hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kennedy 50
159 perc, ami megváltoztatta Amerikát

2013. 11. 21.
Lee Harvey Oswald lövéseinek nemcsak Kennedy elnök esett áldozatul, hanem közvetve két világhírű író emléke is. Különös véletlen, hogy pontosan a dallasi merénylet napján, 1963. november 22-én halt meg Los Angelesben a Szép új világ szerzője, Aldous Huxley és Oxfordban a Narnia-sorozat alkotója, a brit C. S. Lewis. Haláluk bármikor máskor külön-külön is a nap híre lett volna, ám a Kennedy-merénylet árnyékában a legtöbb újság egyszerűen elfeledkezett róluk, és csak napokkal-hetekkel később írtak nekrológot a világhírű írókról. 2001. szeptember 11-éig nem volt olyan nap a történelemben, ami a nemzetközi médiának köszönhetően az egész világon ilyen hatást gyakorolt volna.

Az Egyesült Államokban úgy tartják, hogy mindenki tudja, mit csinált 1963. november 22-én, amikor bejelentették Kennedy elnök halálhírét. A végzetes nap óta megszámlálhatatlanul sok írás, film és könyv jelent meg a dallasi eseményekről. Annyian elemezték a tragédia minden egyes percét, sőt másodpercét, hogy úgy tűnik, mintha napok vagy hetek teltek volna el attól kezdve, hogy az elnöki különgép leszállt a dallasi repülőtéren, addig, hogy Kennedy holttestével a repülő visszaindult volna Washingtonba. Pedig összesen 159 perc telt el a két esemény között, de ez a két és fél óra mélyen megváltoztatta Amerikát.

Nem sokkal az évforduló előtt jelent meg az egyik legnépszerűbb amerikai rádiós műsorvezető, Bill O’Reilly könyve Kennedy meggyilkolásáról. A HVG Kiadó jóvoltából magyarul is olvasható könyv párhuzamosan végigkíséri a két főszereplő, Lee Harvey Oswald és J. F. Kennedy utolsó három évét.

A két férfi sohasem találkozott egymással. A kapcsolat közöttük az a három lövedék, amit Oswald Dallasban, az Elm utcai tankönyvraktár harmadik emeletéről kilőtt az elnökre. A merénylő híres akart lenni, de nem gyűlölte Kennedyt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!