hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Idegenek az éjszakában
Titokzatos állatcsonkítások

2001. 07. 07.
A néhány napja Somogy megyében történt különös marhavész kapcsán (helyszíni riportunkat lásd lapunk 7. oldalán) a hírekben ismét felbukkantak a rejtélyes állatcsonkításokról szóló történetek. A vitatott jelenségről a hatvanas évek végén jelentek meg az első hírek, az ismertebb esetek azóta a paranormális jelenségekkel foglalkozó kiadványok és társaságok kedvenceivé váltak, az ismeretlen eredet? gabonakörök és az ufófolklór más elemeit színesítve. A beszámolókat és fényképfelvételeket vizsgáló szakemberek szerint azonban számos természetes magyarázat létezik az állatpusztulásokra.

1967 szeptemberében a Colorado állambeli Almosa egyik farmjáról eltűnt egy Lady névre hallgató kanca. A gazda másnap bukkant rá a ló megcsonkított tetemére, és megdöbbenve látta, hogy az állat agyát és belső szerveit sebészinek tűnő módszerrel eltávolították. A hatóságok villámcsapásra vagy állatáldozatokat bemutató titkos sátánista szektára gyanakodtak, ám az okokat nem sikerült egyértelműen tisztázni. A coloradói volt az első állatcsonkítás, amely nyilvánosságot kapott, és melyet a hetvenes években több ezer hasonló beszámoló követett. A megcsonkított állatok döntő többsége szarvasmarha volt, amelyekből eltávolították a lágy külső részeket (nyelvet, szemet) és a létfontosságú belső (emésztőrendszeri és ivar-) szerveket. A beszámolók szerint a csonkolások okozta súlyos sebek ellenére gyakran semmilyen vérnyom nem maradt a helyszínen, és az elpusztult állatokban sem maradt semmi vér.



Tömeghisztéria



Ilyen jelenségekről nemcsak az Egyesült Államok több mint negyven államából, hanem távoli országokból, Dél-Amerikából és Európából is érkeztek jelentések. (A feltételezett magyarországi esetekről lásd keretes írásunkat.) Sátánista csoportok tevékenységétől kezdve titkos gyógyszerkísérletekig a legkülönfélébb teóriák kaptak szárnyra. Kézenfekvő, hogy az ilyen esetekben egészen természetes okok játszanak szerepet, vadállatok vagy dögevő madarak, ám ezek nem adtak magyarázatot az éles körvonalú sebhelyekre, sem az eltűnt vérre. A Newsweek magazinnak még a nyolcvanas évek elején nyilatkozó iowai professzor, James Stewart szerint az állatcsonkítások ügye az "enyhe lefolyású tömeghisztéria" tipikus esete. A professzor szerint az első néhány nyilvánosságot kapott esetet valószínűleg egy állatáldozatot bemutató kultusz tagjai követték el, a tömegméretekben jelentkező további csonkításokat pedig a beszámolók alapján az eseteket utánzó szenzációhajhász emberek.

Colorado államban, ahol a legtöbb marhacsonkítás történt, a helyi nyomozóhivatal kétszáz esetet tanulmányozott. A vizsgálat után kijelentették, hogy mindössze tíz esetben találtak ténylegesen megcsonkított állatokat. A sebek kivétel nélkül a pusztulás után keletkeztek a tetemeken, így a rendőrségnek semmi teendője nincs az ügyben. Más államokban végzett vizsgálatok eddig nem ismert állatbetegségre, vagy valamilyen a talajból, esetleg a levegőből származó mérgezésre gyanakodtak. Voltak olyan pletykák is, hogy szexuálisan eltorzult emberek támadják és csonkítják meg az állatokat. A Szkeptikusok Szótára – amelyet az áltudományos és ezoterikus blöffök leleplezésére Robert Todd Carroll állított össze – azt feltételezi, hogy a hetvenes években a megcsappant érdeklődés miatt új szenzációt kereső ufológusok álltak az állatcsonkítások történetei mögött. (skepdic.com)



A seriff és a "kígyók"



Az Idegenek aratása cím? könyv szerzője, Linda Mounton Howe szerint azonban az állatcsonkítások a földönkívüliek tevékenységével függenek össze. A szerző internetes honlapján (earthfiles.com) dokumentálja az általa ismeretlen eredetűnek gondolt állatpusztulásokat. A legutóbbi eset idén május 25-én történt a Kentucky állambeli Leichtfield településen, ahol egy három hónapos csikót találtak döglötten. A városi seriff, Joe Brad Houston az internetes beszámoló szerint megállapította, hogy az állat nyakán egy tökéletes kör alakú, lőtt sebre emlékeztető nyílás van, azonban semmilyen vérnyom nem utal sérülésre. Ennél meglepőbb volt, amikor kiderült, hogy a csikó nemi szerveit nyomtalanul eltávolították egy éles tárggyal ejtett vágással. A seriff a környéket megvizsgálva sem lövedékre, sem vérre, sem lábnyomokra nem bukkant. Mivel a megyében az elmúlt években több hasonló állatcsonkítás történt, a hatóság tovább vizsgálja az esetet.

Howe azt állítja, hogy a jelentős számban előforduló esetek összefüggenek olyan más feltételezett ufójelenségekkel, mint a váratlanul felbukkanó gabonakörök (szabályos, gyakran bonyolult mintázatban letaposott gabonaföldek, amelyeket csak repülőről lehet észrevenni), illetve az emberek "idegenek" általi elrablásáról szóló történetek. Az idegen civilizációk létezésében töretlenül hívő szerző úgy véli, a második világháború utáni években nagy számban jelentkező ufóészlelések arra utaltak, hogy "bolygóközi látogatók" egyre szorgalmasabban igyekeztek feltérképezni a Földet, miközben lehetőség szerint leplezni akarják kilétüket és szándékaikat. A megfigyelés további szakaszában – a hatvanas évek második felétől – elkezdődtek az állatokon és egyes esetekben embereken végzett kísérletek, amelyek célja a földi élővilág és emberiség genetikai felépítésének vizsgálata, esetleg befolyásolása. Ez az "idegenek aratása", amelynek bizarr nyomai a megcsonkított állattetemek, öntudatlan állapotban elhurcolt és fizikailag vagy szexuálisan manipulált emberek vagy a rejtélyes gabonakörök. A kimetszett testrészekkel és a lecsapolt vérrel az idegenek – Howe értelmezése szerint – olyan genetikai kísérleteket végeznek, amelyek célja egy, az emberi fajra minden szempontból hasonlító mesterséges lény, valamifajta bolygóközi hibridfaj megteremtése.

Howe könyvében leír egy történetet, amelyben a wyomingi egyetem volt professzora, Leo Sprinkle hipnózisban vizsgált egy olyan személyt, aki azt állította, hogy "idegen lények" elrabolták. A hölgy felidézte, hogy a farmjukon egy elhullott állatot vett észre. Amikor közelebb ment, egy fényes tárgy jelent meg a talaj közelében lebegve, amelyből egy fénysugár felszippantotta a borjút. A nő szerint ekkor neki is egy "testen kívüli élményben" volt része, amely során megfigyelte, hogy mi zajlik az általa ufónak mondott tárgy belsejében. Állítása szerint két űrlény feldarabolta az állatot, majd húsát tűkkel kezdték el szurkálni, amelyek egy csővel álltak összeköttetésben. A lények alacsony termetűek voltak, az ujjaikon hosszú karmokkal, és hatalmas szemeikkel sohasem pislogtak, ezért úgy néztek ki mint a "kígyók". A hipnózisban fekvő nő azt mondta, hogy az esemény közben nem félt, mert az idegenek tudomására hozták, hogy mindaz, amit lát "az emberiség javát szolgálja, és ők vigyáznak ránk."



Génjavító idegenek



Más magyarázattal állt elő a vallási kultuszok történetével foglalkozó amerikai keresztény kutató, Bob Larson, aki szerint "a modern kor szellemi vákuumában az emberek nem bíznak meg a természetes világ észleléséből származó ismeretekben, de elutasítják a hagyományos vallásrendszerek által kínált magyarázatokat is a természetfeletti világról". Ebben a bizonytalanságban a média hathatós segítsége mellett szabadon arathatnak – nem az idegenek, hanem – az azonosítatlan jelenségek és lények iránti érdeklődést kihasználó misztikusok és szélhámosok. Az ufórajongók megváltóként tekintik az "idegeneket", akik állítólag azon dolgoznak, hogy az emberiség DNS-állományát pozitív irányba manipulálják, továbbá, hogy a Földet a fenyegető kozmikus katasztrófáktól megmentsék. Larson elképzelhetőnek tartja, hogy a rejtélyes esetekről szóló híradások célja, hogy az embereket hozzászoktassák a "földönkívüli beavatkozás" gondolatához. Ilyen manipuláláshoz azonban nemcsak természetfeletti lényeknek, hanem nagyon is földi célokat követő embereknek – például a hollywoodi filmipar vezetőinek is – érdekük fűződhet, véli Larson. Lehet ebben valami: ha a Keresztapa cím? filmre gondolunk, Francis Ford Coppola például máris gyanús: lásd az ágy végébe figyelmeztetésként "postázott" lófejet. 


Feketevágás a buszmegállóban



Kriston Endre újságíró, az ufóbeszámolókat gyűjtő Ryufor Alapítvány vezetője lapunknak elmondta: tudomása szerint a Magyar UFO Kutatási Központ és Alap sződi tagjának, Skultéty Jenőnek a beszámolója az első olyan hazai eset, amellyel kapcsolatba hozhatók az ufológiában jól ismert állatcsonkítások. Lehet, hogy korábban is voltak hasonló, fel nem ismert esetek, itt azonban az ufológus szakember azonnal tudta: nem marhatolvajok nyomaira bukkant. "Az 1975-ben történt eset során Skultéty a sződi buszmegálló melletti füves árokban egy szarvasmarhafejet fedezett fel. A f?ben jól kivehető volt a szarvasmarha tetemének lenyomata, és a farrésznél az állat ürüléke is látható volt. A fej a törzstől rendkívül pontosan volt elválasztva, valami nagyon éles tárggyal metszették le a nyakrésznél. A szarvasmarha száját borító bőrréteg hiányzott, szintén egy pontos vágásnak köszönhetően. Sem a nyaki résznél, sem a szájnál egyetlen csepp vér sem volt látható. A környék alapos bejárása során sem sikerült megtalálni az állat maradványait. Azóta évente 2-3 beszámoló érkezik hozzájuk rejtélyes állatcsonkolásokról."

A büssüi eset Kriston szerint csak akkor tulajdonítható gömbvillám pusztításának, amennyiben léteznek "föld alatti" nagy erej? elektromos kisülések. Ekkor is kérdés, hogy az áramütés miért szelektált az állatok között. Arra a kérdésre, hogy amennyiben ufójelenségről volt szó, miért pont egy roskadozó tsz-tehenészet istállóját választották ki az "idegenek" (és nem a Kancellária mindentudó folyosóit vagy a Szűzanya által állítólag már meglátogatott felcsúti lankás tájat), Kriston nem tudott pontos magyarázattal szolgálni, bár mint mondta, a taszári bázis közelsége fontos szempont lehet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!