hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rettenetes ejnye-bejnye
Még az állásukat is elveszthetik a pedofil papok

2002. 04. 28.
"Azok a visszaélések, amelyek a jelenlegi válsághelyzetet okozták, minden mértékkel mérve helytelenek, és a társadalom jogosan tekinti őket bűnténynek; Isten szemében szintén hatalmas bűnnek számítanak" – jelentette ki II. János Pál pápa az Amerika-szerte óriási felháborodást kiváltott szexuális zaklatási botránnyal kapcsolatban. Az egyre növekvő válságban a pápa és tizenhárom amerikai bíboros kétnapos ülést tartott a Vatikánban, hogy áttekintse a kialakult helyzetet. Amerikában eközben egyre többen követelik Bernard Law bostoni bíboros lemondását, mivel korábban az ügy kivizsgálása helyett új szolgálati helyre küldött egy szexuális zaklatással vádolt papot. 



Bíborosok bevonulása a Vatikánba. A papság homogén Fotók: Reuters

A kedden megkezdett kétnapos konferencia nem hozott döntést a pedofil papok ügyének kezeléséről, annyit azonban már tudni lehet, hogy a jövőben nagy valószínűséggel azonnali elbocsátásra számíthatnak a gyermekeket molesztáló papok. Theodore McCarrick bíboros szerdán közölte: arról még nem született döntés, vajon ugyanilyen szigorúan fognak-e eljárni a korábban vétkezett papok ügyében. 

Az amerikai katolikus hívek nehezen értették meg, miért kellett olyan hosszú idő, hogy a pápa felemelje szavát, és elrendelje az ügyek tüzetes kivizsgálását. A katolikus egyházfő végül mégis elszánta magát a lépésre, és néhány nappal a vatikáni tanácskozás megnyitása előtt nigériai püspökök csoportja jelenlétében jelentette ki, hogy szigorúan kell eljárni azokkal a papokkal szemben, akik visszaélnek helyzetükkel, és a papi hivatást csak könny? életnek tekintik. A kedden megkezdődött tanácskozásra tizenhárom amerikai bíboros kapott meghívást, köztük Wilton Gregory, az Amerikai Püspöki Konferencia elnöke, Wil-liam Fay, a konferencia titkára és Bernard Law bostoni bíboros érsek. 

A pápa kijelentésével kapcsolatban Roger Mahony Los Angeles-i bíboros megjegyezte: A pápa "teljesen egyértelműen fejezte ki magát. A papságban nincs helye semmiféle molesztálóknak. Meg lehet téríteni a bűnösöket, és meg lehet bocsátani nekik, de nem szabad újra szolgálatba helyezni őket."

A pápa szigorúan elítélő szavai nyomán egyes egyházi személyek attól tartanak, megindul a "boszorkányüldözés" a római katolikus egyházban, különösen, ami a homoszexuálisokat illeti. Bár megbízható adat nem áll rendelkezésre, az amerikai szeminaristák és a 46 075 fős katolikus papság körében a homoszexuális irányultságúak számát 10 és 50 százalék közöttire teszik. Egyes források szerint a homoszexuális papok attól tartanak, hogy a botrány továbbgyűrűzésével ők is bűnbakokká válhatnak, mert az emberek ugyanúgy tekinthetnek rájuk, mint bűnt elkövető társaikra. Arról persze még nem született állásfoglalás a jelen helyzetben – vélhetően a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények súlyossága vonja el a figyelmet –, vajon az egyház mit is szól a homoszexuális irányultság rendkívül magas arányához a papság körében, és egyáltalán hogyan egyeztethető össze bármilyen irányultság a cölibátus jelenleg még stabilan álló követelményével. A pápa mindenesetre keddi nyitóbeszédében a bíborosok előtt kijelentette: a papok között és a vallási életben nincs helye olyan személyeknek, akik gyerekeket bántalmaznak. "Azok a viszszaélések, amelyek a jelenlegi válsághelyzetet okozták, minden mérték szerint helytelenek, és a társadalom jogosan tekinti őket bűnténynek; Isten szemében szintén hatalmas bűnnek számítanak" – tette hozzá II. János Pál. Mahony bíboros a pápa szavaiból azt a következtetést vonta le, hogy a jövőben az ilyenfajta hibákkal szemben "nulla toleranciát" tanúsít az egyház, azaz egyetlen egyházi személyt sem hagy majd futni, aki gyermekeket molesztál. 



Viharfelhők a Szent Péter-bazilika fölött. Mi lehet Európában?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!