Kereső toggle

A véres február árnyai

Fordulat húsz év után a Fenyő-gyilkosság ügyében

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Gyanúsítotti kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnököt és médiavállalkozót Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében – közölte az ORFK kedd este. Ezzel egy két évtizedes, elképesztő ügy vett újabb fordulatot.

Ugyanaznap este az M1 aktuális csatorna közölte: a nyomozók kezdeményezik Gyárfás Tamás előzetes letartóztatását. De vajon mi történt az elmúlt 20 évben a legrejtélyesebb hazai bűnügyek egyikének nyomozása során?

Gyárfás gyanúsítottkénti meghallgatásáról a PestiSrácok számolt be elsőként. Az ORFK kedd délután közleményben reagált, közölve: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai a kora délutáni órákban Budapesten elfogták, majd előállították „a 69 éves Gy. Tamás budapesti lakost”, akit gyanúsítottként hallgattak ki. Az NNI „Gy. Tamást” – hasonlóan az ugyanebben az ügyben 2018. március 22-én gyanúsítottként kihallgatott 50 éves „P. Tamáshoz” – emberölésre való felbujtással gyanúsítja – tették hozzá.

A rendőrség 2017. október 31-e óta folytat a nyomozást Fenyő 1998. február 11-ei meggyilkolása miatt. Ebben a nyomozásban a felbujtókat keresik, hiszen – mint látni fogjuk – a gyilkost, Jozef Roháčot néhány hónappal korábban jogerősen elítélték Fenyő meggyilkolása (és a néhány hónappal későbbi, Aranykéz utcai mészárlás) miatt.

Előkerül egy felvétel

A PestiSrácok kedden azt írta: Gyárfás Tamást a Nemzeti Nyomozó Iroda azzal gyanúsítja, hogy több mint húsz évvel ezelőtt megbízást adott a magyar olajmaffia „vezérének, Portik Tamásnak, hogy likvidálja legnagyobb üzleti ellenfelét”, Fenyő Jánost. A portál szerint „kőkemény bizonyítékok”, köztük egy hangfelvétel van a rendőrség birtokában. Ezen az – Energol-vezér által készített, tizennégy éves – felvételen Portik Tamás és Gyárfás Tamás beszélgetése hallható – írta a PestiSrácok.

Az ORFK múlt kedden közölte, hogy a rendőrség tovább folytatja a nyomozást a Fenyő-gyilkosság ügyében, az eljárás célja a korábbi nyomozás során ismeretlenül maradt megbízó személyének megállapítása. Mint felidézték: az eljárás során a hatóság március 22-én gyanúsítottként hallgatta ki a jogerős szabadságvesztését töltő 50 éves „P. Tamás magyar állampolgárt”.

A Fővárosi Ítélőtábla 2017. május 19-én hozta meg másodfokú határozatát, amellyel lényegében helybenhagyta az 1998 nyári, négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság ügyében a korábbi elsőfokú ítéletet, így jogerőre emelkedett Jozef Roháč életfogytiglani és Portik Tamás 13 éves szabadságvesztés büntetése.

Portik Tamás az Aranykéz utcai robbantás felbujtójaként kapott 13 évet, mert ő adta az utasítást Jozef Roháčnak Boros József megölésére. A Fenyő-gyilkosság megbízójára az eljárás során nem derült fény, abban az ügyben Portikot nem vádolták meg.

Ezt mondja Gyárfás ügyvédje

Gyárfás Tamás gyanúsítotti kihallgatásán tagadta, hogy két évtizede arra utasította volna „P. T.”-t, hogy ölesse meg Fenyő Jánost – tudatta közleményben a gyanúsított védője, Bánáti János ügyvéd szerdán.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kedden gyanúsítottként hallgatta ki Gyárfás Tamást, aki álláspontjuk szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy „1998. február 11-ét megelőzően megbízta P. T.-t azzal, hogy Fenyő Jánost ölesse meg. A megbízást P. T. elvállalta és J. R. szlovák állampolgár felé azt közvetítette” – olvasható a meghatalmazott védő honlapján.

A volt médiavállalkozó és magyar úszószövetségi elnök, a sportág nemzetközi szövetsége, a FINA végrehajtó bizottságának jelenlegi tagja a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be és a „leghatározottabban” tagadta a terhére rótt cselekményt – közölte az ügyvéd. Többórás vallomásában részletezte Fenyő Jánossal kialakult vitáját, majd az ezt követő „megbékélést”, és leírta „P. T.”-vel való kapcsolatát is – tette hozzá.

Gyárfás Tamás ügyvédje szerint „megdöbbent” a hatóság eljárásán, mivel korábban, az ő sérelmére elkövetett zsarolás miatt indult büntetőeljárásban mindig készséggel állt a hatóságok rendelkezésére, és az ügy összes általa ismert részletét már feltárta. Vallomásában pedig mindenre kiterjedő, logikus válaszokat adott – áll Bánáti közleményében. Az őrizetbe vétel ellen a gyanúsított és védője panaszt jelentett be. A 72 órás őrizet letelte, illetve az esetleges kényszerintézkedés elrendelésére vonatkozó ügyészi indítvány bírósági elbírálása után „részletes tájékoztatást fogunk adni” – írta az ügyvéd.

Véres február

Fenyő János médiavállalkozót, akinek lapjai a kilencvenes években összesen 12 millió példányban (!) jelentek meg Magyarországon, Budapest II. kerületében, a Margit körút és a Margit utca sarkán 1998. február 11-én lőtte le egy, a mögötte megálló autóból kiszálló férfi egy horvát gyártmányú gépfegyverrel. 20-25 lövést adott le Fenyő Jánosra, aki a helyszínen életét vesztette. Az elkövető a Margit körúton át a Moszkva tér felé haladva gyalog menekült el a helyszínről. A menekülés során a Margit körúton hagyta az elkövetéskor használt gépfegyvert és ruhákat.

A gyilkosság során használt gépkocsit két hónappal később, áprilisban találta meg a rendőrség, amely éveken át különböző, az albán szervezett bűnözéshez köthető figurákat gyanúsított az elkövetéssel, ám a DNS-vizsgálatok nyomán az „albán szál” vakvágánynak bizonyult. A nyomozást végül 2002. február 5-én eredménytelenül zárták le. Kovács Lajos rendőrnyomozó szerint nagyon közel jutottak a megbízóhoz, de sem a gyakorlati elkövető, sem bizonyíték nem volt a rendőrség kezében.

A Perczel-vallomástól a Roháč-ítéletig

Perczel Tamás, Fenyő egykori pszichológusa és bizalmasa végstádiumú rákos betegként 2004-ben videóvallomást tett, ebben nyíltan beszélt Fenyő (sok esetben zűrös) ügyeiről, valamint ellenségeiről. Név szerint három férfit említett, köztük volt Gyárfás Tamás is. A videóvallomás egy évvel később jelent meg hatrészes sorozat formájában, annak idején a HVG számolt be a tartalmáról. Az eredeti felvételt, amely a Kapu című folyóirat birtokában volt, a rendőrség lefoglalta.

2005 májusában tehát a Perczel-vallomás hatására újranyitották az ügyet, ám ez sem hozott fordulatot a nyomozásban. Az áttörést végül az hozta el, hogy Szlovákia 2011-ben kiadta Magyarországnak az Aranykéz utcai robbantással gyanúsított Josef Roháčot. Roháč DNS-ét kiadatását követően azonosították Fenyő János Moszkva tér felé menekülő gyilkosa által a Margit körúton eldobált ruhán és fegyveren. Roháčot meggyanúsították Fenyő János meggyilkolásával, majd 2013-ban vádat emeltek ellene. A felbujtó személye ekkor ismeretlen maradt, annál is inkább, mivel Roháč nem működött együtt a hatóságokkal. A tárgyaláson ártatlannak vallotta magát, és azt állította, hogy egy ismeretlennek kölcsönadta a helyszínen megtalált ruhadarabjait. Miután azonban 2017-ben Roháč jogerősen életfogytiglant kapott Fenyő meggyilkolásáért, az események új irányt vettek. 2018. március 22-én a rendőrség emberölésre való felbujtással – mint Roháč közvetlen megbízóját – gyanúsítottként hallgatta ki Portik Tamást a gyilkossággal kapcsolatban. Így jutottak el odáig, hogy 2018. április 17-én a rendőrség előállította , emberölésre való felbujtással gyanúsítva kihallgatta, majd őrizetbe vette Gyárfás Tamást a gyilkossággal kapcsolatban.

Olvasson tovább: