hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kívűl a küszöbön
Mandátum nélkül maradt képviselők

2002. 05. 26.
A parlamenti választások sorsfordítók egy-egy ország életében. Pártok jönnek-mennek, de meghatározó egyénisége-ik maradnak a Tisztelt Házban. Legalábbis a mostani képviselőválasztásokig. Most ugyanis rengeteg "régi, megszokott arc" került ki az Ország Házából. Olyanok, akik azelőtt a politikai elit élvonalához tartoztak. Összeállításunkban közülük szólaltattunk meg néhányat.

ip

Kupa Mihály a Centrum Párt elnöke. Nem fog unatkozni Fotó: Somorjai László

"Elsősorban a parlamenti munka fog hiányozni – vallja meg Nikolits István szocialista politikus, aki a Horn-kormányban egy ideig titkosszolgálati miniszterként is tevékenykedett. – Képviselőként, miniszterként is tettem a dolgomat, amivel a választók megbíztak. Szinte természetes, hogy mikor miniszter voltam, rengeteg barátom volt, akik szépen sorra elmaradoztak. Mindenesetre a mostani kapcsolataim biztos megmaradnak" – mondja Nikolits. Arra a kérdésre, hogy van-e visszaút a parlamentbe, a korábbi titkosszolgálati miniszter így felel: "Most már biztos, hogy a következő választások során nem fogok egyéni képviselőjelöltként elindulni. Hatvanéves vagyok, már ez a kampány is alaposan igénybe vett. Természetesen, ha listán jelölnének, elgondolkoznék a dolgon."

Csúcs László volt kisgazda politikus szintén a törvényhozói munkát fogja leginkább hiányolni az elkövetkező időben. Ő is szívesen emlékszik vissza ezekre az időkre. Legnagyobb sikerének az exhonatya azt tartja, hogy sikerült olyan új adónemek bevezetését megakadályoznia, melyek súlyosan érintették volna a magyar embereket. Ilyen lett volna a föld-, öko- és kamatadó bevezetése is, valamint az építményadó, melynek még a visszavonását is sikerült elérnie. "A költségvetés bebizonyította, hogy bőségesen lehet bevételt produkálni ezeken az adófajtákon kívül is." Csúcs legnagyobb kudarcának – amely szerinte összkoalíciós hiba volt, ezért nem tud érte személyesen felelősséget vállalni – az adóreform elmaradását tarja. Elmondja, hogy barátságait nem érinti az ő parlamentből való kiszorulása. Rövid távú kilátások között említi, hogy ősszel az Állami Számvevőszéknél vezető szerepet vállalna. "A parlamenttel egyelőre nem foglalkozom, de ha egy megkeresést kapnék, akkor elgondolkoznék rajta, hogy érdemes-e belevágnom" – mondta a Heteknek Csúcs László. 



Bánk Attila. Alelnökjelöltből civil Fotó: Vörös Szilárd

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!