Kereső toggle

Mandátum nélkül maradt képviselők

Kívűl a küszöbön

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A parlamenti választások sorsfordítók egy-egy ország életében. Pártok jönnek-mennek, de meghatározó egyénisége-ik maradnak a Tisztelt Házban. Legalábbis a mostani képviselőválasztásokig. Most ugyanis rengeteg "régi, megszokott arc" került ki az
Ország Házából. Olyanok, akik azelőtt a politikai elit élvonalához tartoztak. Összeállításunkban közülük szólaltattunk meg néhányat.

ip

Kupa Mihály a Centrum Párt elnöke. Nem fog unatkozni Fotó: Somorjai László

"Elsősorban a parlamenti munka fog hiányozni – vallja meg Nikolits István szocialista politikus, aki a Horn-kormányban egy ideig titkosszolgálati miniszterként is tevékenykedett. – Képviselőként, miniszterként is tettem a dolgomat, amivel a választók megbíztak. Szinte természetes, hogy mikor miniszter voltam, rengeteg barátom volt, akik szépen sorra elmaradoztak. Mindenesetre a mostani kapcsolataim biztos megmaradnak" – mondja Nikolits. Arra a kérdésre, hogy van-e visszaút a parlamentbe, a korábbi titkosszolgálati miniszter így felel: "Most már biztos, hogy a következő választások során nem fogok egyéni képviselőjelöltként elindulni. Hatvanéves vagyok, már ez a kampány is alaposan igénybe vett. Természetesen, ha listán jelölnének, elgondolkoznék a dolgon."

Csúcs László volt kisgazda politikus szintén a törvényhozói munkát fogja leginkább hiányolni az elkövetkező időben. Ő is szívesen emlékszik vissza ezekre az időkre. Legnagyobb sikerének az exhonatya azt tartja, hogy sikerült olyan új adónemek bevezetését megakadályoznia, melyek súlyosan érintették volna a magyar embereket. Ilyen lett volna a föld-, öko- és kamatadó bevezetése is, valamint az építményadó, melynek még a visszavonását is sikerült elérnie. "A költségvetés bebizonyította, hogy bőségesen lehet bevételt produkálni ezeken az adófajtákon kívül is." Csúcs legnagyobb kudarcának – amely szerinte összkoalíciós hiba volt, ezért nem tud érte személyesen felelősséget vállalni – az adóreform elmaradását tarja. Elmondja, hogy barátságait nem érinti az ő parlamentből való kiszorulása. Rövid távú kilátások között említi, hogy ősszel az Állami Számvevőszéknél vezető szerepet vállalna. "A parlamenttel egyelőre nem foglalkozom, de ha egy megkeresést kapnék, akkor elgondolkoznék rajta, hogy érdemes-e belevágnom" – mondta a Heteknek Csúcs László. Bánk Attila. Alelnökjelöltből civil Fotó: Vörös Szilárd

Bánk Attila, aki szintén a FKgP parlamenti frakciójának a tagja volt, elárulja, hogy a botrányok kirobbanásának idején – amikor már nem tudott azonosulni pártja politikájával – több választása is volt. Elsőként kínálkozott a kézenfekvő megoldás, hogy több képviselőhöz hasonlóan átmegy egy másik frakcióba, de ő ezt nem akarta megtenni. "Amit tettem, az nem volt más – mondja Bánk –, mint az önként vállalt félrevonulás. Munkám során több mint ezer ember keresett meg ügyes-bajos problémáival, és közülük, akinek tudtam, segítettem is. Természetesen tisztában voltam azzal, hogy ezek az emberek most hálásak, később azonban lehet, hogy meg sem ismernek majd." Bánk bevallása szerint a továbbiakban minden erejével a kisgazdapárt talpra állításán fog munkálkodni, "nagy szükség van ugyanis egy igazi vidéki pártra, mely az agrárium egészét képviselné".

Kupa Mihály, a Centrum Párt első embere sem került be a parlamentbe. "Ha az ember indul egy versenyben, és nem az első lesz, akkor a részvétel nagyon fontos, de a kudarc nyilvánvaló – vallja Kupa: – Még szerencse, hogy nem vettem túlzottan a lelkemre." Az Antall-kormány expénzügymi-nisztere tizenkét éve "bolyong" a zempléni tájon – bevallása szerint – hol képviselőként, hol a Zemplén Településszövetség elnökeként. "Rengeteg kellemes, jó élményem volt, nagyon jól éreztem magam az emberek között, ünnepségeken, vagy akár kinn a szőlőben" – nosztalgiázik Kupa. A kellemetlen élmények nem hagytak nyomot a pártelnökben. "Az ember hajlamos rá, hogy mindig a szépre és a jóra emlékezzen" – hangoztatja a centrumos politikus. A jövővel kapcsolatban Kupa kiemeli az önkormányzati választások fontosságát: "Most ezekre kell készülnünk." Természetesen a Centrum is ringbe akar szállni az önkormányzati helyekért, ezt azonban nagyon komplikált kérdésként kezelik, ugyanis rengeteg induló civil szervezettel akarnak együttműködni. Kupa Mihály egyébként sem tétlenkedik, hiszen, mint mondja: "Megvan a tanácsadó irodám, azzal elszórakozom, tanítok egyetemen, tagja vagyok a Magyar Borakadémiának is, úgyhogy biztos, hogy nem fogok unatkozni az elkövetkezendő időben."

Olvasson tovább: