Kereső toggle

Vádirat a pápa ellen

Viganò érsek levele megrázta a katolikus egyházat

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása
„A pápa a világ legnagyobb pedofil hálózatának feje” – áll egy tüntető feliratán Dublinban a Családok Világkongresszusán

„A romlottság az egyház legfelső csúcsáig elhatott” – erre a megdöbbentő következtetésre jutott Carlo Maria Viganò, címzetes érsek, volt apostoli nuncius, aki – augusztus 22-én kelt, de csak augusztus 25-én nyilvánosságra hozott – 11 oldalas levelében lemondásra szólította fel Ferenc pápát. Az érsek szerint az egyházfő öt éven át tudatosan védelmezett és tanácsadóként alkalmazott maga mellett egy olyan homoszexuális amerikai bíborost, aki sok száz fiatalt rontott meg, köztük kiskorúakat is.

Elsőként az amerikai LifeSiteNews és a National Catholic Register című katolikus híroldalak közölték teljes terjedelmében az Egyesült Államok korábbi pápai nunciusának írásos vallomását, amiben Viganò azt állítja, Ferenc pápa és a katolikus egyház több, jelenleg befolyásos tagja aktívan fedezte (a bíborosi rangjáról mostanra lemondott) Theodore McCarrick papnövendékekkel és papokkal szemben elkövetett szexuális visszaéléseit.

Az idén 77 éves Viganò érsek szerint Ferenc pápa tudott azokról a szigorú büntetésekről, amelyekkel még XVI. Benedek sújtotta McCarricket, ennek ellenére úgy döntött, hogy visszavonja azokat. A McCarrick által elkövetett súlyos bűncselekményekről Viganò maga számolt be személyesen Ferencnek 2013-ban, nem sokkal a pápává történt megválasztása után. Ferenc ennek ellenére McCarricket egyenesen „bizalmas tanácsadójává tette”, és ennek köszönhető több jelenlegi amerikai bíboros kinevezése is.

Viganò szerint McCarricket régóta szoros barátság fűzte Bergoglio bíboroshoz, aki tevékenyen közreműködött abban, hogy 2013-ban a pápaválasztó konklávé őt tegye a lemondott Benedek pápa utódjává. Az érsek levelében arról is tanúskodik, hogy magas rangú vatikáni vezetők, köztük Angelo Sodano bíboros, a Bíborosi Kollégium dékánja, valamint Tarcisio Bertone bíboros korábbi és Pietro Parolin bíboros, jelenlegi szentszéki államtitkár szintén közreműködtek McCarrick visszaéléseinek fedezésében, ahogy más bíborosok és püspökök is jól ismerték ezeket, köztük Donald Wuerl bíboros is, aki McCarrick utódja volt a washingtoni érseki tisztségében. Viganò érsek szerint Bertone bíborosnak köszönhető, hogy Benedek pápa évekig nem értesült McCarrick visszaéléseiről, mivel az államtitkár kényesen szűrte és manipulálta a pápához eljutó információkat. Viganò érsek szerint emellett Bertone bíboros kifejezetten igyekezett közismerten homoszexuális klerikusokat emelni vezető egyházi pozíciókba.

A dokumentumot közzétevő katolikus híroldalak közül a National Catholic Register a publikálás előtt felvette a kapcsolatot XVI. Benedek pápával, hogy megerősítsék a levél állítását, miszerint a volt egyházfő szigorú szankciókkal sújtotta a bíborost, többek között eltiltotta őt az egyházi kollégiumok és szemináriumok látogatásától is. Viganò ugyanis ezt írta: „Benedek pápa rendelkezéseit a Püspöki Kongregáció új prefektusa, Marc Quellet is kommunikálta felém 2011 novemberében, egy a Washingtonba érkezésem előtti beszélgetésen, továbbá azok szerepeltek a Kongregációnak az új nuncius részére (vagyis Viganònak – a szerk.) szóló instrukcióiban is. Én elismételtem ezeket McCarrick bíborosnak az első találkozásunk során a nunciatúrán. A bíboros alig érthető mormogással elismerte, hogy talán hibát követett el azzal, hogy egy ágyban aludt egyes papnövendékekkel a tengerparti nyaralójában, de úgy mondta el ezeket, mintha nem lenne semmi jelentőségük.”

A National Catholic Register szerint Benedek pápa egy közvetítőn keresztül megerősítette, hogy tudott a McCarrickkel szembeni vádakról, és azokra válaszul utasította is az akkori szentszéki államtitkárt, Tarcisio Bertone bíborost, hogy szabjon ki szankciókat McCarrickkel szemben. Arra azonban, hogy pontosan milyen büntetési tételeket is szabott ki McCarrickkel szemben, Benedek pápa már nem emlékezett.

Miért most?

A nemzetközi és a magyar sajtó is nyitva hagyta a kérdést, vajon Viganò érsek nyílt levele pusztán a szerző mély erkölcsi felháborodásából született, vagy – ahogy a pápa védelmezői szeretnék láttatni – egy, a katolikus egyház konzervatív szárnya által Ferenc pápa ellen indított átfogó támadás – netán „puccs” – nyitányáról van-e szó. A levél három héttel azt követően született, hogy Theodore McCarrick 2018. július 27-én végül lemondott bíborosi címéről, miután nyilvánosságra került egy jelentés, miszerint legalább egy kiskorúval szemben elkövetett zaklatással is vádolják. Volt tehát aktualitása a nyilvános tanúvallomásnak, és a közfelháborodás nyomán az amerikai püspöki konferencia is hivatalos találkozót kért a pápától a Viganò-levél állításainak tisztázására.

Nem hagyható ugyanakkor figyelmen kívül, hogy a levél késleltetett megjelenése egybeesett a dublini Családok Világtalálkozója zárónapjával, így a sajtó érdeklődése a szokottnál is inkább biztosított volt. Emiatt felmerült, hogy Viganò érsek valójában „megrendelést teljesít”, és a pápa elleni nyílt támadásával meg akarja zavarni a nemzetközi találkozót.

Ferenc pápa a dublini világkongresszusról hazafelé reagált a levélre, ám nyilatkozata valójában hallgatással ért fel, mondván: az újságírókra bízza azt, hogy mindenki maga elolvassa és megítélje annak tartalmát (lásd keretes cikkünket a pápa válaszáról).

Érdekes módon a vita Magyarországot is elérte. Miután a püspöki kar félhivatalos lapjának tekintett Magyar Kurír a pápát védelmezve megkérdőjelezte Viganò érsek feddhetetlenségét és szavahihetőségét, a Ferenc pápa tevékenységével kritikus Katolikus Válasz című blog 15 pontban cáfolta a Magyar Kurír cikkét.

Nem tudunk és nem is kívánunk állást foglalni abban, mi lehetett a tényleges indítéka Viganò érsek mostani nyilvános kiállásának, ezért – Ferenc pápa tanácsát is követve – szeretnénk magát az eredeti dokumentumot ismertetni olvasóinkkal. Terjedelmi okokból a 11 oldalas levél teljes fordítását a hetek.hu oldalon közöljük majd, az alábbiakban a dokumentum legfontosabb részeit ismertetjük, rövidítés és változtatás nélkül. A magyar fordítás alapja a LifeSiteNewsban megjelent hivatalos angol nyelvű szöveg.

„A hallgatás összeesküvése”

„Az Egyház számára ebben a tragikus pillanatban, a világ különböző pontjain – az Egyesült Államokban, Chilében, Hondurasban, Ausztráliában és másutt – a püspökök nagyon súlyos felelősséget hordoznak. Különösen gondolok itt az Amerikai Egyesült Államokra, ahová XVI. Benedek pápa 2011. október 19-én apostoli nunciusnak küldött, pontosan az első észak-amerikai mártírok emlékünnepén. Az amerikai püspökök velem együtt azt az elhívást kapták, hogy kövessék az első mártírok példáját, akik Amerika földjére elvitték az evangéliumot, hogy hiteles tanúságtevői legyenek Krisztus végéreérhetetlen szeretetének, aki az Út, az Igazság és az Élet” – írja Carlo Maria Viganò levelének első bekezdésében, majd így folytatja:

„Püspökök és papok, hivatásukkal visszaélve, rettenetes bűnöket követtek el a rájuk bízott hívek ellen, kiskorúak, ártatlan áldozatok és olyan fiatal emberek ellen, akik arra készültek, hogy életüket az Egyház számára ajánlják fel, vagy pedig a hallgatásukkal megakadályozták azt, hogy ne folytatódhassanak az ilyen bűncselekmények.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: