az integrációs program még hiányzik.

– Nekem úgy tűnik, a cigány szervezetek nem eléggé hatékonyak. Mi ennek az oka? Másképp kérdezek: mi hiányzik? Pénz? Vagy olyan nagy hatású, markáns, tájékozott vezetők, akik jártasak a politikában?

– Mint említettem, ez egy folyamat. Nagyon a kezdetén vagyunk. Nyilvánvalóan hiányzik a megfelelő gazdasági háttér és az ilyen Martin Luther Kingek. A roma politikai történelem nem hasonlítható össze a magyarral. Igazából az értelmiség feladata lenne meghatározni azokat a feladatköröket, amelyek belső folyamatokat indítanának el. Itt kerül szóba a roma értelmiség. 

– Meghallják önöket?

– Szerintem igen. Ha azt mondják, Horváth Aladár, ugyanazt értik Miskolcon, mint Győrben. A kormányzaton is sok múlik. Lehet reménykedni, hogy a jelenlegi teljesen új paradigmát fog létrehozni ügyünkben. 

– Kívülről nem lehet eldönteni, mi jó önöknek…

– Vevők vagyunk a kormány megszólítására. Az EU-csatlakozás egyik feltétele pontosan ez a kérdéskör. Remélem, nem fognak programokat kitalálni romák nélkül romáknak, mint az előző kormány. 

– Fölkészültek erre az együttműködésre?

– Igen, abszolút.



Daróczi Ágnes

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!