hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A republikánus fordulat
Céltudatos virágzást ígér Bush

2000. 12. 30.
Melyek azok a legfontosabb területek, amelyeken a republikánusok változást akarnak? Ezt a kérdést az elnökválasztási bonyodalmak tisztázódása után fokozott figyelemmel kísérik a világ számos pontján. Összeállításunkban a Bush-kormányzat iránytűjének tekintett republikánus választási program legfontosabb elemeit foglaljuk össze.



George W. Bush megválasztott elnök immár nyugodtan golfozhat Floridában. Erős csapattal készül

A "Platform 2000" választási program "Az amerikai álom: virágzás céltudatossággal" cím? bevezetőjében a jelenlegi gazdasági eredményeket értékelve leszögezi, hogy a gazdasági virágzás az amerikai nép álmának megvalósítását hivatott megteremteni, amely a világbéke, a tudományos fejlődés, az igazságos és másokkal is törődő társadalom alapelveiben foglalható össze. A bővölködés nem önmagáért van, bár a fenti célok nélküle nem érhetők el – állítják a republikánusok.

A mai gazdasági növekedés, jólét és munkahelyteremtés a Clintont megelőző republikánus éra hozománya, amely fordulat a Reagan- és a Bush-adminisztráció 12 éve alatt jött létre az amerikai és a világgazdaságban. Ekkor sikerült a 7 százalékos munkanélküliséget, a 13,5 százalékos inflációt és a 15,3 százalékos kamatlábakat olyan szintre leszorítani, hogy a gazdasági növekedés éreztetni tudta hatását. Ezt követően a stabilizáció mintegy önmagát erősítő folyamattá vált. Mindezt az adók csökkentésével, illetve az adórendszer egyszerűsítésével, valamint az üzleti élet deregulációjával és a világpiac felé való megnyitásával érték el. 

Ennek babérjait igyekezett a Clinton-kormányzat learatni immár másodszor, ezúttal si-kertelenül. A republikánus program a Clinton-éra alatti sikereket is a republikánus többség? törvényhozás gazdaság feletti éber őrködésének köszönhetően meghozott, a kormányzati költségeket, amenynyire lehet, redukáló erőfeszítéseinek tudja be.

1954 és 1994 között a kiadások évi közel 8 százalékkal nőttek, amit ma 3,2 százalékra sikerült leszorítani. A kormányzati adósságállomány e közben 224 milliárd dollárról 3,4 billióra nőtt, amelyet ez év végére sikerült 400 milliárdra leszorítani. A jelenlegi folyamatokat figyelembe véve 10 év alatt pedig 5 billió dollár többletet lehet elérni.

Mindebből a republikánusok nem további új kiadásokat kívánnak finanszírozni, hanem a kormányzati adósságállományt, illetve az adókat kívánják csökkenteni, megtartva Medicare-nek nevezett társadalombiztosítási programot.



Új gazdaság

Az új kormányzat adópolitikájában az "Adj a cézárnak, de a nép is tartsa meg a magáét!" elvet kívánja érvényesíteni. Úgy látják: a jelenlegi szövetségi adók a kemény és eredményes munkát, a házasságot és a sikert büntetik, mértékük felemészti a nemzeti össztermék 36 százalékát. Ezt megszüntetendő, a republikánusok csökkentik az adósávok számát és mértékét, a gyermekenkénti adókedvezményt 1000 dollárra növelik. Elősegítik a tőkebefektetési célú megtakarításokat, ami a korábbi felvirágzás motorja volt, részvénytulajdonossá téve amerikaiak millióit.

Az adócsökkentés jótékony hatását az 1997-ben a tőkejövedelmek adójának 28-ról 20 százalékra történő leszállításának példáján mutatja be, amikor is az 1996-ban beszedett 50 milliárd dolláradó 1997-ben 75 milliárdra nőtt.

A program támogatja a lakástulajdon-szerzést, amit az ember és a család integritásának fontos elemeként határoz meg. Az adócsökkentés önmagában is ennek kedvez, de a jelzálogkamatok adóból történő levonásának lehetőségét is meg kívánja valósítani.

Az amerikai jóléti állam alapkövének tekintik a kis- és közepes vállalkozásokat. A piacra lépést akadályozó szabályozók egyszerűsítését, a szövetségi ellenőrző hatóságok korlátozását, illetve adócsökkentést ígér a republikánus elnök. A világgazdaságban az amerikai vezető szerepet megerősítendő, a republikánusok határozottabban kívánnak fellépni a szabad kereskedelem mellett a vámok csökkentését és a kormányzati támogatások megszüntetését követelve. Ebben látják a Clinton-kormány legnagyobb hiányosságát, nevezetesen, hogy nem lépett fel határozottabban az említett célok és elvek érvényesítéséért. A republikánusok a Világkereskedelmi Szervezettel folytatott (WTO) tárgyalások újrakezdését fogják javasolni a mezőgazdaság, illetve a szolgáltatások vonatkozásában.

A technológiai innováció az új gazdaság motorja, amit a program is támogat, azáltal, hogy az "internet adómentességi törvényben" 3 éves moratóriumot vezetnek be az új adónemek bevezetésének megakadályozására. Az információs forradalmat ki akarják terjeszteni a kormányzatra, kötelezővé téve a határozatok, törvények interneten történő közzétételét. Az internet minél szélesebb kör? használatát oktatási programmal segítik. A high-tech filantrópia jegyében Bush kezdeményezi több mint 2000 közösségi technológiai központ létrehozását.



Bizalom és tisztelet

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!