hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A végén nem mindig a németek nyernek
Történelmi bukás

2018. 06. 28.
Négy évvel ezelőtt az integrációs politika sikersztorijaként méltatta a világbajnok német futball­válogatottat Angela Merkel. Az oroszországi vébéről idő előtt távozó Nationalelf kapcsán most ez a nézőpont ellenkező előjelet kapott.

Az elmúlt 20 évben ez a negyedik alkalom, amikor a világbajnoki cím védője már a csoportkör után búcsúzni kényszerül az aktuális vébéről (2002-ben a franciák, 2010-ben az olaszok, 2014-ben a spanyolok jártak így). A nem is titkoltan az újrázást célul kitűző németek bukása azonban ezzel együtt is meglepő, hiszen a világbajnokságok 1930 óta íródó történetében még soha nem fordult elő, hogy amennyiben volt csoportkör, ne jutottak volna tovább a csoportjukból (eleve kétszer hiányoztak csak: 1930-ban nem indultak, 1950-ben pedig eltiltás miatt nem szerepeltek). Ők jutottak be a legtöbbször, nyolc alkalommal a döntőbe, és négyszer meg is nyerték a vébét – a négy ezüst mellé további négy bronz is társul. Nem véletlenül fogalmazott úgy Gary Lineker, hogy „A futball egy egyszerű játék. 22 férfi kerget egy labdát 90 percen keresztül, és a végén a németek nyernek.” A legendás angol válogatott azonban a németek mostani kiesése után revideálta saját szavait, mondván: „A futball egy egyszerű játék. 22 férfi kerget egy labdát 90 percen keresztül, de a végén már nem mindig a németek nyernek. A korábbi verzió már csak történelem.”

Pedig a Mexikó ellenében elszenvedett vereség után a svédek elleni, utolsó pillanatban szerzett győztes Kroos-találat, úgy tűnt, hogy összerántja a németeket – ahogy erre Joachim Löw szövetségi kapitány a kiesés után utalt is. Dél-Korea ellen mégis ugyanazt a döcögős játékot láttuk Neueréktől, kihagyott helyzetekkel tűzdelve, sőt a kapujából az utolsó percekben előre rohanó csapatkapitány hibájából kapott második gól már szinte alázásnak számított.

„Nehéz ezt szavakkal összefoglalni. Végig hittünk benne, sok lehetőségünk is volt, nekem is. Legutóbb 2017 őszén játszottunk meg­győzően, az pedig már nagyon régen volt… A hatvanötödik perctől kezdve elképesztően hektikus volt a játék, s elveszítettük az alaptaktikánkat. Ez nagyon keserű este számunkra” – nyilatkozta a mérkőzést követően Mats Hummels. A védő szavai arra utalnak, hogy maguk a játékosok is érezték egy ideje, hogy valami nem jól működik a csapaton belül.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!